Kaş 5, Milas 3 gündür yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kaş 5, Milas 3 gündür yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 12:00

Kaş 5, Milas ise 3 gündür yanıyor. Havadan ve karadan yapılan müdahaleler yetersiz kalınca yüzbinlerce ağaç kül oldu.

Haberin Devamı

Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Kısırlar Köyü'nde pazartesi günü öğle saatlerinde başlayan ve hızla geniş bir alana yayılan orman yangını kontrol altına alınamadı. Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kemer köyü Kıbrıs Deresi mevkisinde devam eden yangın 5'inci gününe girdi.

Milas'ta yaklaşık 1000 hektarlık alanda etkili olan ve 900 hektar ormanı kül eden yangında 5 bine yakın arı kovanı ve arıların yaşam alanı yok oldu. Yeşil Gökova siyaha bürünürken, yangını söndürme çalışmalarının günlük maliyetinin 2.5 milyon dolar olduğu belirtildi. Kaş'taki yangında ise yaklaşık 800 hektarlık alan tahrip oldu.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Muğla Valisi Temel Koçaklar, Bodrum'da iki günden bu yana devam eden orman yangınıyla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını söyledi. Yangınla ilgili olarak gözaltına alınan kişinin herhangi bir örgüt ile bağlantısının bulunmadığını ifade eden Koçaklar, “Bodrum'daki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Bu kişi ifadesinin alınmasının ardından adliyeye çıkartıldı. Bize gelen bulgularda olayın terörle bir ilgisi yok. Bu konu çok yönlü bir şekilde araştırılmaya devam ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

GÜNDE 2.5 MİLYON DOLAR

 

HAVADAN  MÜDAHALE YETERSİZ

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın elinde 17'si kiralık olmak üzere 23 helikopter var. Helikopterlerden bazıları 1.5 ton su atma ve 12 personel, bazıları da 2.5 ton su atma ve 22 personel taşıma kapasitesine sahip bulunuyor. Günlüğü 1650 dolar olan 17 su atar helikopter, 1 Haziran'dan itibaren kademeli olarak hizmete sokuldu.

Hava Kuvvetleri'ne bağlı 4 adet C-130 uçağı da bakanlığa tahsis ediliyor. Pompayla yerde doldurulduktan sonra havalanan ve 10 tonluk su atma kapasitesine sahip olan bu uçaklardan ikisi Antalya, biri Kayseri'de bulunuyor, diğeri seyyar olarak dolaştırılıyor.

Türk Hava Kurumu'na ait 1.5 ton su atma kapasitesine sahip beş uçak da, karada doldurulduktan sonra havalanabiliyor.

YETERSİZ KALIYOR

Sadece karadan su alabilen uçakların yangınlara karşı etkisi çok sınırlı kalıyor. Haznelerine aldıkları suyun tamamını yangın bölgesine ulaştırmakta zorlanan helikopterler de pervanelerinin yangını körüklemesi riski nedeniyle alevlere yaklaşamıyor. Mücadele için ayrıca 645 arozöz, 144 su tankı, 137 dozer, 38 loder, 126 greyder, 366 araç, 99 treyler bulunduruluyor, 10 bin 617 yangın işçisi görev yapıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) İtalyan SOREM firmasından 4 aylığına 4 milyon 290 bin euro'ya kiraladığı uçaklar, önceki gün Selçuk yangınına, dün de Milas-Gökova yangınına gönderildi.

YAKIT DA PROBLEM

İki uçağın İtalyan pilotlarının, üç ay önce bakanlık yetkililerini "Algaz 130" tipi yakıtın tehlikeli bölgelerdeki havaalanlarında bulundurulması yönünde uyardığı, ancak Milas'ta yeterli düzeyde yakıt olmadığı belirlendi. Uçaklar, son anda temin edilen yakıtlarla yangın alanlarına tekrar uçabildi.
Derinliği 1.5, uzunluğu 300 metre olan her su alanından haznesini 15 saniyede doldurabilen bu uçaklar, her sortide alevlerin üzerine 5 ton su bırakabiliyor. 

YUNANİSTAN'DA 32 TANE VAR

Türkiye'yle aynı orman yangını riski taşıyan Yunanistan 32, Fransa 28, İtalya 14, Hırvatistan 6 amfibik uçak bulunduruyor. 

Milas'ta başlayarak Bodrum'a sıçrayan ve cennet Gökova'nın asırlık kızılçam ormanlarının bulunduğu bölgede devam eden yangına müdahale eden 7 helikopter ve 2 uçağın günlük maliyetinin 1 milyon doları aştığı, karada görev yapan arazöz, iş makinası, kamyon, kepçe, dozer ve insan gücü ile mücadelenin bakanlığa günlük maliyetinin 2.5 milyon doları bulduğu belirtildi. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sadece ormanlarımız yanmıyor ekonomi de kül oluyor. Hem asırlık çam ağaçları hem de giden milyonlarca dolar ülkenin geleceğinden çalıyor” dedi.

Kısırlar Köyü'nde pazartesi günü öğle saatlerinde tarım arazisinden başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılarak Mumcular Beldesi ile çok sayıda köyü tehdit eden alevler 3 gündür durdurulamadı. Arazi koşulları ve rüzgar nedeniyle gece boyunca yeterli müdahale gerçekleşemeyince, alevler Gökova'nın kuzeydoğusuna yöneldi, Aşağı Mazı ve Çökertme köyleri sınırlarına dayandı.

Haberin Devamı

KÖYLÜLER GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİ

Bozalan ve Gökova'ya doğru ilerleyen yangına, sabah saatlerinden itibaren yeniden 7 helikopter ve 2 uçakla müdahale edilmeye başlandı. Bölgeye gelen Çevre ve Ormanı Bakanı Osman Pepe sabah erken saatlerde yangın bölgesinde havadan helikopterle inceleme yaptı. Yukarı Mazı, Aşağı Mazı, Çocukmezarlığı, Armutçuk, Çökertme, Yeniköy ve Bozalan köylerinde yaşayan yaklaşık 3 bin kişi geceyi sokakta geçirdi. Köylüler söndürme çalışmalarına katılan orman ve itfaiye ekiplerine yiyecek ve su taşıdı.

Yaklaşık bin hektarlık alana yayılan yangın kontrol altına alınamazken, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin “Geceleri kesinlikle uyumak yok, sabaha kadar yangınları kontrol edip yerleşim bölgelerine yaklaşmasını engelleyeceksiniz” talimatıyla yerleşim merkezlerini kontrol altına alan orman ekipleri, gece boyunca nöbetlerini söndürdü. Ekipler karayolu ve yerleşim merkezlerine yaklaşan alevlere müdahale etti.

Haberin Devamı

PARAŞÜTÇÜLER MAHSUR KALDI

Ören'de yamaç paraşütü yapıp Bodrum'a dönen 12 Alman ve İsviçreli turistin bulunduğu bir minibüs, gece yarısı Armutçuk ile Mazı köyleri arasında alevler içinde yaklaşık yarım saat mahsur kaldı. Turistler orman arazözlerinin yardımıyla bölgeden kurtulabildi.

Bodrum'un Mazı, Çökertme, Yeniköy, Armutçuk ve Bozalan köylerinde yaklaşık 180 kilometrekarelik alanda, farklı noktalarda etkisini sürdüren yangına 70 arazöz, 480 orman işçisi, 600 gönüllü, 14 dozer ve 6 iş makinasıyla karadan da müdahale sürerken, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe Yeniköy'de kurulan yangın yönetim noktasında harita üzerinde yaptığı açıklamada, yangından kül olan bölgeleri ve gelinen son noktayı anlattı.

Haberin Devamı

Bakan Pepe, tarım arazileri de dahil olmak üzere birçok noktada devam eden yangınlarda yaklaşık 1000 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıkladı. Bakan Pepe, “Dün geceden itibaren rüzgarın etkisini yitirmesi ile alevlerde azalma oldu. Şu anda tam olarak kontrol altına aldık diyemeyiz, ancak arkadaşlarımız ve ekiplerimiz tüm gücüyle çalışmalarını sürdürüyor. Rüzgar çıkmazsa öğle saatlerinde yangını kontrol altına almayı hedefliyoruz” dedi.

Bakan Pepe bölgede yangından zarar gören zeytinci, arıcı, çiftçi ve köylülerin zararlarının tespiti için kriz masası oluşturulduğunu, vali ve kaymakamların başkanlığında kurulan komisyonların çalışmalarına başladığını ve kısa sürede sonuçlandırılacağını belirtti.

Haberin Devamı

ARICILARDAN ORMANCILARA TEPKİ

Ankara'dan Bodrum'a gelerek bölgede incelemelerde bulunan Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, orman teşkilatını suçladı. Yangının Kısırlar Köyü'ndeki tarım arazilerine başladığını, köylülerin çağrısına rağmen orman işletme müdürlüğüne ait ekiplerin ‘Orası tarım arazisi, bizi ilgilendirmez’ diyerek müdahale etmediğini öne süren Sarıoğlu şunları söyledi:

“Bölgede arıcılık yapan 60 köylü ile hazırladığımız suç duyurusu dilekçeleriyle savcılığa başvurup görevi kötüye kullanan ve yangına zamanında müdahale etmeyen yetkililer hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağız. Bölgedeki yangında bin arıcı zarar gördü. 5 bin kovan yandı. 3 milyon YTL'lik maddi zararımız var.

Dünya çam balı ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı bölgede, arıların yaşam alanı olan doğal floranın da yüzde 50'si kül oldu. Her yıl yaklaşık 10 bin ton bal üretiminin yapıldığı bölgede arıcılık büyük yara aldı, felaket yaşadı. Suçluların cezalandırılmasını isteyeceğiz. Yangın başladığı anda müdahale yerine, alevleri seyreden orman yetkililerinden mutlaka yargı önünde hesap  soracağız.”

KAŞ 5 GÜNDÜR SÖNDÜRÜLEMİYOR

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kemer köyü Kıbrıs Deresi mevkisinde devam eden yangın 5. gününe girdi. Gece boyu karadan müdahalenin mümkün olmadığı yangına, güneşin doğmasıyla birlikte Antalya, Fethiye, Karabük, Adana ve Kahramanmaraş'tan gelen 6 helikopterle başlandı. Bazı kesimlerde yoğun duman nedeniyle görüş açısı sorunu yaşanırken, havadan müdahale aralıksız sürdürülüyor.

Yangının, derinliği yer yer 700-800 metreyi bulan kanyonda etkili olması yüzünden yeterince alçalamayan helikopterlerin bugün, mümkün olabildiğince alçalarak, alevlere en yakın noktadan su atmaya başladıkları gözlendi.

Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ali Rıza Çetin, yaklaşık 350 yangın işçisi, 30 arazöz, 45 teknik eleman, 2 mazot tankeri ve 12 dozerle çalışmaların karadan da sürdürüldüğünü, ancak bu çalışmanın söndürme değil, yangının daha da yayılmasını önlemek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Alevlerin yayılmasına yol açan ve dün sık sık yön değiştiren rüzgarın sabah saatlerinde kuzeyden esmeye başladığını belirten Çetin, bu durumun çalışmaları şimdilik olumlu yönde etkilediğini kaydetti. Çetin, rüzgarın bu yönde devam etmesi halinde yangını kontrol altına almak için önemli bir mesafe kaydedilebileceğini bildirdi.

Çetin, 5 gündür devam eden yangın sonucu yaptıkları ilk tespitlere göre, tarım arazilerini de kapsayan yaklaşık 800 hektarlık alanın tahrip olduğunu kaydetti. Çetin, ne kadar orman alanının tahrip olduğuna ilişkin tespitin ise yangının tam olarak kontrol altına alınabilmesiyle belirlenebileceğini söyledi.

Bölgede yoğun dumanın hakim olduğu belirtilirken, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'in de karayoluyla bölgeye hareket ettiği bildirildi.

1000 SORTİ

Kaş İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıktaki Kıbrısçayı Kanyonu'nda geçen cuma gecesi yıldırım düşmesi sonucu başlayan orman yangını 5'nci gününde devam ediyor.

Yaklaşık 400 hektarlık orman alanında etkili olan kanyondaki yangına henüz karadan müdahale edilemiyor. Helikopterler 5 günde toplam 1000 sorti yaparak yangına 3 bin ton su boşalttı. İlk 4 günde 4 helikopterin müdahale ettiği yangın söndürme çalışmalarına bugün sabahtan itibaren 2 helikopter daha eklendi. Antalya, Fethiye, Karabük, Adana ve Kahramanmaraş’tan gelen 6 helikopter, havadan müdahaleyi aralıksız sürdürüyor. Yangının, derinliği yer yer 700- 800 metreyi bulan kanyonda etkili olması yüzünden yeterince alçalamayan helikopterlerin bugün, mümkün olabildiğince alçalarak, alevlere en yakın noktadan su atmaya başladıkları gözlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!