Güncelleme Tarihi:
Törende Türkiye ve Karadağ'ın ulusal marşlarının 21 pare top atışı eşliğinde çalınmasının ardından Vuyanoviç, onur kıtasını “merhaba asker” diye selamladı. Gül ve Vuyanoviç'in kırmızı halıdaki yürüyüşlerine eşleri Hayrünnisa Gül ve Svetlana Vuyanoviç de eşlik etti.
Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Türkiye'yi çok yapıcı bir ülke olarak gördüklerini, Balkanlar'da yapmış olduğu faaliyetleri desteklediklerini söyledi.
Vuyanoviç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, davetinden dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti. Devlet Başkanı olarak ilk defa Türkiye'de bulunduğunu kaydeden Vuyanoviç, yakın zamanda iki ülke arasında başbakanlar düzeyinde de ziyaretlerin gerçekleşeceğini belirtti.
Gül'ün iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve bölgedeki sorunların çözülmesi için yaptıklarının çok değerli olduğunu anlatan Vuyanoviç, iki ülke arasında çok sayıda anlaşmanın yapıldığını dile getirdi.
TİKA'nın Karadağ'da özellikle belediyelerde yaptığı projelerin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Vuyanoviç, yatırım için Türkiye'den Karadağ'a gelecek işadamlarına yardımcı olunacağını belirterek, ülkenin kuzeyinde bulunan Berane Havalimanı projesine Türkiye'den bazı firmaların ilgi duyduğunu hatırlattı.
Berane Havalimanının bir an önce yapılandırılmasının ve Karadağ'ın kuzey bölgesinin havayoluyla Türkiye'ye bağlanmasının çok önemli olduğunu anlatan Vuyanoviç, "Gelecek yıl havalimanının bitirilmesi durumunda uçuşları bekleyebiliriz" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ilişkileri ekonomi ve turizm alanında çalışarak
artırabileceklerini ifade eden Vuyanoviç, "Çok iyi bir diasporamız bulunuyor
Türkiye'de ve bu iyi bir köprü. İşbirliği köprüsünün daha da güçleneceğini düşünüyorum. Çalışmalarımız devam etmekte" dedi.
Mısır ve Libya'daki olaylarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül'ün fikirlerini paylaştığını belirten Vuyanoviç, şunları söyledi:
"Mısır ve Libya'da masum insanlara karşı yapılan şeylerin kesinlikle cezalandırılması lazım. Aynı zamanda kan dökülmesini hiçbir şekilde desteklememek gerekiyor. Karadağ olarak biz AB yolundayız. BM ve bütün uluslararası toplumun gösterdiği faaliyetleri desteklemekteyiz."
Gazetecilerin, Türkiye'nin Balkanlar'da oynadığı rolü nasıl değerlendirdiğini sormaları üzerine de Vuyanoviç, "Türkiye'yi çok yapıcı bir ülke olarak görmekteyim, Balkanlar'da yapmış olduğu faaliyetleri desteklemekteyim" diye konuştu.
Türkiye'nin hem Sırbistan hem de Hırvatistan ile görüşmesinin çok önemli olduğunu belirten Vuyanoviç, şöyle devam etti:
"Biz de bunu destekleyeceğiz. Bosna Hersek'i destekleyeceğiz, elimizden gelen yardımı sunacağız. Bir modelin yapılmasını öneriyoruz. Karadağ'ın da burada bir rolü olabilir. Bosna-Hersek bağımsız ve bölgesel bütünlüğü olan bir ülke olarak kalmalı ve AB sürecinde ilerlemeli. Uluslararası toplum da Bosna-Hersek'i ve diğer ülkeleri bu süreçte desteklemeli."
Vuyanoviç, bir gazetecinin, Bosna'da savaş suçu işlediği gerekçesiyle aranan Sırp General Radko Mladiç'in Karadağ'da olduğu haberlerini sorması üzerine, "Karadağ, Lahey mahkemesi konusunda bütün kurallara her zaman uymuştur. Özellikle savaş suçlularının korunması ve kollanması konusunda Karadağ'ın bir icraatı olmamıştır. Radko Mladiç de dahil bu konuda bizim görüşümüz nettir" dedi.
CUMHURBAŞKANI GÜL
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın daima Türkiye'nin yakın dostu ve kardeş ülkesi olduğunu belirterek, bu ülkeye yarın gerçekleştireceği ziyarette, hem Türk halkının Mısır halkıyla dayanışmasını hem de Mısır devletinin yaşanan süreçten güçlü bir şekilde çıkması arzusunu ifade edeceğini söyledi.
Gül ve Türkiye'ye ziyarette bulunan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Karadağlı bir gazetecinin, “Karadağ'ın ne zaman NATO'ya gireceğini düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Gül, Türkiye'nin Karadağ'ın Avrupa Atlantik yapılarının içinde yer almasını güçlü şekilde desteklediğini hatırlattı.
Bu çerçeve içerisinde iki önemli konudan bahsettiğini, bunlardan birinin NATO, diğerinin ise Avrupa Birliği konusu olduğunu belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“NATO konusunda önemli bir adım atıldı. NAM statüsünü Karadağ elde etti. Bu noktada Türkiye'nin çok güçlü bir desteği oldu. İnanıyorum ki bu konuda gerekli kriterleri süratli bir şekilde yerine getireceksiniz. Bu konuda siz de çok kararlısınız. Sayın Cumhurbaşkanı da Hükümetiniz de. Süratli bir şekilde Karadağ'ın NATO'ya üye olduğunu göreceğiz.
Karadağ zaten Afganistan'da ISAF içerisinde askeri yardım yapmakta, katkı sağlamaktadır. Yine bazı bölgesel ve uluslararası konularda güvenlik desteği vermektedir. Dolayısıyla bunu hak etmiştir.”
Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul-Berane kentleri arasındaki havayolu seferlerinin ne zaman başlayacağı sorusuna ise Berane Havaalanının tamamlanmasının ardından uçuşların başlayacağı yanıtını verdi. Türk Havayollarının iki ülke arasında direkt uçuş yaptığını hatırlatan Gül, “Biz Karadağ ile her ne kadar sınırımız yoksa da sınırımız varmış gibi yakın komşuluk ve dostluk ilişkisi içerisindeyiz” dedi.
Mısır'a yarın bir ziyaret gerçekleştireceği hatırlatılarak, bu ülkedeki son gelişmeleri nasıl değerlendirdiği sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
“Daha önce de açıklamıştım; bütün bölge, tarihinin en köklü, en derin değişim sürecini yaşıyor. Ve bu değişim sürecine de liderler değil halklar, gençlik önderlik ediyor. Bunu bütün dünya gördü. Ortadoğu ülkelerinin de halkları en geniş demokratik ve hukuk standartlarını hak ediyorlar ve onu arzu ediyorlar. Dolayısıyla değişiklikleri hep bu yönde görmek gerekir.
Mısır daima Türkiye'nin en yakın dostudur, kardeş bir ülkedir. Bu kısa ziyaretimde hem Mısır halkıyla dayanışmamızı hem de Mısır devletinin güçlü bir şekilde bu süreçten çıkması arzumuzu ifade edeceğim. Geçiş dönemini yaşıyorlar. Bu geçiş dönemi içerisinde karşılıklı tecrübelerimizi paylaşarak, fikirlerimizi paylaşacağız. Tekrar söylüyorum, bu süreçten Mısır devletinin güçlü çıkması çok önemli. Mısır halkının da hak ettikleri, arzu ettikleri demokratik, hukukun üstün olduğu yeni bir düzene kavuşmalarının gerçekleşmesi çok önemli. Böyle bir geçiş döneminde Türkiye'nin yanlarında olduğunu göstermek için bu ziyareti yapacağım. Zaten şu an ki Askeri Şura'nın Başkanı Sayın Tantavi ile daha önceden de tanışıyorum. Mesajlarımız olmuştu karşılıklı. Bu çerçeve içerisinde bu ziyareti gerçekleştireceğim.
"TÜRKİYE DAİMA TUTARLI VE İLKELİ HAREKET ETMEKTEDİR”
Cumhurbaşkanı Gül, Libya'ya uluslararası müdahalenin tartışıldığı hatırlatılarak, “Bazı isyancıların da Türk askerinin korumasını istedikleri yönünde haberler yer aldı basında. Bu çerçevede Türkiye'nin Libya'daki olaylara müdahale konusundaki tutumu nedir?” sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:
“Libya'nın da muhakkak ki bu yeni dünya gerçeklerini görmesi gerekiyordu. Halkın, gençliğin önderlik ettiği bir süreç yaşıyor. Bütün arzumuz şu; bu süreçlerin kansız olması, kardeş kanının akmaması, bu süreçlerde bir iç savaş görüntüsünün çıkmaması. Ama nihayetinde bu ülkelerin gideceği yer demokratik, hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu yeni rejimlerdir. Türkiye bu sürecin kan dökülmeden tamamlanması için büyük bir gayret sarf etmektedir.
Şüphesiz ki Türkiye'ye, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Türk halkına bölgede duyulan güven hepimiz için gurur kaynağıdır. Çünkü Türkiye, ilkeli ve prensipli hareket etmiştir. Daima halkların mutluluğunu öne çıkarmıştır. Bu çerçeve içerisinde hiç bir zaman ikili bir görüntü vermemiştir. Bakarsanız bazı önemli ülkelerin bu sürecin içerisinde bile nasıl zigzaglar yaptığını fark edeceksiniz. Bu süreçler başlamadan önce halka karşı olan rejimleri bazen istikrar adına, demokrasiyi feda ederek nasıl desteklediklerini göreceksiniz. O bakımdan Türkiye daima tutarlı ve ilkeli hareket etmektedir. Bu çerçeve içerisinde de bir taraftan uluslararası hukuk bir taraftan da içeride daha fazla bir kargaşa çıkartmadan bu sürecin tamamlanması için büyük bir çalışma içerisindedir.”
Cumhurbaşkanı Gül, başka bir soru üzerine Mısır'daki görüşmelerine ilişkin açıklamayı ziyaretinden sonra yapabileceğini söyledi.