Güncelleme Tarihi:
Öğrencilerin bilgi alışverişinde bulunma, yeni arkadaş edinebilme ve farklı kültürleri öğrenebilmesi amacıyla Mille Eğitim Bakanlığı tarafından ‘‘Kardeş Okul Projesi’’ başlatıldı. Özellikle yabancı ülkelerden bulunacak kardeş okulların öğrencileriyle kurulacak arkadaşlıklarla, Türkiye hakkındaki önyargılar çocuklar sayesinde giderilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı okullara gönderdiği bir genelgeyle, yurtiçi veya yurtdışında ‘kardeş okul’ bulmalarını istedi. Bakanlık olarak başlattıkları ‘Kardeş Okul Projesi’nin başarıya ulaşması halinde, öğrencilerin gerek yurtiçi, gerek yurtdışında yeni arkadaşlar edinme, bilgi alışverişinde bulunabilme, farklı kültürleri öğrenebilme olanağı bulabileceklerini belirten Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan, ‘‘Öğrenciler, kardeş okullarındaki arkadaşlarını davet etme, onlara konuk olma olanağı da bulabilecekler’’ dedi.
ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ
Bu proje başarıya ulaşır, Şırnak'taki bir öğrenci kardeş okulunu Fransa'dan seçerse, Fransız arkadaşlarını okullarında bile misafir öğrenci olarak ağırlayabilecek. Bener Cordan, ‘‘Üç, beş okul değil binlerce öğrenci birbiriyle tanışacak. Küçük yaşta kendini tanıttığı, benimsettiği arkadaşı bu şekilde önyargıdan kurtulacak, Türkiye'ye öyle bakacak. Çocuklar Türkiye'nin imajını değiştirecek’’ dedi.
Projeye göre tüm ilk ve orta dereceli okullar dilerse yurtiçinde ya da yurtdışında bir ya da birkaç tane kardeş okul seçebilecek. Özellikle Türk cumhuriyetleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde seçilecek okullarla bölgelerarası ilişki kurulup, fikir alışverişi sağlanacak.
Müsteşar Cordan, gelecek yıllarda yurtdışında ve bölgeler arasında öğrenci değişimi düşündüklerini açıklayarak, ‘‘Fransa'daki bir okul Şırnak'taki bir okulla kardeş olursa, çalışmaları tamamladığımız zaman Fransız öğrenciler Şırnak'a, Şırnak'lı öğrenciler Fransa'ya belli dönemlerde gidecek, eğitimlerini burada belli zamanlarda yapacak’’ dedi.
Cordan, bu projeyle velilerin de ufkunun açılacağını belirterek, ‘‘Veliler de kardeş okul velileri olacak. Velilerarası iletişim sağlanacak. Çocuklarımız yurtdışında hem Türkiye'yi tanıtacak, hem de ilişkilerini sağlamlaştıracaklar. En iyi, en doğru ilişki eğitim kurumları arasında kuracağımız köprüdür. Bunun çok büyük yararı var’’ diye konuştu.
SÜPER PROJE
Kampanyanın ‘yardım kampanyası’ olarak algılanmaması gerektiğini özellikle vurgulayan Cordan, ‘‘Bu kampanya zengin okulun, fakir okula yardımı değildir. Okullar arası her türlü ilişkiyi sağlamak amacıyla düzenleniyor. Yardım da olabilir. Ancak, hedef yardım değil. Öğrenciler, kitap, bilgi ve araç alışverişi yapacaklar. Ülkelerarası ya da illerarası yaptığı ziyaretlerde misafirperverliği anlatacak, sosyal çeşitlenme sağlanacak’’ dedi.
Fransa ile sistem konusunda ön anlaşma yapıldığı, Almanya'nın eğitim sistemi ile Türkiye'nin eğitim sistemindeki farklılıklar nedeniyle öğrenci değişiminde zorlanacaklarını açıklayan Cordan, ‘‘Önemli olan ilişki kurmak, bu ilişki kurulduktan sonra zenginleşir. Araya Bakanlık olarak biz girmiyoruz. Çocuklar kendileri istedikleri okulları özgürce seçecek. Sorun çıkarsa biz Bakanlık olarak araya gireriz’’ dedi.