Güncelleme Tarihi:
Ross Thomson’a ödülü olan 8 bin Dolar ve bakanlık plaketini Aydın Doğan Vakfı (ADV) Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay birlikte verdi.
79 ülkeden 897 sanatçının 2757 karikatür ile katıldığı serbest konulu 28’inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın Ödül Töreni, Hilton Convention Center’da yapıldı. Davetliler, ödül töreninden önce yarışmada dereceye giren ve jüri tarafından başarılı bulunan çizerlerin eserlerinden oluşturulan sergiyi gezme imkanı buldu. Törende ilk olarak, Zafer Gündoğdu ve Ceren Gündoğdu topluluğu tarafından 25 dakikalık mini bir konser verildi. Sunuculuğunu Korhan Abay yaptığı törende, davetlilere Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışmasının 28 yıllık tarihinin anlatıldığı 5 dakikalık tanıtım filmi sunuldu.
AYDIN DOĞAN KARİKATÜR YARIŞMASI ÖDÜL GECESİ - WEB TV
KARİKATÜRÜNDE BÜTÜN DRAMI ÖZETLİYOR
Açılış konuşmasını Aydın Doğan Vakfı (ADV) Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı yaptı. Fetvacı, "Misafirlerimiz geldiğinde, ‘hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz’ der, hoşnutluğumuzu, onları ağırlamaktan zevk alacağımızı belirtiriz. Yüzyıllar boyunca ülkeler arasında da kitlesel misafirlikler oldu. Göçmenler, kimi zorunlulukla kimi gönülden ağırlandılar. Savaşlar acımasızlığını arttırdıkça özellikle kadınlar ve çocuklar başka ülkelerin güvenliğine sığındılar. Ama artık o misafirperverliği göstermenin imkanı yok. O kadar çoklar ki. Bugünlerde Afrika’da kamplarda sayıları binlerle ifade edilen göçmen var. Avrupa’ya göç etmeye çabalarken ölen insanların haberlerini duymadığımız gün yok. İşte, bu yılın Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanan Ross Thomson, bütün bu dramı özetliyor karikatüründe. Aynı zamanda karikatür sanatının en önemli niteliklerini de bize sunuyor. Seçmek, işaret etmek, düşündürmek ve gülümsetmek ve bütün bunları belirli bir estetik kaygıyla yansıtmak. Yalnız Thomson mu? Gördüğünüz tüm bu karikatürler, birbirinden çok farklı sorunlara işaret ediyorlar" dedi.
KARİKATÜRÜN SINIR TANIMAYAN ORTAK BİR DİLİ VAR
Aydın Doğan Vakfı’nın sosyal sorumluluk projelerinden biri olan bu yarışmanın 28 yıldır yaşanan sorunlara, çelişkilere ayna tuttuğunu ifade eden Fetvacı, "Dünyanın dört bir yanından sanatçılar din, milliyet, ırk her ne olursa olsun hiç bir sınır tanımadan bunu başarıyorlar. Elbette yalnız büyük meseleleri karşımıza getirmiyorlar, bu karikatürlere baktığınızda hepinizin kendinizden bir parça bulacağına eminim. Çünkü karikatürün hiçbir sınır tanımayan ortak bir dili var. Çizgi ve mizahı birleştirerek ruhumuzda fırtınalar yaratmayı başarıyorlar. Bu yıl katılımcı sayımızı daha da arttırdık. Bu artış yarışmamıza olan güvenin yanı sıra ülkemizin de saygınlığının artışını gösteriyor. Her yıl değişen seçici kurulumuzda dünyanın etkin sanatçıları yer alıyor. Bu vesileyle titiz çalışmaları için kendilerine teşekkür ediyorum. Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nın önemli bir niteliği de onlarca sanatçıyı bir araya getirmesi, aralarında sıcak bir iletişimin kurulmasını sağlaması. Bu her yıl yarışmanın değerlendirilmesi ve ödül töreni sürecinde olduğu gibi arşivimizde biriken, sanal müzemizden ulaşılabilen binlerce karikatür aracılığıyla da oluyor. Vakfımız dünyanın sayılı karikatür arşivlerinden birine sahip" dedi.
ÜLKEMİZDE GÜZEL ŞEYLER DE OLUYOR
Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın Doğan Vakfı’nın bu etkinliğini uluslararası bir geleneğe dönüştürdüğünü söyleyerek, "Ödül töreni, kitapları, sanal müzesi, uluslararası jürisi ile uluslararası katılımcılarıyla ülkemizin yüzünü ağırtan çok özel etkinliklerden birisi haline geldi. Sayın Aydın Doğan ve bütün bu güzel etkiliğe emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Ülkemizde güzel şeyler de oluyor. Biraz önce Sayın Aydın Doğan ile yan yana otururken söz ettim. Onun doğduğu topraklarda geçen yıl ben çok güzel bir müzenin açılışına tanıklık ettim. Herkesin gidip görmesini çok temenni ederim. Profesör Hüsamettin Koçan, Bayburt’un Baksı köyüne evrensel standartlarda bir müze yaptı ve müzesini anlatırken ben gözyaşlarımı tutamadım.lsquo; Babamı beklediğim tepeye bu müzeyi yaptım. Bir gurbetçi çocuğuydum. Yıllar boyunca bu tepede babamı beklerdim, gözlerdim oraya bu müzeyi yaptım’ dedi" diye konuştu.
BARIŞ İHTİYACININ ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUM
Günay ayrıca, "Benim doğduğum topraklarda güzel kültür merkezleri yapılıyor. Türkiye’nin güneyinde, güneydoğusunda inanılmaz güzel kültür merkezleri, tören yerleri, etkinlikler yapılıyor. Bir tek şeye ihtiyacımız. Yurtta ve Dünyada barışa ihtiyacımız var. Ülkemizde barış olursa bölgemizde barış olursa sanıyorum bu etkinlikler gelecek yıllarda artarak devam edecektir. Hem dünyanın hem ülkemizin hem de dünyanın gerçekten arada sırada barışı kurmak sorunu, sıkıntısı var. Biraz önce hızlıca karikatürleri gezdim. Candan hanımda söz etti. Öncelikle birincilik ödülü alan karikatürdeki sorun ancak barışın egemen olduğu bir dünyada çözülebilir. İnsanlar bulunduğu topraklarda ancak o zaman ölebilirler. Başka bir yerlere gitmek, sığınmak zorunda kalmazlar. Ülkemizin ve dünyamızın barış ihtiyacının altını çizmek istiyorum " dedi.
BİRİNCİLİK İNGİLİZ SANATÇI ROSS THOMSON
Konuşmaların ardından, İngiltere’den Ralph Steadman’ın başkanlığını yaptığı, Ercan Akyol, Steve Bell, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Mohamed Effat Abdelazim İsmail, Maira Kalman, Rick Meyerowitz, Tan Oral ve Hideo Takeda’nın yer aldığı seçici kurul tarafından belirlenen karikatüristlere ödülleri takdim edildi. Yarışmada birinciliğe İngiliz sanatçı Ross Thomson, ikinciliğe İsrail’den Ilya Katz, üçüncülüğe ise Almanya’dan Werner Rollow değer görüldü. Birinci Ross Thomson 8 bin Dolar, ikinci Katz 5 bin Dolar, üçüncü Rollow 3 bin 500 Dolar ödül kazandı. Seçici Kurul ayrıca Nadia Aghabeigi (İran), Sava Babic (Sırbistan), Razvan Tenie Bradean (Romanya), Jerzy Gluszek (Polonya), Jozef Gruspier (Slovakya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Viktor Kudin (Ukrayna), Pol Leurs ( Lüksemburg), Angel Ramiro Zapata Mora (Kolombiya), Nikola Listes (Hırvatistan), Oton Anton Reisinger (Hırvatistan) ve Reiner Schwalme’yı (Almanya) 500 Dolar başarı ödülüne değer gördü.
BİRİNCİYE ÖDÜLÜNÜ AYDIN DOĞAN VE BAKAN GÜNAY VERDİ
Birinci olan İngiliz sanatçı Ross Thomson’a ödülü ve bakanlık plaketini Aydın Doğan Vakfı (ADV) Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İkinci olan İsrail’den Ilya Katz’a ödülü ve Kanal D plaketini Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Üçüncü olan Almanya’dan Werner Rollow’a ödülü ve Posta Gazetesi Plaketini Arzuhan Doğan Yalçındağ ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç birlikte verdi.
TÜRK SANATÇININ KARİKATÜRÜNÜ DE BEĞENDİ
Öte yandan Bakan Ertuğrul Günay, dereceye giremeyen ancak sergilenmeye değer eserler arasında bulunan Türk sanatçı Mehmet Karaman’ın çizdiği ‘kürsüde konuşma yapan bir politikacı ve bir elinde biber bir elinde çiçekle bekleyen bir kadın protestocu’ karikatürünü de çok beğendiğini söyledi. Günay, "Bilemiyorum olabilir mi. Belki özel bir ödül verilebilir" dedi.
Başarı ödülüne layık görülen İran’lı Nadıa Aghabeıgı’ye ödülünü Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan vekili Yahya Üzdiyen, Romanya’dan Razvan Tenıe Bradean’a ödülünü Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Polonya’lı Jerzy Gluszek’e ödülünü Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Mutlu, Brezilya’lı Moacır Knorr Gutterres’e ödülünü İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Slovakya’dan Jozef Gruspıer ödülünü Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Ukrayna’dan Vıktor Kudın’e ödülünü Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir, Lüksemburg’lu Pol Leurs’a ödülünü Hürriyet İnternet Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, Hırvatistan’dan Oton Anton Reısınger ödülünü Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol, Almanya’dan Reiner Schwalme’e ödülünü ise Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin verdi. Törene katılamayan bazı yarışmacıların yerine ödülleri ülkelerinin İstanbul Başkonsolosları yada çalışanları tarafından alındı. Tören, toplu fotoğraf çekimi ve kokteylin ardından sona erdi.
Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sema Işıl Doğan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Eski Bakanlardan Cavit Kavak, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan vekili Yahya Üzdiyen, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Mutlu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Sedat Ergin, Taha Akyol, Güneri Civaoğlu, gibi iş, sanat ve medya dünyasının birçok ismi katıldı.