Ömür AVCI-Muhammet KAÇAR Ümit KOZAN-Osman ŞİŞKO / DHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2010 00:00
12 kişinin öldüğü Rize Gündoğdu’daki sel felaketinin ardından yaralar yavaş yavaş sarılmaya çalışılırken, kaybolan iki kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.
Beldede incelemelerde bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Hakan Yanbay, Karadeniz Sahil Yolu’nun vadilerden gelen suya adeta set çektiğini belirterek, “Yolun arkasında kalan evler su baskınına maruz kaldı” dedi.
SEL ve heyelanlar nedeniyle 12 kişinin yaşamını yitirdiği Rize’nin Gündoğdu Beldesi’ne gelen Rize Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Hakan Yanbay, Karadeniz Sahil Yolu’nun vadilerden gelen suyun denize ulaşmasını engellediği için yolun arkasındaki evlerin büyük hasar gördüğünü belirtti. Gündoğdu’da 12 can alan sel ve heyelan felaketinde kaybolan iki kişiyi bulmak için dün erken saatlerde arama çalışması başlatılırken, bölgede incelemelerde bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Yanbay, sel felaketinde insan faktörünün öne çıktığını belirtti.
400 hasarlı yapı var
Yerleşim birimlerinin yanlış yerlere kurulduğu dile getiren Yanbay şöyle konuştu: “Bölgede topografya çok eğimli. Bu eğim, değişik noktalarda yüzde 60’a ulaşıyor. Uzun zamandan beri bölgede kuraklık hakim. Ani yağışla birlikte su zemine sızmadan akışa geçti. İnsan faktörü sel ve heyelanda ön plana çıkıyor. Bunun ilki yapılaşmada yanlış yer seçimi. Ayrıca adeta her eve ayrı ayrı yapılan yollar, arazinin dengesini bozuyor. Bunun da heyelanlarda çok etkili olduğunu gördük. Karadeniz Sahil Yolu’nun yapımından sonra yolun arkasında kalan evler de su baskınına maruz kaldı. Çünkü vadilerden gelen sular Karadeniz Sahil Yolu nedeniyle denize deşarj olamadı.” Yanbay, ilk gözlemlerine göre Gündoğdu’da yıkılan, hasarlı ve potansiyel hasarlı olan 400 dolayında yapı olduğunu de sözlerine ekledi.
Sel ve heyelan felaketinde kaybolan Salim Bilgin ile Havva Kopuz’u bulmak için dün erken saatlerde arama çalışması başlatıldı. Sivil Savunma ve AKUT ekiplerinin katıldığı çalışmalarda, Veliköy Deresi çevresi tarandı. Bölgede bir yandan da enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 3 helikopter Gündoğdu’nun ulaşılamayan yüksek kesiminde keşif uçuşu yaptı. Helikopterlerin uçuşlarıyla karayolundan ulaşımın hâlâ sağlanamadığı bölgelerde mahsur kalanlara veya hasta olanlara ulaşılması amaçlanıyor.
Komşular sahip çıktı
Sel sularının çekilmesiyle vatandaşlar hasarlı evlerine girerek eşyalarını kurtarmaya başladı. Çamura saplanan araçlar çekiciler yardımıyla kurtarılmaya çalışılırken, kabaran dere sularının getirdiği ağaçlar da Orman Muhafaza memurları nezaretinde kesilerek vatandaşlara dağıtılmaya başlandı. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, çok sayıda yapının hasarlı ve oturulamaz durumda olduğunu belirterek, “İlk akşam 300 dolayında kişiye yer ve sıcak
yemek hizmeti verdik. Ancak dün gece (önceki gece) vatandaşlarımıza akraba ve komşuları sahip çıktı. Demek ki komşuluk ölmemiş” dedi.
Önceki gece Rize’den uydu aracılığıyla yayın yapan Çay TV’nin
haber bültenine telefonla katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, pazartesi günü Rize’ye geleceğini açıkladı. Erdoğan, sel ve heyelan nedeniyle üzüntü duyduklarını belirterek, gerekli yardımların yapılacağını belirtti.