Karaman’da bol yağış, çatlak ve yarıklara neden oldu

Güncelleme Tarihi:

Karaman’da bol yağış, çatlak ve yarıklara neden oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 18:13

KARAMAN'ın Ayrancı İlçesi Akçaşehir Beldesi yakınlarında meydana gelen genişliği 80 santimetreyi, derinliği de 2.5 metreyi bulan çatlak ve yarıklar, bölge halkını telaşlandırdı.

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası 2’nci Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fethullah Arık, bölgede yaptıkları inceleme sonrasında oluşan çatlakların, aşırı yağış nedeniyle yer altında bulunan kilin genişlemesine bağlı oluştuğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, Karaman bölgesinde, mevsim normalerinin üzerinde yağış olduğunu belirterek, yer altında bulunan killi yapının kuraklık sonrası yağışla birlikte şişmesi sonucu derin çatlaklar ve yarıklar oluşturduğunu söyledi. Arık, “Çatlat ve yarıkların bulunduğu arazi, genellikle gevşek malzemeden oluşuyor. Çevresi zaten tamamen tarım arazisi. Üstte ince kum örtüsü, bunun altında da killi yapılar mevcut. Düz bir arazidir. Engebe söz konusu değil. Buradaki yapı son 15-20 yıl içerisinde kurak geçen dönem nedeniyle kilin suyunu kaybetmesi ve bu dönem gerçekleşen yağışlar nedeniyle de şişmesi şeklinde özetlenebilir. Bu şişme sırasında yüzeyden 2.5 metreye kadar ince kum ve gevşek dediğimiz malzeme var. Onun altında da killi seviyeler var. Bunu Devlet Su İşleri (DSİ) sondajlarında görüyoruz. Vatandaşlar geçmişte bu bölgenin su altında kaldığını söylüyor. Hatta balık tuttuklarını bile söylüyorlar. Zaman içerisinde kurumuş ve tarım arazisi haline gelmiş. Tam bu çatlakların meydana geldiği alanda tarım yapılmıyor. Uzun yıllar süren kurak dönem içerisinde killi seviye suyunu kaybetmiş, bir bakıma büzüşmüş. Kil, sulandığı zaman hacmi oldukça genişleyebilen bir malzemedir. Son dönemdeki yoğun yağışlar nedeniyle hacmi çok genişlediği için üstteki ince kum dediğimiz bölümü çatlatmış ve kimi yerde 2.5 metreye varan yarıklar oluşturmuş. Kimi yerde de 80 santimetre genişliğinde yarıklar meydana gelmiş. Çatlak ve yarıklar, bazı yerde sistematik birbirini keser nitelikte, bazı yerde dairesel ve ‘V’ harfi şeklinde açılanlar var. Yaklaşık bin 500 dekarlık bir alanda birbirini kesen, kesik kesik ince kılcal çatlaklardan oldukça geniş yarıklara kadar değişiyor” dedi.

Fettullah Arık, “Bölgede, Seydişehir’de bulunan Suğla Gölü çevresindeki havza ile Çumra ve Karapınar’da oldukça yoğun obruk oluşumları söz konusu. Buradaki çatlaklar da yeni bir obruk oluşumu gibi görünmüyor. Ama bunun kesinleştirilebilmesi için bir takım kazıların yapılması, çatlakların nereye kadar devam ettiğinin incelenmesi gerekiyor. Bu konuda da Afet İşleri Genel Müdürlüğü bu çalışmaları yapabilir. Gerekli tespitlerin jeolojik ve jeofizik yöntemlerle yapılan çalışmalar sonrası açıklanması daha doğru olur” dedi.

Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre Karaman’da 2008 yılının Ekim ayından bugüne kadar alınan yağışlarda metrekareye toplam 330 kilogram yağış düştüğü belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!