Güncelleme Tarihi:
Kas erimesi olan kişinin ilgili bölgesindeki kaslarda hacimsel olarak incelme sorunları görülür. Dikkatli bakılmadan ve incelenmeden anlaşılması zordur. Genellikle ağrı veya sızı hissettirmeden kendini gösterir.
BELİRTİLERİ
Bazı becerileri yapmada zorluk çekebilirler. Kas hacmindeki kuvvetsizliğe ek olarak bir takım ağrılarda söz konusu olabilmektedir. Kasların üzerine basmakla bile ağrı oluşabilmektedir.Ayrıca metabolik hastalıkları da göz önüne almak gerekir. Örneğin diyabet ya da üremi gibi hastalıklar var ise bunların belirtisi kas erimesi ile karıştırılmaktadır.
BESLENME BOZUKLUĞUNA BAĞLI KAS ERİMESİ
Kas Erimesi nedenleri arasında yer alan en önemli etken beslenme bozukluğudur. Beslenme bozukluğunun önüne geçmek için protein açısından zengin besinler almaları gerekmektedir. Vücut ağırlığının kg başına gram protein alınmalıdır. Folik asit ve b12 vitamin eksiklikleri de Kas erimesi nedenleri arasında gösterilebilir.
BİR DİĞER NEDEN İSE NÖROMÜSKÜLER HASTALIKLARDIR
Nöromüsküler hastalıklar omurilikteki motor hücrelerden başlamaktadır. Ana sinirler, çevresel sinirler ve kaslara kadar ulaşmaktadır. Bu bölgelerinin hastalıklarının hepsi kas erimesine neden olabilmektedir. Çevresel sinir sistemi hastalıkları, fıtık ve kasın kendi hastalıkları kas erimesine neden olabilecek diğer etkenlerdir.
KAS ERİMESİNDEN KORUNMAK İÇİN
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor. Kuvvetlendirme egzersizleri hem kas kaybını önlüyor hem de kaybedilen kas miktarını artırıyor.
Son yıllardaki yapılan çalışmalarda kas erimesine neden olan bazı nöromusküler ve kas hastalıklarının tedavisi için kök hücre tedavileri üzerinde durulmaktadır. Kas erimesine en sık neden olan spinal musküler atrofi hastalığı tedavisi için yapılan çalışmalarda HDAC inhibitörleri olarak bilinen ilaçlar ile tedavi edilebileceği hakkında gelişmeler ortaya konulmuştur. Yani kas erimesine neden olan hastalıkların tedavileri için çalışmalar sürekli sürdürülmekte ve yeni gelişmeler elde edilmeye çalışılmaktadır.
KAS ERİMESİNDE BİR DİĞER YÖNTEMİ İSE; FİZİK TEDAVİ
kas erimesi tedavisinde kas erimesine neden olan faktörün bulunması ve nedene yönelik tedavinin uygulanması gereklidir. Nedene yönelik tedavinin yanı sıra hastanın beslenmesi düzenlenir ve egzersiz tedavisi ve gereken durumlarda fizyoterapi tedavisi uygulanır. Kaslarda erime ile seyreden hastalıklarda genellikle fizik tedavi gerekir. Kas hastalıklarında, çevresel sinir sistemi hastalıklarında, motor nöron hastalıklarında başlayan kas erimesi için fizik tedavi ve egzersiz faydalı olabilir.
Fizik tedavide kasları güçlendirmek için tedavi uygulanır. Fizik tedavide tedavi planını fizyoterapist ve fizik tedavi uzmanı tarafından yapılır. Fizyoterapi belirli bir süre uygulanabilir.