Karadeniz’de gemi battı

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz’de gemi battı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2006 13:57

KIRKLARELİ’nin Demirköy İlçesi'ne bağlı İğnaada Beldesi açıklarında fırtınaya yakalanan Sohtorik Denizcilik Şirketi'ne ait Komor Adaları bandıralı çimento yüklü gemi battı. Gemideki 4'ü Türk 10 mürettebattan 2'si öldü, 1'i kayboldu; 7'si ise helikopter ve sahil güvenlik botlarıyla kurtarıldı. Ölenlerden birinin 35 yaşındaki Türk denizci Hüseyin Ünal olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Romanya’nın Köstence Limanı’ndan, İstanbul’daki Ambarlı Limanı’na 2 bin 500 ton çimento götüren 2 bin 600 grostonluk ‘Magic’ adlı gemi, dün gece saat 23.15’de Koru Burnu'nun 2.5 mil açığında fırtına nedeniyle su almaya başlayınca S.O.S verdi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait ‘TCSG 106’ ve ‘TCSG 90’ borda numaralı botlar ile İğneada Liman Başkanlığı’ndan bir ekip yardım için bölgeye hareket etti.

DENİZDE CAN PAZARI

İskele ve kıç tarafından su alarak batmak üzere olan gemiyi lastik botla terkeden mürettebat, fırtınalı denizde kendilerini can pazarında buldu. Lastik botta hayatta kalabilmek için mücadele eden mürettebattan bazılarını 4-5 metreye ulaşan dalgalar bottan denize attı.

Sahil Güvenlik botları olay yerine ulaştığında can pazarında yaşam mücadelesi veren 6 denizciyi lastik bottan alıp kurtardı. Ölmek üzereyken yaşama dönen bu denizcilerin Bahattin Öngün (59), Ömer Faruk Öztürk (24), Yavuz Gürses ile Gürcistanlı Albert Gasparia (27), Mamuka Ezieşvili (32 ve Ukraynalı İvan Lukenovic (66) olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Sahil Güvenlik botları diğer 4 denizciyi ararken, kurtarılan 6 denizci saat 02.00'de İğneada Limanı'na getirildi. Kolu kırılan bir denizci Kırklareli Devlet Hastanesi'ndeki tedavisinden sonra yeniden İğneada'ya döndü. Sabaha kadar Sahil Güvenlik Botu'nda, diğer 4 arkadaşlarının kurtarılmasını bekleyen 6 denizci, daha sonra İğneada'da bir otele yerleştirildi.

2 ÖLÜ, 1 KAYIP VAR

Gece boyu olumsuz hava koşullarında Sahil Güvenlik botlarıyla sürdürülen arama çalışmalarından sonuç alınamayınca, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan arama başlatıldı.

İstanbul'dan bölgeye gönderilen askeri helikopter, gece boyu dev dalgalarla boğuşan 2 denizciye ulaştı. Helikoptere alınıp Çorlu'ya getirilen bu denizcilerden biri yolda yaşamını yitirirken, 42 yaşındaki Azerbaycan vatandaşı Zakir Kasımov Çorlu Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Arama kurtarma ekipleri diğer 2 müettebatı ararken, öğlen saatlerinde Kıyıköy sahilinde Türk denizci 35 yaşındaki Hüseyin Ünal'ın cesedi bulundu. Yabancı uyruklu olduğu belirtilen kayıp denizci ise aranıyor.

Haberin Devamı

DEHŞET SAATLERİNİ ANLATTI

Denizde dalgalar arasından helikopterle kurtarılarak Çorlu Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Azeri gemici Zakir Kasımov, yaşadığı dehşet saatlerini DHA'ya anlattı.

Gemi batmak üzereyken lastik botla terkettiklerini, ancak dev dalgalar arasında kaldıklarını söyleyen Kasımov, “Bir süre mücadele ettik. Botta dalgaların savurduğu bir arkadaşıma yardım ederken ben de sürüklendim. O andan itibaren saatlerce dalgalarla boğuştum. Sabah olunca helikopter bizi buldu. Yaşadığıma inanamıyorum” dedi.

ŞİRKET BAHİBİ İĞNEADA'DA

Batan geminin ait olduğu Sohtorik Denizcilik Şirketi'nin sahiplerinden Burak Sohtorik, sabah erken saatlerde İğneada'ya gelerek çalışmaları izledi.

Haberin Devamı

DHA muhabirinin sorularına kısa yanıt veren Sohtorik, gemi su alıp batmadan önce tüm personelin can yeleklerini giyerek terkettiğini söyleyen Sohtorik, “Allah yardım ederse hepsine ulaşacağız. Bir çarpışma yok, gemi büyük ihtimal su aldı. Personelle henüz konuşma imkanı bulamadım. Kurtarılanların sağlık durumları oldukça iyi. Sadece bir personelin kolunda kırık var” dedi. Burak Sohtorik daha sonraki gelişmeler konusunda konuşmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!