Karanlığa ışık tutan filmler

Güncelleme Tarihi:

Karanlığa ışık tutan filmler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2007 14:25

Türk Musevi Cemaati-Film Komisyonu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kara Kare Film Günleri yarın başlıyor. ll. Dünya Savaşı sonrası Nazi Almanyası'nın gerçekleştirdiği soykırım sırasında hayatını kaybedenleri anmak için yapılan Kara Kare Film Günleri bu sene "Karanlığa Işık Tutan Filmler" teması ile gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Toplam 12 filmin gösterileceği ve Maçka Cinebonus G-Mall sinemalarında gerçekleştirilecek olan festival 23 Nisan tarihine kadar devam edecek. ll. Dünya Savaşı ve Nazi Soykırımı Holokost hakkında çarpıcı filmlerin yer aldığı festivalde The Black Book (Kara Kitap) ve The Last Train (Son Tren) gibi yeni yapımlar da gösterilecek.

Kara Kitap: Robocop, Temel İçgüdü (Basic Instinct), Gerçeğe Çağrı (Total Recall) gibi ses getiren Hollywood yapımı filmlerden sonra ülkesi Hollanda’ya dönen Paul Verhoeven, 2. Dünya Savaşı’nda Yahudiler’e yapılan zulmü perdeye taşıyan etkileyici bir dramla çıktı karşımıza.

Gerçek olaylardan yola çıkılarak çekilen ve ülkesi Hollanda’da film festivallerinde pek çok ödül alan Kara Kitap, casusluk yaparken bir Alman subayla ilişki kuran Yahudi kadının dokunaklı öyküsünü anlatıyor.

Haberin Devamı

Yahudi şarkıcı Rachel Stein, 2.Dünya Savaşı’nın sonlarında Hollanda’ya sığınmaya karar veriyor ve yaşadıkları onu Hollanda direniş örgütünde casusluk yapmaya kadar götürüyor. Planın bir parçası Almanlar’ın içine sızmak olunca Rachel güzelliğini kullanarak Müntze adlı Alman subayla ilişkiye giriyor.

Kara Kitap’de başına gelen onca talihsizliğe rağmen ayakta kalmayı başaran, kaderine asla boyun eğmeyen, içi ağlarken bile gülüp dans edebilen Rachel rolünde izlediğimiz Carice van Houten’ın oyun gücüne hayran olmamak elde değil. Başarılı dönem tasvirleri ve kıyafetleri eşliğinde izlediğimiz Houten, uzun filmin akıp gitmesinde önemli rol oynuyor.

26. Uluslararsı İstanbul Film Festivali’nde Akbank galalarında da gösterilen Kara Kitap müthiş bir dram, etkileyici bir Nazi hikayesi ve muhteşem bir dönem filmi. Kara Kare Film Günleri'nde gösterilen film bu hafta vizyonha da girdi.

Son Tren: Dana Vavrova ve Joseph Vilsmaier'ın yönettiği, Sibel Kekilli, Gedeon Burkhard, Lale Savas ve Roman Roth'un oyuncuları arasında yer aldığı film II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Berlin’de toplanan ve Auschwitz’e götürülmek üzere trene bindirilen Yahudilerin hikayesini anlatıyor. Vagonlarda süren yolculuk kişilerde psikolojik bozukluklara yol açarken kişilerin davranışlarında degişiklikler meydana geliyor. Almanya'nın başkenti Berlin'de çekilen Son Tren, İkinci Dünya Savaşı'nın karanlık günlerini adeta yeniden canlandırıyor.

Haberin Devamı

Yenilmez Adam: Yönetmen Werner Herzog'un Yenilmez Adam adlı filmi, 1920 ’li yıllarda köyünü terkeden fakir bir Yahudi olan Zishe Breibart ’ın gerçek hikayesini anlatıyor. Breibart, 1930 yıllarda geliştirdiği vücudu ile “Dünya’nın en güçlü adamı ” olarak ün kazanıp Alman gösteri dünyasına atılıyor. Efsanevi Alman kahramanı olarak görülen Hanussen ise Breibart ’ın gösteri yaptığı salonu yöneten kişidir. Breibart ’ın burada çalısabilmesi için Yahudi kimliğini saklaması gerekmektedir. Ancak bir gün Breibart ’ın oğlunun, Nazi askerlerine yapılan gösteri sırasında gerçek kimliğini ortaya çıkarması sonucu işler karışır. Film o günden sonra Zishe’nin yaşama ve yaşatma mücadelesini anlatıyor.

Haberin Devamı

Ataşlar: Elliot Berlin ve Joe Fab'ın çektiği Ataşlar, bir kasabanın ortaokul öğrencilerinin tamamen yabancısı oldukları ve insanlık tarihinin yüz karası olarak anılan II. Dünya Savaşı'nda yaşanan soykırımı öğrenirken yaşadıkları, olağandışı tecrübeleri anlatıyor. Öğrencileinr 6 milyon soykırım kurbanının sayısını kavramakta güçlük çekmeleri üzerine, öğretmenleri suçun boyutunu daha iyi kavrayabilmeleri için savaşta hayatını kaybeden her bir ruhu onurlandırmak adına 6 milyon ataş toplamalarına karar veriyor. Ancak kasaba sakinlerinin bu durumu çok sıcak karşılamaması olayları karıştırıyor. Film, 2004 Jackson Hole Film Festivali; izleyici ödülü, en iyi belgesel ödülü ve 2004 Roma Film Festivali; R.I.F.F. Jüri Ödülü, en iyi yönetmen, en iyi belgesel ödüllerini de aldı.

Haberin Devamı

Yaramaz Kız: Film günlerinde öne çıkan filmlerinden biri olan Yaramaz Kız'da olaylar, Sonja adlı kızın “3. Reich Zamanında Dogdugum Yer ” isimli bir kompozisyon yarışmasına katılmak istemeseyle başlıyor. Sonja yarışma için araştırma yapmak istiyor ancak belediye arşivdeki bazı belgelere ulaşmasına izin vermiyor. Sonja araştırmalarını tamamlayamadığı için yazısını bitiremiyor ve yıllar sonra belediye arşivlerine yeniden girmeye çalışıyor. Sonja artık küçük bir çocuk değildir. Kasaba sakinlerinin de Sonja ’yı kendi yöntemleriyle susturmaya çalıtıkları filmde, yaşam ve ölüm savaşı birbirini takip ediyor. Micheal Verhoeven tarafından beyaz perdeye aktarılan film 1990 Berlin Film Festivali; Gümüs Ayı Ödülü, Jüri Özel Ödülü gibi bir çok ödüle de layık görüldü.

Haberin Devamı

İyi Akşamlar Bay Wallenberg: İsveç, Macaristan ve Norveç'te çekilen film, 32 yaşındaki Wallenberg'in 1944 Temmuzunda Budapeste ’ye gelerek İsveç Konsolosluğu aracılığıyla Yahudi iş adamlarına yardım etmeye çalışmasıyla ortaya çıkan olayları anlatıyor. Film iki olay üzerinde kurulu; Wallenberg'in bir kamyonun içinde bulunun yaklaşık 20 kişiyi kurtarması ve getoya hapsedilmiş 65.000 Yahudiyi serbest bırakmaya çalışması. II. Dünya Savaşı süresince Almanya, Macaristan ve Fransa ’da serbest dolaşım hakkı olduğundan kendini Yahudileri kurtarmaya adayan Wallenberg, Holokost ’ta görülmüş en geniş ve en başarılı Yahudi kurtarma operasyonuna da bu şekilde imza atıyor. Yönetmen Kjell Grede'nin çektiği film 1991 Guldbagge Ödülleri; en iyi sinema fotografisi, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve 1991 Baltık Film Ödüllerini de aldı.

Hatıra: Holokost’tan kurtulup Hatıraların Arşivi'ne tanıklık eden tek kişinin etrafında şekillenen film, yönetmen Ruggero Gabbai tarafından çekildi. Film, 45 yıl boyunca yaşadıgı trajedi konusunda, sessizliğini bozma kararı alan Elisa Springer'ın anlattıklarını işliyor. Film günlerinde ki 3 belgeselden biri olan Hatıra, Settimia Spizzichino'nun (Holokost Kurtulanı) “Kampı tekrar görmek mümkün olabilir; ancak o korku, o stres ve o endişe bir daha yaşanamaz. Hiç bir şekilde anlatılamaz, ne sözcüklerle ne bir filmle ne de bir kitapla …” sözleriyle bitiyor.

Annemin Cesareti: Senaryo yazarı George Tabori ’nin annesi Elsa Tabori'nin hayatını sinemaya aktarmak istemesiyle yapılan filmde, kibar ve asil bir kadın olup, her söyleneni yerine getirirse hayatının problemsiz ilerleyebilecegine inanan bir kadının yaşam hikayesi beyaz perdeye yansıyor. Fakat Elsa, Nazi işgali altında olan Budapeste ’de birden koluna sarı yıldız takmak zorunda bırakılınca iyimserliği de bir anlam ifade etmemeye başlıyor. Elsa, Yahudi bir arkadaşını ziyaret ettiği sırada tutuklanıp kampa gönderilmesi üzerine kurallara uymanın yaşamını sürdürmek için yeterli olmadığını da anlıyor. Bu yüzden ölüme gönderilmeden önce bir kaçıs noktası aramaya başlıyor. Annemin Cesareti, Michael Verhoeven ’in Holokost’u konu aldığı 3. filmi.

Vilna Partizanları: Film, II. Dünya Savaşı ’nda Litvanya’nın Vilna şehrinde, kadın ve erkekler tarafından oluşturulan Partizan hareketini konu alıyor. Vilna Partizanları'nda, 1939-1944 arasında çekilmiş ve daha topluma açılmamış arşiv filmler, günümüz de hala yaşayan ve Partizan hareketine önderlik etmiş kişilerle yapılan röportajlar da yer alıyor. Filmin çekilmesinden 1 yıl sonra hayatını kaybeden ve Partizan hareketinin kurucuları arasında yer alan Abba Kovner ’de tecübelerini bu filmde anlatmış. Yönetmen Joshua Waletzky filmi, getonun kötü koşullarında, hayatlarını kurtarmak için çalışan insanların çabasına da değiniyor.

Karanlığa ışık tutan filmler

Günışığı: Yönetmen István Szabó 19.yy ’da Macaristan İmparatorluğu’nda yaşayan Yahudi Sonnenschein ailesinin fakirlikten zenginliğe ve zenginlikten acıya dönüşen uzun yaşam savaşını anlatıyor. Szabo ’nun güçlü hikayesi Macaristan’ın tarihine de ışık tutuyor. II. Dünya Savaşı, Macar ayaklanmaları, politik ideolojiler, Hitler ’in Macaristan’ı işgali ve bitmek bilmeyen antisemitizmin kalıtsal gücü. Günışığı, antisemizme karşı bir ailenin din değiştirmekten, kimliğini reddetmeye giden uzun ve acılı çabalarını beyaz perdeye aktarıyor. Film 20.yy antisemitzminin kritik gelişimini de gözler önüne seriyor. Filmin aldığı ödüller arasında 1999 Avrupa Film Ödülleri; en iyi aktör, en iyi sinema fotografisi, en iyi senaryo yazarı ve 2000 Genie Ödülleri; en iyi görüntü ödülü de yer alıyor.

Nisanda Üç Gün: Film, Swabia bölgesinde bir köyde savaşın son günlerinde hayata dönmeye çalışan insanların, bir gece istasyona yanaşan bir trenin getirdikleriyle çaresiz kalmalarıyla başlıyor. Tren kimsenin hazırlıklı olmadığı bir dehşet getiriyor. Üç vagon ceset. Ölenler, kimsenin sorumlusu olmadığı yabancılar gibi üç gün boyunca rayların üstünde kalıyorlar ve garip bir şekilde hayat devam ediyor. Ancak küçük bir kız olan Anna için hiç bir şey eskiden olduğu gibi devam etmiyor. Yönetmen Oliver Storz'un çektiği film, 1995 Bavarya Televizyon Ödülleri; özel Ödülü ve 1995 Telestar; en iyi yönetmen ödülünü de aldı.

Ruhtan Silahlar: Pierre Sauvagele filmde, Fransa ’de Nazi işgalini ve Nazileri destekleyen Fransız Hükümeti ’ne meydan okuyan küçük bir protestan köyünün sakinlerinin, savaş boyunca kapılarını çalan herkese yardım etmesini beyaz perdeye aktarmış. Filme 5000 Hıristiyanın 5000 Yahudinin hayatını, kendi ruhlarını silah olarak kullanarak kurtarması konu edilmiş. Pierre Sauvage tarafından yönetilen film, Avrupa ve Amerika ’da birçok ödül aldı ve 20 film festivalinde gösterildi.

Bütün filmler Cinebonus G-Mall sinemasında gösterilecek. Bilet fiyatları 19.30'den önceki seanslar için 5 YTL, indirimli 3 YTL, 19.30 ve 21.30 seansları için 10 YTL, indirimli 6 YTL olarak belirlendi.

Adres: Haribiye Mahallesi, Kadırgalar Caddesi, No:3/Maçka
Tel: 212 232 44 40

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!