Güncelleme Tarihi:
Çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hereket eden bu sinsi ve çok güçlü akıntı, çok sığ olan plajlarda da görülüyor.
Kocaeli'nin Karadeniz'e sahili olan Kandıra İlçesi'ne bağlı Kefken, Kerpe, Kovanağzı, Sarısu, Cebeci gibi denize girilebilen plajları da bölgelerin yanı sıra Sakarya'nın Karasu İlçesi sahillerinde bu yaz başından bu yana 20'nin üzerinde boğulma olayı meydana geldi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan ve gönüllülerin de görev aldığı uzman cankurtaranlı, dalgıç ekipli, zodyaklı arama kurtarma ekipleri ile Kandıra sahillerinde birçok kişi boğulmaktan son anda kurtarılmasına rağmen, hemen her hafta sonu yine de denizde birkaç kurban veriliyor.
Kandıra sahillerinde 78 kişi, Cebeci'de 35 kişi, Kumcağız'da 12 kişi, Bağırganlı'da 13 kişi, Seyrek'te 33 kişilik cankurtaran ekibi de Sarısu bölgelerinde görev yapıyor. Bu bölgelerde yaz boylunca ayrıca AKUT, Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) de kurtarma çalışmalarında görev alıyor.
Sadece geçen Cumartesi ve Pazar günü ekipler boğulma tehlikesi geçiren 58 kişiyi kurtarırken, bunların da boğulma olaylarının en büyük nedeni olan rip akıntısı nedeniyle hayati tehlike atlattıkları belirtiliyor.
RİP AKINTISI NEDİR
Kıyıya ulaşan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir.
Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha kırışıktır.