Karadeniz hamsisini Ukrayna'dan bilim adamları inceleyecek

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz hamsisini Ukraynadan bilim adamları inceleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2006 11:02

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda “Karadeniz hamsisi” olarak bilinen türün Azak Denizi'nde yaşayan bir türle karıştığının belirlenmesinin ardından konuyla ilgili çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgilere göre, Karadeniz'deki hamsi varlığının tespiti ve geleceğe yönelik stokların artırılması amacıyla “Karadeniz Ekosisteminin İyileşmesinde Biyolojik Gösterge Türler” adıyla başlatılan NATO destekli uluslararası araştırma kapsamında ortaya çıkan ve Karadeniz hamsisi ile Azak hamsisinin karıştığının belirlenmesine neden olan proje çalışmaları devam ediyor.

Geçen yıl başlatılan ve Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan ve Rusya'dan da bilim adamlarının katılımı ile yürütülen proje kapsamında önümüzdeki Kasım ayında Sinop ve çevresinde bir çalışma yapılacak.

Daha önceki çalışmalarda ortaya çıkan ve Karadeniz hamsisi ile Azak hamsinin mekaniksel karışmasıyla ilgili verilerin de değerlendirileceği çalışmalara Türkiye adına katılan Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Bat, bu çalışmanın önemli sonuçlar ortaya koymasını beklediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

İki popülasyonunun karışımı konusunda yeni bilgilere ulaşmayı hedeflediklerini belirten Bat, şunları kaydetti:

“Kasım ayında Ukrayan'dan 5 bilim adamı Sinop'a geliyor. Burada yeni bir çalışma yapacağız. Daha önce elde edilen sonuçlar değerlendirilecek, karışmanın gelişme safhaları incelenecek. Aynı sonuçlar alınıp alınmayacağına bakacağız. Yani daha önce olduğu gibi iki popülasyonun karışımının devam edip etmediği, ediyorsa nedenleri araştırılacak.”
Şu an için Azak hamsinin Karadeniz kıyılarına neden geldiği konusunda kesin bilimsel bilgiye sahip olmadıklarını da belirten Bat, “Neden geliyorlar, şimdilik bunu bilmiyoruz. Bunu bilimsel olarak ortaya koymadan bir şey söylemeyez” dedi.

Söz konusu mekanik karışımın yaşandığının genetik çalışmalar sonrasında ortaya konduğunu da hatırlatan Bat, alınacak numunelerin Bulgaristan'ın Varna kentinde bulunan bir enstitüde genetik değerlendirmesinin yapılacağını söyledi.

İki popülasyonun fiziki olarak birbirlerine benzer olması nedeniyle çıplak gözle ayırtedilmesinin zor olduğunu da hatırlatan Bat, “Biz bile çok zor ayırt edebiliriz. Farkı belirlemek için kromozomlarına bakılıyor” diye konuştu.
Geçen yıl başlatılan ve 2007'de tamamlanması planlanan 'Karadeniz Ekosisteminin İyileşmesinde Biyolojik Gösterge Türler” adlı proje kapsamında yapılan çalışmalarda Karadeniz hamsisi ile Azak hamsisi arasında mekaniksel bir karışım olduğu belirlenmişti. Bulgaristan ve Ukrayna kıyılarında görülmeyen bu durum genetik bir karışımı oluşturmuyor.

Haberin Devamı

Özellikle Karadeniz'de bol miktarda bulunan bir balık olan hamsinin Karadeniz hamsisi olarak bilinen türünün (Engraulis encrasicolus ponticus) boyu 18-20 santimetreye kadar çıkabiliyor.

Azak hamsisi olarak bilinen (Engraulis encrasicolus maeticus) türün boyu ise 15 santimetreye kadar çıkabiliyor. Azak Denizi'nde üreyen ve beslenen bu türün kışlarken Kuzey Kafkasya'dan Sukumi'ye kadar ve kısmen de Kırım açıklarında dolaştığı biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!