Güncelleme Tarihi:
Pepe, Karadeniz’e kıyısı olan toplam 27 ilçede kanalizasyon sistemine rastlanmadığını, Karadeniz’deki il ve ilçeler içinde sadece Trabzon’da arıtma tesisi bulunduğunu açıkladı. Özellikle Trabzon ve Rize’de katı atıkların denize boşaltıldığını ve bunun ancak iki yıl içinde çözümlenebileceğini belirten Bakan Pepe, "izleyen yıllarda da atık sularının doğrudan denize deşarjını önleyici projelerin devreye gireceğini" bildirdi.
Çevre Bakanı Pepe’nin, ürkütücü açıklaması bir milletvekilinin soru önergesine verdiği yanıtla gündeme geldi.
DENİZ VE AKARSUYA DÖKEREK "BERTARAF" TAKTİĞİ
Topografik yapı ve dağınık yerleşim nedeniyle Karadeniz Bölgesinde uygun atık depolama sahası bulmada büyük zorluklar yaşandığını anlatan Pepe, "Trabzon ve Rize’de belediyeler tarafından toplanan katı atıklar uzun yıllardan beri özellikle deniz kıyılarına ve akarsulara dökülerek bertaraf edilmektedir. Bu uygulamadan meydana gelen çevre kirliliği, insan ve çevre sağlığı ile deniz canlılarının hayatını tehdit eder bir boyuta ulaşmıştır" dedi.
HALKIN İTİRAZI ALMANYA’DA SES GETİRDİ
Bu bölgede en uygun depolama sahası olarak Sürmene- Çamburnu Kutlular maden sahasının belirlendiğini kaydeden Pepe, projenin gerçekleşmesinde en önemli sorunun Çamburnu Belediyesi’nin yaptığı itiraz ve arkasından gelen kamuoyu baskısından kaynaklandığını söyledi. Pepe, "Nitekim, Alman hükümeti adına resmi kredi kuruluşu olan KfW yetkilileri tarafından, gerekli finansmanın sağlanmasını engelleyen tek sorunun yörede yaşayan halkın itirazı olduğu belirtilmektedir" dedi.
ÇÖZÜM EN ERKEN İKİ YIL SONRA
Çevre Bakanı Pepe’nin yanıtındaki, "Katı atıkların denizlere boşaltılmasına son verilerek iki yıl içinde özellikle katı atık sorunu çözülecek, takip eden yıllarda ise atık sularının doğrudan denize deşarjını önleyici projeler devreye girecektir" cümlesi ise sorunun yıllarca bu şekilde devam edeceğini göstermesi açısından dikkat çekici bulundu.
DERİN DENİZ DEŞARJI ÇÖZÜM MÜ?
Karadeniz’e kıyısı olan il ve ilçelerin kanalizasyon arıtma tesisleri ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgi veren Çevre ve Ornman Bakanı Osman Pepe, Dereağzı, İyidere, Eynesil, Göreli, Tirebolu, Espiye, Kesap, Bulancak, Piraziz, Gülyalı, Perşembe, Fatsa, Ünye, Terme, Atakum, Bafra, Alaçam, Yakakent, Çatalzeytin, Abana, İnebolu, Doğanyurt, Cide, Kurucaşile, Amasra ile Alaplı ilçelerindeki kanalizasyon sisteminin bulunmadığını açıkladı.
Pepe ayrıca Karadeniz’e kıyısı olan ve aralarında Samsun, Sinop, Zonguldak’ın da bulunduğu 54 il ve ilçede arıtma tesisine rastlanmadığını sadece Trabzon’da ön arıtma tesisi bulunduğunu bildirdi.
Çevre Bakanı Pepe Rize, Trabzon, Çayeli, Yorma, Akçaabat, Ereğli ve Alaplı’da "derin deniz deşarjı" yapıldığını kaydetti. Bu birimlerde atıklar açık deniz derinliklerine bırakılıyor.