Kardinal Kasper: Papa artık Müslümanlar için sevimli bir kişilik

Güncelleme Tarihi:

Kardinal Kasper: Papa artık Müslümanlar için sevimli bir kişilik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2006 03:21

Vatikan yetkilileri, Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un, Türkiye seyahati sayesinde artık Müslümanlarca da sevilen bir dinsel kişilik durumuna geldiğini düşünüyorlar.

Papalık Hıristiyanlararası Birliği Özendirme Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, bugün Vatikan Radyosu'nda yayınlanan özel demecinde, “Papa, Türk Müslümanlar için sevimli bir kişiliğe dönüştü. Bu, önemli bir gelişme” dedi. Kardinal Kasper, Papa'nın Türkiye seyahati sırasında, “uygarlıkların işbirliği”nden yana olduğunu gösterdiğini ileri sürerek, “Uygarlıklararası bir çatışma, tüm insanlık için felaket olur. Bu nedenledir ki önyargıları aşmak için çalışmak gerekir” dedi.

Kasper, Papa'nın, farklı uygarlıklar arasında dostluğu geliştirmeyi önemli bulduğuna, ancak bunun “senkretizme başvurulmaksın yapılması gerektiği”ni de unutmadığına dikkati çekti. Vatikan Radyosu'ndaki söyleşide Kardinal Kasper'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Papa arasında Ankara'da Esenboğa Havalimanı'ndaki görüşmeye ilişkin bir soru da yöneltildi.

Kasper, Başbakan Erdoğan'ın, anılan görüşme sonrasında Papa'nın Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olduğuna ilişkin beyanatına ilişkin soruyu ise, “Papa, Vatikan'ın siyasal bir güç olmadığını ve AB üyesi bir ülke konumunda olmadığını söylemişti. Dolasıyısıyla Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Vatikan'ın doğrudan müdahalesi söz konusu olamaz” diye yanıtladı.

Başbakan Erdoğan'ın Papa'ya atfen yaptığı açıklama konusunda bu biçimde bir düzeltme yapma gereği duyan Kasper, “Avrupa değerleriyle Türkiye arasındaki yakınlaşmayı sağlamaya yönelik adımlar”ın Vatikan tarafından memnuniyetle karşılanacağını da sözlerine ekledi.

Kasper, Papa'nın, Türkiye seyahatinde yaptığı tüm konuşmalarda, Hıristiyan azınlıkların dinsel özgürlükten yararlandırılması gerektiğini de mutlaka belirttiğine işaret ederek, “Bu seyahat, dinsel özgürlüğün sağlanmasına ve toplumdaki azınlıklara saygıya da katkı sağlayacaktır. Papa, tüm konuşmalarında bu konuya değinmiştir” dedi.

VATİKAN-FENER RUM PATRİKHANESİ İLİŞKİLERİ

Kasper, Papa 16. Benediktus ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Katolikler ve Ortodokslar arasındaki yakınlaşma ve diyalog sürecini arttırmak için İstanbul'da önemli bir mesafe kaydetmiş olduklarını da dile getirdi. İki kilise arasındaki yakınlaşmadan sözederken, İstanbul yerine “Konstantinopolis” demeyi yeğleyen Kasper, Türkiye seyahati ve geleceğe yönelik beklentilerini ise şu sözlerle özetledi:

“Dinin temel esaslarına ilişkin mutabakat sağlamış olduğumuz konuları teyit etmiş olduk. 2 kilise arasında, ritüellerde ve kilisenin piskoposlarca yönetiminde ortak noktalar söz konusudur. Hedefimiz, bu diyaloğu sürdürmektir. Bu çerçevede en temel sorunlardan biri konumunda olan 'Papa'nın birincilliği' sorununu da ele almak için çalışmaları sürdürüyoruz.”

Kasper, anılan diyalog süreci çerçevesinde, Vatikan ile Patrikhane yetkililerinin gelecek yıl İtalya'nın Ravenna kentinde biraraya geleceklerini de hatırlattı. Kasper, “Temennimiz, diyalog yolunda ilerlemektir. Gelecek yıl için de daha şimdiden Ravenna'da bir buluşma planlamaktayız. Ravenna, güçlü bir Bizans geleneğine sahip bir kent olması açısından, simgesel açıdan da anlamlı bir mekan” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!