Güncelleme Tarihi:
Karaman'da yağmur duasına katılanlara, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ikram edildi.
Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesine bağlı Kızılkuyu köyünde, çevre köylerden gelen çiftçilerle yağmur duasına çıkıldı.
Kızılkuyu köylüleri, duadan önce köy mezarlığının yanındaki boş araziye 500 fidan dikti.
Fidan dikme etkinliğine, İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Duran, Karaman Belediyesi meclis üyesi Mehmet Yağcı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Duran, yaptığı konuşmada, fidan dikmenin önemini vurgulayarak, orman olmadan yağış olmayacağını söyledi.
Bölgede yeşil alan miktarının az olduğunu belirten Duran, yağmur duası için toplanan köy halkının dua öncesi fidan dikmesinin, artık bir şeylerin değişmeye başladığını gösterdiğini ifade etti.
Kızılkuyu köyünde herkesin çiftçilikle geçindiğini söyleyen muhtar Ali Osman Ölmez ise “Nisan ayı bitiyor olmasına rağmen bir damla yağış düşmedi, endişeliyiz. Bunun için köy olarak yağmur duası organize ettik. Dua öncesinde de hep birlikte 500 fidanı toprakla buluşturduk” dedi.
Bölgede yağmur duası ve piknik gibi organizasyonlarda genellikle etli pirinç pilavı ikram edildiğini söyleyen Ölmez, “Bizim buralarda bulguru herkes kendi kaynatır. Her evde mutlaka bulgur pilavı pişer. Bunun için bu gibi özel törenlerde pirinç pilavı pişirilirdi. Fakat pirincin son günlerde aşırı pahalanmasından dolayı bulgur pilavı pişirmek zorunda kaldık” dedi.
Yağmur duasının ardından, köylü kadınların kazanlarda pişirdikleri bulgur pilavı ikram edildi.
MUŞ
Yeterli yağışın düşmediği, nehirlerdeki su seviyesinin azaldığı Muş'ta da çiftçiler yağmur duasına çıktı.
Merkeze bağlı Bostankent, Keçidere ve Alagün köylerinden 150 çiftçi bir araya gelerek, namaz kılıp yağmur yağması için dua etti.
Bostankent Köyü İmamı Fikret Özmen'in eşliğinde 2 rekat namaz kıldıktan sonra dua eden köylüler, köy çocuklarına meşrubat ve şeker dağıttı.
Bostankent Muhtarı Fetullah Karabey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsimin çok kurak geçtiğini, bu nedenle zor durumda kaldıklarını söyledi.
Kuraklığın devam etmesi durumunda köylünün zarar edeceğini belirten Karabey, “İnşallah dualarımız kabul olacak ve yağmurun yağmasına vesile olacaktır. Aksi halde kuraklık tehlikesinin büyük boyutlara ulaşacağından endişe duyuyoruz” diye konuştu.
Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç da her yıl bu mevsimde aşırı yağmur yağdığını, bu yıl ise bunun tersi bir durum yaşandığını belirtti.
Tarlaların henüz yeşermediğine dikkati çeken Kılıç, “Muş'ta geçimini çiftçilikle sağlamaya çalışan yaklaşık 50 bin kişi, kuraklıkla karşı karşıya. Devletimiz bu durumda eylem planı hazırlamalı, bir yasa çıkarması lazım. Çiftçinin borçlarının ertelemesi gerekiyor. Çünkü çiftçi zor durumda” dedi.