Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 00:00
Yunanistan Başkbakanı Kostas Karamanlis, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’dan gelen "İzmir’e Expo için destek olun" çağrısına olumlu yanıt verdi. Karamanlis’in İzmir’i destekleyen bu tavrının birlikteliği geliştireceğini söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan da "Expo bizim barış fuarımız olacak" dedi.
YUNANİSTAN Başbakanı Kostas Karamanlis, Yunan hükümeti ve iş dünyası olarak Türkiye’nin 2015 Expo adaylığını destekleyeceklerini açıkladı. Karamanlis, "Hedefimiz çok açık. Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Yunan iş dünyası olarak kendimizi İzmir Expo Fuarı’nda güçlü şekilde göstereceğiz" dedi. Karamanlis’in bu sözleri dinleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın 31 Mart’ta şekillenecek İzmir adaylığını destekleyin çağrısından sonra gelen bu açıklamanın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan da, "Expo bizim barış fuarımız olacak. Birlikteliğimizi zenginleştirecek" sözleriyle teşekkür etti.
İŞBİRLİĞİ SÜRSÜN: Türk-Yunan İş Formu’nda konuşan Karamanlis, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi. Bu doğrultudaki çabaların sadece ekonomik değil, siyasal, kültürel, toplumsal alanlarda da yeni işbirliklerinin önünü açacağını vurgulayan Karamanlis, "Ortak çıkarlarımız doğrultusunda işbirliğimizi sürdürmeliyiz. Ekonomideki işbirliği, yakınlaşmanın da yolunu açıyor ve sürtüşme ile gerilimlerin yarattığı zararları bertaraf ediyor" dedi.
5.5 MİLYAR DOLAR YATIRIM: İki ülke arasında kurumsal bir işbirliğinin oluştuğunu ve bu durumun karşılıklı yatırımlarda kendini gösterdiğini belirten Karamanlis, şunları söyledi: "Yunanistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2007’nin ilk dokuz ayı itibariyle yaklaşık 3 milyar dolara ulaştı. Yunan firmaların Türkiye’deki yatırım miktarı ise 5.5 milyar dolara, sayısı ise 35’e ulaştı. Özellikle bankacılık yatırımları büyük önem taşıyor."
ORTAK YATIRIMLAR GELİŞSİN: İki ülke arasındaki ortak yatırımların güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karamanlis, Umman’da Türk ve Yunan müteahhitler tarafından gerçekleştirilen 2 milyar dolarlık ortak projeyi hatırlatarak, "Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da birlikte yaptığımız yatırımları daha da geliştirmeliyiz" dedi. Karamanlis ayrıca Türkiye’nin Yunanistan’da Ziraat bankası şubeleri açmasının da önemli olduğuna dikkat çekti.
TURİZM DE ETKİLENDİ: Karamanlis, ekonomik işbirliğinin turizm alanında da olumlu etkilerini göstermeye başladığına dikkat çekerek, 2007 yılında Yunanistan’dan Türkiye’ye 400 bin, Türkiye’den Yunanistan’a ise 413 bin turistin geçtiğini söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirirken, kara taşımacılığı, hava taşımacılığı, sınır kapılarının artırılması ve enerji konularında yeni adımlar atılmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Karamanlis, "Hedefimiz çok açık. Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Popülist baskıdan uzak durun, Karadeniz’e bakın
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Kıbrıs sorununun hem Türkiye hem de bölgesel ilişkiler açısından yarattığı sıkıntıların daha fazla dikkate alınması gerektiğini söyleyerek popülist baskılardan uzak bir şekilde BM çatısı altında çözüm odaklı çalışmaları özendirecek bir siyasal tavır alınmasını beklediklerini söyledi. Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin, ikili ekonomik işbirliğinin yanı sıra Avrupa Birliği ve bölgesel girişimler çerçevesinde ele alınmasının da Türk-Yunan ortaklığı için yeni fırsatlar doğuracağını söyleyen Yalçındağ, "Türkiye-AB Gümrük Birliği öncesinde Yunanistan ile 200-300 milyon dolar seviyesinde seyreden ticaret hacmi 3 milyar dolara yükseldi. Türkiye gibi Yunanistan’ın güçlü tarihi ve kültürel bağlarının bulunduğu Karadeniz ve Hazar havzasının iki ülkesi olarak ortak projeler geliştirip, işbirliği yapabileceği çok önemli bir coğrafya haline geldi. Önemli petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip olan Hazar ve bu kaynakların transfer koridorunda yer alan Karadeniz bölgesinin sunduğu imkanlarla her iki ülke için de kaçırılmaması gereken fırsatlar barındırıyor" dedi.
Almanya ve Fransa gibi yapalım, işbirliğimiz halka yarasın
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ile Fransa arasında yaşanan sorunların ’Avrupa Demir ve Çelik Birliği’nin kurulmasıyla son bulduğunu hatırlatarak, "Ticari ilişkiler sayesinde şimdi burası, Avrupa’nın en istikrarlı bölgesi konumuna geldi. Bizim Yunanistan ile ortak kültürümüz var. Birimiz AB üyesiyiz, diğerimiz aday ülkeyiz. İşbirliğimiz sonucunda kárlı çıkan halk olur. Bu sadece siyasilerle çözülmez. Kurum ve kuruluşların da katkısı gerekir" dedi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliğinin her geçen gün artıyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Erdoğan iş çevrelerinin yoğunlaşacağı işbirliğinin iki ülke ilişkilerine önemli katkı sunacağına dikkat çekti.
Türkiye-Yunanistan dost olmaya mahkûm
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Yunanistan’ın ilişkisiyle ilgili olarak "Birbirimizi iş ortağı değil, tehdit unsuru gördüğümüz müddetçe bundan fayda sağlayanlar halklarımız değil, başka çıkar grupları olacaktır. Türkiye ve Yunanistan’ın dost olmaya zorunlu değil mahkum olduğuna inanıyoruz" dedi. AB’nin aralık ayı zirvesinde katılım sürecinde olan Türkiye’nin bu katılım sürecine ilişkin kullanılan ifadelerin "Hayal kırıcı" olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Dünya tarihine bakıldığında ekonomik açıdan hızla yükselmiş ülkelerin ortak birer özelliği var. O da tüm bu ülkelerin önce kara ve deniz komşularıyla ticaretlerini belirgin biçim artırması" dedi.