Karşıyaka'da arsenik değerleri yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Karşıyakada arsenik değerleri yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 15:12

İZMİR'de yeraltı sularından kaynaklanan, içme suyunda yüksek arsenik sorununun belirlenmesinin ardından, valilik tarafından haftada bir açıklanan analizlerin 7'incisinde oranlarda bazı yerlerde 2.8 mikrogram düşüş olurken, Karşıyaka'da 11 mikrogram arttığı tespit edildi.

Şebekeye geçen haziran ayında devre dışı bırakılan yeraltı kaynaklarından yeniden su verilmesiyle, numune alınan 20 noktadan 8'inde sınır değer olan 10 mikrogram aşıldı, en yüksek değer Karşıyaka Örnekköy'de 22 olarak ölçüldü.

Bu yıl yaşanan kuraklık yüzünden yeraltı sularının seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan arsenik, özellikle İzmir'in su ihtiyacının önemli bülümünü karşılayan Manisa'daki Sarıkız ve Göksu kaynaklarında aşırı derecede yükselmişti. Litrede en çok 10 mikrogram olması gereken arsenik değeri, bu yıl Göksu kuyularında 59'a, Sarıkız kuyularında 32'ye kadar çıktı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi iki kaynağı da kapatıp bu kuyulardan beslenen Karşıyaka- Bornova bölgesine Tahtalı Barajı'ndan su vermeye başladı.

İzmir Valiliği 2 Temmuz, 9 Temmuz, 18 Temmuz, 11 Ağustos ve 18 Ağustos'ta İzmir'de 20 değişik noktadan aldığı su örneklerini İzmir Hıfzısıhha Enstitüsü'nde arsenik değerleri açısından analiz ettirip sonuçları kamuoyuna açıkladı. Valilik tarafından son olarak açıklanan 25 Ağustos analiz sonuçları, bir hafta içinde oranların bazı yerlerde 2.8 mikrogram düştüğünü, Karşıyaka bölgesinde ise 11 mikrogram artışla 22 mikrograma kadar çıktığını ortaya koydu. Valiliğin 25 Ağustos'ta İzmir'in 20 farklı noktasından aldığı örneklerde yapılan arsenik analizlerinde standarda göre 10 olması gereken değer Bayraklı'da 13.2, Bornova İtfaiye Çeşmesi'nde 14.8, Çiğli Havaalanı Caddesi'nde 14.4, Karşıyaka Şemikler'de 16.7, Karşıyaka Örnekköy'de 22, Karşıyaka Zübeyde Hanım Caddesi'nde 21, Karşıyaka Sadi Hoşses Caddesi'nde 12, Menemen Egekent- 2'de 12 mikrogram olarak çıktı. Diğer noktalarda ise 10 seviyesi aşılmadı.

SUYUN TAM KARIŞIMI BİR HAFTA SÜRECEK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 25 Ağustos'tan itibaren devreye aldıkları Göksu ve Sarıkız kuyularından şebekeye verilen, arsenik oranı yüksek suyun mevcut şebekedeki suyla karışınının en az bir haftayı bulacağını söyledi. Kocaoğlu, “Biz daha önce yaptığımız gibi arsenik oranını en düşük seviyede tutacak farklı kaynaklardan gelen su karışımını oluşturuyoruz. Arseniksiz suyu Güzelhisar Barajı'ndan, Pınarbaşı, Buca kuyularından, Tahtalı Barajı'ndan şebekeye vermeye devam ediyoruz. Arsenikli suyla karışımı en düşük seviyede tutacağız. Yeni oranlar eylül başında yapılacak ölçümlerde görülecektir” dedi.

Valiliğin 25 Ağustos'ta yaptığı ölçümlerle İZSU'nun bundan bir gün sonra, geçen salı günü yaptığı ölçümlerin sonuçlarının birbirine yakın çıktığını söyledi. Arksenik değerlerinde önümüzdeki haftadan itibaren değişiklik olmasının beklendiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!