Kasapların 'eşek eti' isyanı

Güncelleme Tarihi:

Kasapların eşek eti isyanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 13:14

Adana Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları, Et ve Et Ürünleri Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı Murat Yağmur, kentte at ve eşek eti satanların teşhir edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Yağmur, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık'ı ziyaret ederek, Adana'daki bir öğrenci yurdu ile hastanede yapılan yemeklerde at ve eşek eti kullandığının tespit edilmesinin kasap esnafını üzdüğünü ifade etti.

Gündeme gelen kaçak at ve eşek eti olayının şokunu yaşadıklarını belirten Yağmur, çözüm için denetimlerin sıklaştırılmasını ve kendilerine de hiper ve süpermarketleri denetim yetkisi verilmesi gerektiğini söyledi.
Yağmur, şunları kaydetti:
“Öğrenci yurdu ile resmi kurum hastanesinde ortaya çıkan bu olay birçok eksiği de günyüzüne çıkarmıştır. Yemek ihalesi açan kurumlar, şirketler, ihale öncesi Kasaplar ve Lokantacılar Esnaf Odaları'ndan hiçbir şekilde fiyat ve kalite konusunda araştırma istememiştir. 2 yıl önce bu sistem çalışıyordu, iptal edildi.

Ayrıca, skandalın patlak verdiği yerlere et veren firmaların merkezi Gaziantep'tir. At ve eşek etleri Gaziantep'ten getirilmiş olabilir. Bu firmaların birçoğunda veteriner hekim bulunmaktadır. Olmayanda da bulunması gerekir. Veteriner hekim varsa, bu etler kontrolden geçmiştir ve bilerek alınmıştır.”

Adana'da odaya kayıtlı esnafın, et sucuğu yapmak istediğinde bile veteriner görevlendirdiklerini ifade eden Başkan Yağmur, aksi davrananları da Tarım İl Müdürlüğüne şikayet ettiklerini bildirdi.

Murat Yağmur, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Adana'da, odamıza kayıtlı tüm esnafın yanındayım ve kefiliyim. Vatandaşlarımız da bize güvensin, inansın. Alışverişlerini bildikleri kasaptan yapsınlar.

Normal günlerde 25–30 liraya satılan etin, halk günü adı altında 17–19 liraya satılmasından şüphe duymaktayız. At ve eşek eti satan her kim olursa olsun basında kamuoyuna teşhir edilmelidir.”

Birlik Başkanı Barışık da Adana'da at ve eşek eti satışlarına önlem için denetimlerin sıklaştırılmasını, odalara da etkin denetim yetkisi verilmesini istedi.

Haberin Devamı

YURTKUR'DAN “AT-EŞEK ETİ” AÇIKLAMASI

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, “Adana Tarım İl Müdürlüğü'nün Adana Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu lokanta kantin işletmesinden aldığı numunelerde, lokanta kısmında satılan yemeklerin normal çıktığının; ancak kebap yapılan çiğ kıymada tek tırnaklı hayvan eti karışımının bulunduğunun, 22 Aralık 2009 günü Kuruma intikal eden rapordan anlaşıldığını” bildirdi.

Haberin Devamı

Albayrak, aynı gün işletmecinin sözleşmesinin bildirimsiz olarak feshedildiğini ve Kurumda bulunan depozitosunun irat kaydedilerek işine son verildiğini açıkladı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!