Kariyerine ara verenler için özgeçmiÅŸ önerileri

Güncelleme Tarihi:

Kariyerine ara verenler için özgeçmiş önerileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2004 11:49

Aradan altı ay da geçse on yıl da, bir süre ara verdikten sonra tekrar iş aramaya koyulmak gerçekten insanın gözünü korkutabilir.

Haberin Devamı

Siz yokken de iş dünyasında her şey yolunda gitti ve şimdi kendinizi bu saat gibi işleyen düzende çaresizce başınızı sokacak bir yer arıyor gibi hissediyor olabilirsiniz.

 

Fakat hâlâ bir umut var; iş dünyasına dinamik bir özgeçmiş ve sağlam bir iş arama planıyla muhteşem bir dönüş yapabilirsiniz. İşten çıkarılmış ve uzun süredir bir arayışta olabilirsiniz, dinlenmek veya kendinizi geliştirmek, çocuk büyütmek, annenize veya babanıza bakmak, yüksek lisans yapmak için veya sağlık sorunları nedeniyle birkaç sene ara vermiş olabilirsiniz. Fakat bu öneriler hepsini telafi ederek iş piyasasına tam anlamıyla donanımlı bir şekilde çıkmanızı sağlayacak.

Haberin Devamı

Özgeçmişinizi yazmaya başlamadan önce

·       ÂKendinizi tartın: HedeflediÄŸiniz ÅŸirketler ve pozisyonlar hakkında araÅŸtırma yaparak adaylarda hangi özelliklerin arandığını öğrenin. Bunların arasından sizin sahip olduÄŸunuz becerileri, deneyimi, eÄŸitim seviyesini ve kiÅŸisel tutumların bir listesini çıkarın. Sonra düşünün, bu ÅŸirket sizi iÅŸe alarak ne kazanacak?

  • Becerilerinizi tazeleyin: AraÅŸtırmanız sonucunda bazı becerilerinizin güncellenmesi gerektiÄŸi sonucuna varmış olabilirsiniz. Kariyerlerinde istikrarlı bir geliÅŸme gösteren adaylarla rekabet ediyor olacağınıza göre, bu yarışta size ne gerekiyorsa ona sahip olmaya bakın. Kurslara katılın, kendiniz çalışın ve mümkün olan her ÅŸekilde becerilerinizi geliÅŸtirin. Bu çabalarınız hem kendinize olan güveninizin artmasını, hem de en son kaldığınız yerden bir adım öteye geçmenizi saÄŸlayacaktır.
  • Ä°ÅŸ dünyasıyla baÄŸlarınızı güçlendirin: MesleÄŸinizle ilgili düzenlenen faaliyetlere katılmak çevre edinmenize yardımcı olacağı gibi aynı zamanda özgeçmiÅŸinize ekleyebileceÄŸiniz yararlı deneyim edinmenize vesile olacaktır. ÖrneÄŸin gönüllü bir iÅŸ yapabilir, bir meslek örgütüne katılabilir, konferansları takip edebilir, bir süre serbest çalışabilir ve bir süreliÄŸine geçici iÅŸleri kabul etmeme prensibinizi bozabilirsiniz.Â

Özgeçmişinizi Yazarken

·       ÂDoÄŸru formatı bulun: Önce sahip olduÄŸunuz kiÅŸilik özellikleri, beceriler ve eÄŸitiminizden söz edip sonra da ters kronolojik sırayla yaptığınız iÅŸleri sıralayabilirsiniz. Böylece en önemli, baÅŸvurduÄŸunuz pozisyon için en geçerli sayılacak özellikleriniz ilk bakışta fark edilir.

  • Olumlu özelliklerinizi vurgulayın: ÖzgeçmiÅŸinizi öyle bir düzenleyin ki, kendinizi en iyi pazarlamanıza yarayacak özellikleriniz göz önünde olsun. Bir sayfayı yukarıdan aÅŸağı üç bölüme ayıracak olursak, en üstteki bölüm en önemli olanıdır; buraya en güçlü silahlarınızı; yani en güçlü becerileriniz ve deneyiminizi yazmalısınız. EÄŸer iÅŸ geçmiÅŸinizdeki boÅŸlukla ilgili kaygılarınız varsa bu boÅŸluÄŸu fazla vurgulamamak için yaratıcı çözümler üretmeye çalışın. ÖrneÄŸin, çalışmadığınız süre içinde yurtdışı gezileri yaptıysanız, bunu yeni kültürler ve diller tanımak için bir fırsat olarak gösterebilirsiniz. Ya da bir vakfın kaynak saÄŸlamak için baÅŸlattığı kampanyalarda görev almış olabilirsiniz. EÄŸitim, gönüllü çalışma, mesleki ve kiÅŸisel geliÅŸim çalışmadığınız zamanı iyi deÄŸerlendirmek için yollardır. Bu yollarla kazandığınız deneyimin kariyer hedefinize ulaÅŸmada ne gibi avantajlar saÄŸlayacağını belirtin. ÖzgeçmiÅŸinizi okuyacak kiÅŸilere kurumsal hedeflere ulaÅŸmada da önemli katkılarda bulunabileceÄŸinizi kanıtlayın.
  • Dikkati tarihler üzerine çekmeyin: ÖzgeçmiÅŸinizi oluÅŸtururken tarihleri fazla ön plana çıkarmamaya çalışın. ÖrneÄŸin tarihlerin etrafında çok boÅŸluk bırakmayın çünkü o zaman bu bilgiyi daha çok göze çarpar hale getirmiÅŸ olursunuz. Ä°ÅŸe giriÅŸ ve çıkış tarihlerinizi çalıştığınız pozisyon adının yanına parantez içine yazmak iyi bir çözüm olabilir.

Yakın zamana kadar çalışıyor olan rakiplerinizden daha kapsamlı bir çalışma yürütmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Zihninizi açık ve moralinizi yüksek tutun. Beklediğinizden daha düşük bir maaşa ya da en son bıraktığınızdan daha düşük bir pozisyona evet demek zorunda kalabilirsiniz. Biraz gururunuz incinebilir fakat acı gerçek şirketlerin deneyimi taze olan adayları daha çok tercih edeceğidir. Eğer hayal ettiğinizden daha düşük pozisyonda işe başlarsınız, bunu kendinizi kanıtlamak için bir fırsat olarak kullanın ve yakında kariyer basamaklarını tekrar tırmanmaya başlayacağınızı düşünün.

 

Kim Isaacs

http://resume.monster.com/articles/weakness_outofwork/

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!