"Karagöz yakında ölecek"

Güncelleme Tarihi:

Karagöz yakında ölecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 15:35

Bursa'da düzenlenen ve 1 hafta devam eden 13'üncü Uluslararası Karagöz Gölge Oyunları ve Kukla Festivali'nin ardından, UNESCO tarafından ‘Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirası’ olarak kabul edilen Karagöz'ün popüler kültür içindeki yerini değerlendiren Karagöz ustası 69 yaşındaki Metin Özlen, “Dünyanın sahip çıktığı Karagöz’e, kendi milletimiz sahip çıkamıyor. Karagöz oyunumuz can çekişiyor” dedi.

Haberin Devamı

Metin Özlen, Türk gösteri sanatının vazgeçilmezi ve Osmanlı Sarayı'ndan sokak aralarındaki halka kadar toplumun büyük kesiminin eğlence kaynağı olan Karagöz gölge oyununun ilgisizlik nedeniyle yok olmak üzere olduğunu söyledi. Karagöz ustası Metin Özlen, “Karagöz tedavi edilmezse yakında ölecek. Dünyanın sahip çıktığı Karagöz'e, kendi milletimiz sahip çıkamıyor” diye konuştu. 

İlkokul yıllarından itibaren Karagöz ile iç içe yaşayan, oynatan ve tasvirler yapan Özlen, bu gölge oyunu ile ilgili üniversitelerde bölüm açılmasını ve okullarda ders olarak okutulmasını istedi. Metin Özlen, Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivinde bulunan 17, 18 ve 19'uncu yüzyıldan kalma Karagöz tasvirlerinin değerlerinin bilinmediğini, kendilerinin uyarısı sonucu daha geçen yıl bu değerli tasvirlerin koruma altına alındığını ifade etti. Karagöz ustası Metin Özlen, Karagöz'ün tekdüze sanat olmadığını belirtirken şöyle dedi: “Tam bir Karagöz sanatçısı olabilmek için bir ustanın yanında yıllarca yanmak ve pişmek gerekiyor. Tüm bunların yanında Karagöz ustasının resim bilgisi ve musiki bilgisine de sahip olması lazım. Sanat yaşayacaksa ya tam anlamıyla yaşamalı, yoksa yaşamasın. Kıssadan hisseli oyunlarla millete fayda kazandıracak oyunlar oynansın. Karagöz oyunlarının tümü eğlenceli ve iyi niyetli. İnsanlara saygıyı sevgiyi vermek için var, bu oyunlar. Okullarda çocuklara abuk sabuk oyunlarla Karagöz öğretiyorlar. Kültür Bakanlığı'nın gösterilen oyunları çok iyi denetlemesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Karagöz "üvey evlat" muamelesi görüyor 

Karagöz'ün Türkiye'de ‘üvey evlat muamelesi' gördüğünü ileri süren Özlen, bunun dünya mirası değil, öncelikle Türk mirası olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Türkiye’de birçok festivale katıldım. Uluslararası arenada birçok yerde ülkemi temsil ettim. Bizden sonraki nesiller için Karagöz ustaları yetiştirdim. Bu oyun basit bir gölge oyunu değil. Bu bir zanaat değil, bir sanat. Bu ülkede üvey evlat muamelesi görüyor ne yazık ki. Bu değere Türkiye sahip çıkmazsa, dünya üzerinde başkaları sahip çıkacak ve sonunda da bu sanat çalınacak. Karagöz henüz ölmedi ama ölüm döşeğinde. Bu hastaya teşhis konulup tedavi edilmezse, bu hasta yakında ölecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!