Karadeniz hamsisi karıştıYeni

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz hamsisi karıştıYeni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 10:48

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda “Karadeniz hamsisi” olarak bilinen türün Azak Denizi'nde yaşayan bir türle karıştığının belirlendiği bildirildi.<1+>Yeni

Karadeniz'deki hamsi varlığının tespiti, geleceğe yönelik stokların artırılması ve yönetimi amacıyla “Karadeniz Ekosisteminin İyileşmesinde Biyolojik Gösterge Türler” adıyla başlatılan NATO destekli uluslararası araştırma devam ediyor.

Çalışmalarda Karadeniz'e kıyısı olan Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan ve Rusya'dan bilim adamları yer alıyor.
Çalışmalara katılan Ondokuzmayıs Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, yapılan genetik çalışmalar sonucunda Sinop civarında yakalanan hamsilerin yalnızca Karadeniz hamsisi olmadığını, aynı zamanda Azak hamsisinin de bu kıyılara gelerek iki popülasyonun karıştığını tespit ettiklerini bildirdi.

Bu durumun daha önce rastlanmayan bir gelişme olduğunu anlatan Bat, şunları kaydetti:

“Bu karışım mekaniksel olarak oluşmuştur. Yani farklı popülasyonlar aynı bölgeye gelmiş ama aralarında genetiksel olarak bir karışım oluşmamıştır. Yani Azak hamsi popülasyonu Türkiye kıyılarına kadar gelerek Karadeniz hamsisi popülasyonu ile karışım göstermiştir. Bulgaristan ve Ukrayna kıyılarında görülmeyen bu durumun nedeni ise araştırılıyor.”

Karadeniz hamsisi olarak bilinen türün halk arasında “daha lezzetli” olarak tercih gördüğünü belirten Bat, “Azak hamsisi ise farklı bir tür. Bugüne kadar sadece Azak Denizi'nde yaşadığı biliniyordu. Çalışmalarımızda, yakalanan hamsiler içinde farklı popülasyon olarak tespit ettik” dedi.

PROJE

Proje hakkında da bilgi veren Bat, geçen yıl başlatılan projenin yaklaşık 2 yıllık bir sürecin sonrasında tamamlanacağını söyledi.

Projenin Türkiye, Bulgaristan ve Ukrayna'nın Karadeniz kıyılarında periyodik aralıklarla yapılacak çalışmaları kapsadığını bildiren Bat, NATO tarafından desteklenen proje kapsamında hamsilerin tüm morfolojik özellikleri ile boy ve ağırlık ilişkileri, yağ analizleri ve stok tespiti gibi konular üzerinde çalışıldığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!