Güncelleme Tarihi:
Adalat Bakanı Hasan Denizkurdu, İstanbul DGM Başsavcılığı'nın Alaattin Çakıcı-Eyüp Aşık konuşmasını içerdiği öne sürülen teyp kasetiyle ilgili soruşturma açıldığını açıkladı. Denizkurdu, ‘‘Olayı DGM Başsavcılığı bütün yönleriyle araştırıyor. Türkiye bu kasetin gerçek olup olmadığını ortaya çıkaracak teknolojiye sahip’’ dedi.
Başbakan Mesut Yılmaz'ın kaset konusundaki, ‘‘Tertip olabilir’’ sözleri ile gündeme gelen teknik inceleme için de harekete geçildi. İstanbul DGM Başsavcılığı, gazetelerde yeralan haberlerin küpürlerini de incelemeye aldı. Olay yaratan kasetse bilirkişiye gönderilerek, seslerin Aşık'la, Çakıcı'ya ait olup olmadığı belirlenecek. Bilirkişi kasette montaj yapılıp yapılmadığını da inceleyecek. DGM kasetin gerçek olup olmadığını uzman bilirkişi heyetinin raporuyla ortaya çıkaracak ve bu tartışmaları noktalayacak.
KASET SAVCIDA
Bu arada Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Uğur Dündar, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın incelenmek üzere istediği ses kasedini, dün saat 14.15'de Beşiktaş'taki DGM binasında, DGM Cumhuriyet Savcısı Aykut Cengiz Engin'e teslim etti. DGM, Aşık'la Çakıcı arasındaki konuşmada adı geçen tüm isimleri de tek tek araştıracak. Kasette adı geçenlerin de bilgisine başvurulacak. DGM, konuşmanın hangi tarihte yapıldığını ve o tarihte Aşık'ın bakan olup olmadığına da bakacak. Eğer Aşık'ın, Çakıcı'yı uyardığı sırada bakan olduğu saptanırsa, hakkındaki dosyanın ‘yetkisizlik’ kararıyla TBMM'ye gönderilmesi gündeme gelecek. Bu durumda, Anayasa'nın 100'üncü maddesine göre Aşık hakkında Meclis soruşturması yapılması gerekecek.
SUÇ: TCK 314 VEYA 296
İstanbul DGM'nin kasetin gerçek olduğunun belirlenmesinin ardından, soruşturmayı TCK'nın 314'üncü maddesindeki, ‘Çete mensuplarına yardım’ ve 296'ncı maddedeki, ‘Suçun işlenmesinden sonra faile yardım’ suçları çerçevesinde yürüteleceği öğrenildi. 314'üncü madde, ‘Çete mensuplarına bilerek, isteyerek her türlü yardıma, başka bir suçu oluştursa bile 1-5 yıl arasında ceza verilmesini’ hükme bağlıyor. 296'ncı madde ise bir kişinin, ‘Hakkında yakalama müzkereresi çıkarılan bir kimsenin bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere derhal haber vermemesi veya hükümetin araştırmasında faili gizlemeye yardım etmesi halinde, sanığın işlediği suça göre beş yıla kadar hapsi’ öngörüyor.
SUÇ VARSA, DAVA AÇILIR
Denizkurdu dün TBMM Başkanı Hikmet Çetin'i ziyareti sırasında da Aşık olayıyla ilgili olarak, ‘Suç unsurunun bulunması halinde adli sürecin başlayacağını’ söyledi. Denizkurdu, Aşık-Çakıcı olayı ile ilgili önceki gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın kendisine bilgi verdiğini, ses bandında suç teşkil eden bir şey varsa hukuki prosedürün başlayacağını söylediğini kaydetti.