Güncelleme Tarihi:
Karamehmet’in, Interbank’ı satmadan önce kredi kullandığını tespit eden TMSF, harekete geçti. Bankanın satışı sırasında tarafların ’özel bir anlaşma’ yaptıklarını farkeden Fon, şimdi 250 milyon dolarlık krediyi, 12 yıllık faiziyle birlikte 500 milyon dolar olarak Karamehmet’ten geri istiyor.
CAVİT Çağlar’dan tahsil edemediği alacaklarına karşılık, yeni gelir kaynağı olarak Interbank’ı incelemeye alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bankanın bir önceki patronu olan Mehmet Emin Karamehmet’e 500 milyon dolarlık fatura kesmeye hazırlanıyor. Banka Karamehmet yönetimindeyken, Çukurova Grubu’na 250-300 milyon dolarlık kredi verildiğini fark eden TMSF, bu parayı Çağlar yerine Karamehmet’ten tahsil etme kararı aldı. Karamehmet’i, Çağlar döneminde el konulan Interbank yüzünden TMSF ile karşı karşıya getiren olaylar şöyle gelişti:
ALACAK OPERASYONU: Olayların geçmişi, Cavit Çağlar’ın Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’ten Interbank’ı devraldığı günlere kadar uzanıyor. Bilindiği gibi TMSF, 1.7 milyar borcuna karşılık yaptığı protokole uymaması üzerine Çağlar’ın mal varlığına yönelik bir operasyon başlattı. Ancak 2 helikopterine, oteline, son olarak da Olay TV ve Olay Radyo’ya el koymasına karşın alacağını karşılayamayan TMSF Interbank defterini yeniden açtı. Interbank’ın hesaplarını incelenirken de Karamehmet ile Çağlar arasında yapılmış bazı anlaşmalar yapıldığı ortaya çıktı.
KREDİLER AÇILMIŞ: Fon yetkilileri, Interbank’ın Karamehmet yönetimindeyken Çukurova Grubu’na kredi kullandırdığını tespit etti. Elde edilen bilgilere göre, şirketler bu borcu geri ödemedi. Bunun yerine satıştan hemen önce Interbank Çağlar’ın kurduğu bazı şirketlere kredi açtı. Zincirlukuyu Büyükdere Caddesi üzerindeki Interbank Genel Müdürlük binasının bir arka sokağındaki Kasap Sokak’ın adres olarak gösterildiği bu şirketler ise çaycı, şoför gibi mal varlığı bulunmayan kişiler adına kurulmuştu.
ÖDEMEDÄ°, DEVRALDI: TMSF’nin ulaÅŸtığı bilgilere göre, Interbank bu paravan ÅŸirketlere 250-300 milyon dolar civarında kredi kullandırdı. Mart 1996’da ise Çukurova Grubu, bankanın yüzde 71.93 hissesini, Nergis Grubu’na sattı. Ä°ki grup arasında yapılan özel anlaÅŸmayla da, Çukurova bu kredileri geri ödemedi, kurulan paravan ÅŸirketler aracılığıyla bu borcu ÇaÄŸlar üstlendi. ÇaÄŸlar da satın alma sırasında bu tutarı hesaptan düştü. Bir anlamda taraflar, kendi aralarında mahsuplaÅŸtı.  Â
12 YILLIK FAİZİYLE: TMSF, bu olayın ortaya çıkması üzerine, bu kredinin Interbank’ın Karamehmet’in sahipliği döneminde verildiğinden yola çıkarak tahsilatını da Karamehmet’ten yapmaya karar verdi. Hesaplamayı da satışın yapıldığı bankanın satış tarihinden bu yana yapan TMSF, 12 yıllık faiziyle birlikte Karamehmet’e 500 milyon dolar civarında bir fatura çıkardı. Çukurova Grubu’nun buna itiraz ederek, bu borcun o dönemde ödendiği, başka bir borç varsa da bunun Cavit Çağlar’a ait olduğunu öne sürdüğü öğrenildi. Ancak TMSF, Çağlar’la protokolün bozulduğu, zaten bu bu borcun da Çağlar’ın borcu olmadığını savunuyor. TMSF ödemeyi, usulsüz yollarla kredi alan Çukurova Grubu’nun yapması gerektiği konusunda kararlı görünüyor.
  Â
Demirel’in borcunu Bayraktar ödemişti
CAVİT Çağlar’ın borçlarını tahsil etmeye çalışırken, tahsilatın bankanın eski sahibinden yapılması Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarihinde bir ilk değil. TMSF, daha öncede Egebank’ta Murat Demirel’in borcunu tahsil etmeye uğraşırken, bankanın eski sahibi Hüseyin Bayraktar’ı borçlu çıkarmıştı. Hüseyin Bayraktar, TMSF’ye 25 milyon dolar civarında bir ödeme yapmak durumunda kalmıştı.
TMSF, Show TV yönetimine girdi
INTERBANK’tan dolayı yeni bir borçla karşı karşıya kalan Mehmet Emin Karamehmet’e bir kötü haber de Show TV’den geldi. TMSF bu kez, İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy’dan olan alacaklarına karşılık, Show TV’deki (yayın hakkı sahibi Aks Televizyon Reklakcılık ve Filmcilik Sanayi) yüzde 17.07’lik hissenin peşine düştü. Bu hisselere el koyan TMSF, Show TV yönetimine Fethi Çalık’ı atadı. Denetleme kurulu için de bir TMSF yetkilisi görevlendirildi. Karamehmet ile Aksoy’un Show TV’de ihtilaflı bir ortaklıkları bulunuyordu. 90’lı yıllarda Show TV’yi kuran Aksoy, Karamehmet ile bir ortaklığa gitmişti. Ancak zaman içinde Aksoy azınlık hissedar olurken, Çukurova sermaye artırımlarına katılmadığı gerekçesiyle Aksoy’un hisselerini yüzde 3’e kadar düşürmüştü. Ancak bu işin peşini bırakmayan Aksoy, açtığı davaları kazanınca TMSF de Show TV’de yüzde 17.07’lik hissenin sahibi oldu. Yapılan açıklamada, yüzde 17.07’lik hissenin Fon adına tescil edildiği anlatılırken, Aks Televizyon Reklamcılık’ta yapılan sermaye artırımı işlemlerinin Fon’a karşı hüküm ifade etmediği ve geçersiz sayıldığı belirtildi.
Borcu ödemek için 2 ay süresi var
TMSF, Çukurova Grubu’na bu konuyla ilgili tebligat gönderme kararını dün aldı. Bu tebligatın eline ulaşmasından sonra Çukurova’ya hukuken 2 ay süre tanınacak. Bu sürecin sonunda Karamehmet, bu borcu üstlenirse, Çukurova TMSF ile bir anlaşma yaparak ödemesini yapacak. Böylece sorun da çözülmüş olacak. Hatta edinilen bilgiye göre, TMSF bu konuda farklı faiz oranlarının uygulanacağı ödeme seçenekleri de sunacak. Ancak Karamehmet’in bu borcu kabul etmemesi halinde TMSF, icra takibine başlayacak. Bu durum TMSF’nin Mehmet Emin Karamehmet’e ikinci darbesi olarak yorumlanıyor. TMSF’nin Pamukbank’a el koyması, Karamehmet için çok büyük darbe olmuştu. Karamehmet, Pamukbank’tan kaynaklanan borcunu ödemek için Yapı-Kredi Bankası’ndaki hisselerini satmak zorunda kalmıştı.