Güncelleme Tarihi:
Yüzyılın en büyük hayallerinden biri gerçek oldu. Biri İsviçreli, diğeri İngiliz iki maceraperest, hiç mola vermeden balonla dünyayı turlamayı başardılar.
İki maceraperestin indiği çöl ise yüzyıllardır dünyanın en tehlikeli coğrafyalarından biri olarak biliniyor.
Jules Verne'nin ‘‘80 günde Devrialem’’ isimli romanı, tüm dünya çocuklarının hayal güçlerine taklalar attırmış, müthiş bir eser... Bu eserden esinlenerek yola çıkan İsviçreli baloncu Bertrand Piccard ile İngiliz ortağı Brian Jones, hiç mola vermeden balonla dünyayı turlamayı başardılar. ‘‘Breitling III’’ isimli balonla 1 Martta İsviçre'den start alan maceraperestler, havalandıktan 19 gün 21 saat ve 55 dakika sonra Mısır'a iniş yaptılar.
Breitling Orbiter, dün sabah TSİ ile 08.00 sularında Kahire'nin 485 km güneybatısında kalan Mut kenti yakınlarında çöle iniş yaptı. Baloncular, ‘‘Kartal yere indi’’ mesajıyla Cenevre'deki kontrol merkezine iniş yaptıklarını bildirdiler. Uçakla baloncuları takip eden Breitling uçuş direktörü Alan Noble, 20 katlı bir bina yüksekliğinde olan balonun çöle iniş yapmasından sonra Piccard ve Jones'un kendisine el salladığını söyledi. Baloncuların 46 bin 759 km'lik yolculuğun ardından dünyaya ayak basmaları, seyahate başladıkları İsviçre'nin Chateau d'Oex kasabasında da büyük sevinç yarattı. Piccard ve Jones, çölde kurtarılmayı beklerken baloncuları tebrik etmek için kasabadaki kiliselerin çanları çaldı. Cenevre'deki kontrol ekibi de şampanya patlatarak zaferi kutladı.
ORDU YUTAN ÇÖL
İsviçreli psikiyatrist 41 yaşındaki Piccard ve balonla uçma öğretmeni 51 yaşındaki Jones, dünyanın keşfedilmemiş en tehlikeli bölgelerinden birine iniş yaptı. Mısır ve Libya arasında bulunan çöl, birçok tehlikeyle dolu. ‘‘Tarihin babası’’ Heradot, ünlü kitabında çölün ortasında yemek için durduğunda Pers Kralı Cambyses (M.Ö.525-522) ve 50 bin kişilik ordusunun şiddetli bir kum fırtınasını sonucu yok olup gittiğini anlatır.
Mısır Hava Kuvvetleri, baloncuların bulunması için organizatörlere bir helikopter tahsis etti. Havacılıkta yüzyılın son başarılarından birine imza atan iki kafadarın yarın Cenevre'de olması bekleniyor.
Maceraperestler her zaman vardı
İnsanlık tarihi, ‘‘merak’’ denilen rüyanın peşinde dolaşan ve birçok ilke imza atan maceraperestlerle dolu. Milattan sonra 400 yılından itibaren ele alırsak en ünlü kaşiflerin bazıları şunlar:
400: Polinezyalı denizciler, sazdan tekneleriyle Havaii'ye ulaştılar.
1271: Marco Polo, Avrupa'yı Çin'le tanıştıran ve 20 yıl süren Uzakdoğu yolculuğuna başladı.
1492: Kristof Kolomb, Batı Hint Adaları'na ulaştığını sandı, ancak Amerika kıtasına ayak bastı.
6 Eylül 1522: İspanyol Juan Sebastian de Elcano Magellan'ın yarım kalan dünya turunu tamamladı.
21 Kasım 1783: Pilatre de Rozier ve Francois Laurent, Paris'te balonla ilk uçuşu yaptılar. Yolculuk ancak 8.85 km sürdü.
17 Aralık 1903: Wilbur ve Orville Wright kardeşler, motorlu uçakla ilk uçuşu gerçekleştirdiler.
6 Nisan 1909: ABD'li Robert E.Peary, Kuzey Kutbu'na ulaştığını iddia etti. Gerçekten kutba ulaşıp ulaşmadığı ise bilinmiyor.
14 Aralık 1911:
Norveçli Roald Amundsen ve üç arkadaşı Güney Kutbu'na ulaştılar.
15 Haziran 1919: İngiliz John Alcock ile ABD'li Arthur Whitten Brown, uçakla Atlantik'i geçerek İrlanda'ya ulaştılar.
21 Mayıs 1927: ABD'li Charles A. Lindbergh, tek başına uçakla Atlantik Okyanusu'nu geçmeyi başardı.
28 Mayıs 1931: Dünyayı turlamayı başaran İsviçreli baloncu Bertrand Piccard'ın büyükbabası Auguste Piccard, balonla 15 bin 881 metre yüksekliğe, stratosfere ulaşmayı başardı.
29 Mayıs 1953: Tibetli Tenzing Norgay ve Yeni Zelandalı Edmund Hillary, dünyanın en yüksek noktası olan Everest'in zirvesine ulaştılar.
21 Nisan 1961: Kozmonot Yuri Gagarin, uzay aracıyla dünyanın çevresini turlayan ilk insan oldu.
20 Temmuz 1969: Astronot Neil Armstrong, Ay'a ilk ayak basan insan oldu.
18 Ocak 1997: Norveçli Borge Ousland, Antarktika'yı tek başına kat etmeyi başardı.