Karşıyaka'da altın madeni tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

Karşıyakada altın madeni tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2011 12:31

İZMİR’in Karşıyaka İlçesi Yamanlar Dağı eteklerindeki Arapdağı mevkiinde, altın madeni işletmesi için ön hazırlıklar başladı.

Haberin Devamı

KARŞIYAKA'DA MADEN TEDİRGİNLİĞİ / FOTO GALERİ

Kent merkezine 5 kilometre, Doğançay Mahallesi ve toplu konutları 1-2 kilometre yakınlıktaki Körfez manzaralı maden sahasında ocağa giden yolun yapılması, ’maden sahası girilmez’ levhaları konulması üzerine, Karşıyakalılar tedirgin oldu.

İzmir’de yıllarca konuşulan Bergama Ovacık Altın Madeninden sonra, son yıllarda Menderes’e bağlı Efemçukuru’nda çevrecilerin su havzasında olduğu için karşı çıktığı altın madeni henüz gündemden düşmeden, üçüncü altın madeni Karşıyaka’da ortaya çıktı. Arapdağı mevkiinde altın çıkarma ruhsatını elinde bulunduran Metro Metro Altın İşletmesi , Altıntepe ve Çilektepe’de altın madeni sahasında yol düzenlemesi yaptı. Maden sahası, yol yapımını tesislerin inşaatı öncesi ön hazırlık olarak gören Karşıyakalıların ilgi odağı oldu. İlçelerinde altın olduğunu öğrenince sevinenler olurken, çevreye zararlı altın madeni işletmelerini hatırlayanlar ise tedirgin oldu.

YERLEŞİME ÇOK YAKIN

Yamanlar dağı eteklerinde yeralan Karşıyaka’nın Doğançay Mahallesi’ne 2, Sancaktepe köyüne 1 kilometre uzaklıkta maden sahası, toplu konut alanlarına yakınlığıyla dikkat çekti. Bayraklı ilçesi sınırlarında kalan Barış Anıtı’nın karşısındaki Arapdağı olarak bilinen tepede yeralan maden sahasının yakınlarında İzmir Körfezi’ne dökülen Kocadere çayı geçiyor. Maden sahasına en yakın mahalleler arasında Onur Mahallesi, Doğançay Mahallesi, Nafiz Gürman Mahallesi, Doğançay Mahallesi bununuyor.

ALTIN VAR

Şubat ayında maden sahasındaki ilk çalışmalar beton yol yapımıyla başladı. Yol yapımı için şantiye çadırları kuruldu. Telle çevrili sahanın giriş noktalarında 'Maden sahası girilmez’ yazılı tabelalar dikkat çekti. Maden sahasında şirketin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden aldığı ruhsata dayanarak yol çalışmalarına başladığı, ardından da tesislerle ilgili hazırlık yapacağı öne sürüldü. AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk’ün de Yönetim kurulu üyesi olduğu, Başkanlığını Galip Öztürk’ün üstlendiği şirketin İstanbul Teknik Üniversitesi’ne hazırlattığı raporlarda Karşıyaka’daki maden sahalarındaki altın rezervinin 2600 kg olduğunun tespit edildiği de şirketle ilgili kayıtlarda yer aldı.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ BELGELERİ İSTEDİ

Kent merkezine yakın altın madeni işletmesi hazırlıklarını farkeden Karşıyaka Belediyesi, inceleme başlattı. Firma yetkililerinden altın çıkartma ruhsatı ve gerekli tüm izinleri talep eden Karşıyaka Belediyesi, madenin çevreye verebileceği zarar olup olmadığını da araştıracak.

YOLU YAPTIK; TESİSLERİ HENÜZ KURMUYORUZ

Altın arama ruhsatını elinde bulunduran şirketin yetkilisi Hakan Korkmaz ise henüz Karşıyaka’da altın işletmeciliği için herhangi bir tesis kurmak için harekete geçmediklerini söyledi. Korkmaz, şirket adına yaptığı yazılı açıklamada, "İzmir ili Karşıyaka ilçesinde bulunan maden sahamızla ilgili gerekli iznin alındığı daha önce 7 Aralık 2010 tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu’da duyurulmuştu. Sahada yeraltı tipi (kapalı) madencilik yapılması planlamaktadır. Ancak şu anda herhangi bir tesis inşaatı yapılmamaktadır. Bölgede daha önce madencilik yapılmış olup, herhangi bir farklı uygulama olmaksızın, hali hazırda mevcut olan galerilerde yeraltı tipi madencilik yapılması planlanmaktadır. Ocağa giden ve çok uzun zamandır mevcut olan stabilize yolda, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden yol izni alınmak suretiyle yol düzenlemesi yapılmıştır" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!