Güncelleme Tarihi:
M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ve M.S 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis'teki kazılarda, Anadolu'da örneklerine hiç görülmeyen bazı zemin mozaiklerinin turizme kazandırılması hedefleniyor.
Gaziantep'te ortaya çıkan Zeugma mozaikleri kadar güzel nitelendirilen at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvan tasvir edilen mozaiklerinin üst kısımlarının kapatılarak sergilenebilmesi için proje geliştiriliyor.
Eskipazar Belediye Başkanı Dursun Baş yaptığı açıklamada, Hadrianaupolis'teki kazı çalışmalarının Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlığında belirli aralıklarla devam ettiğini söyledi.
Antik kentte Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerine ait olduğu anlaşılan 14 adet dağınık yapı tespit edildiğini anlatan Baş, şöyle dedi:
“Kazılarda çok sayıda hayvanın tasvir edildiği mozaikler bulundu. Burası önemli kültürel varlıklarımız arasında. Antik kentin müze haline getirilmesi için kazı başkanı ile Kültür ve Turizm Bakanlığından bir heyet incelemelerde bulundu. Ortaya çıkartılan eserlerin tahrip olmaması ve sergilenebilmesi için üzerinin kapatılmasıyla ilgili projeler çizilmeye başlandı. En kısa sürede bitirilerek onaya sunulacak. Çalışmalar bu yılki turizm sezonuna yetiştirilecektir. Ayrıca burada yapılacak kazı evi projemizle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.”
Baş, antik kentin turizme kazandırılabilmesi için eserlerin sergilenmesinin önem taşıdığına dikkati çekerek, “Safranbolu ilçesini ziyaret eden turistleri bölgemize de çekebilmemiz lazım. Böylece ilimizdeki turizm de çeşitlenmiş olacak. Hadrianaupolis'teki mozaiklerin yerli ve yabancı çok sayıda kişinin ilgisini çekeceğine inanıyoruz” dedi.