Güncelleme Tarihi:
WHO’nun dünyanın her yerindeki doktor ağından toplanan bilgilere göre hazırladığı rapor, özellikle diyabet ve benzeri hastalıklar dolayısıyla böbrek satışına talebin arttığına işaret etti. Yasadışı yollarla nakledilen organların yaklaşık yüzde 75’ini böbrekler oluşturuyor.
Raporda, organ kaçakçılarının yasaları hiçe saydığı ifade edildi. Hastaların genellikle Çin, Pakistan ya da Hindistan’a giderek ameliyat olduğu, bir böbrek için 200 bin dolara kadar para ödeyebildiği belirtilirken, yasadışı organ nakillerine yönelik talep artışının diyabet, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı gibi hastalıklardaki artışla paralel olduğunun altı çizildi.
Çinli göçmen işçi Hu Jie, sonradan böbreğini satmaktan vazgeçmesine rağmen çetenin elinden kurtulamayanlardan. |
IPAD KARŞILIĞI BÖBREK
Hatta Çin’de, “Bir böbreğini bağışla, yeni bir iPad al!” sloganıyla iş yapan bir organ mafyası bile bulunuyor. Bu çeteyle iletişime geçen Guardian gazetesi, böbreğini vermek isteyenlerin 10 gün içinde operasyona alındığını öğrendi.
Bir kez böbreğini satacağını taahhüt edip anlaşma imzalayanların ise fikrini değiştirmesi mümkün olmuyor.
WHO yetkilisi Luc Noel ise yaptığı açıklamada 2006-2007 yıllarında “nakil turizmi”nde bir düşüş olduğunu ancak son yıllarda ibrenin yeniden tersine döndüğünü belirterek, “Ticaretin büyüyor olduğuna dair işaretler artıyor. Nakil ihtiyacı büyüdükçe kâr da büyüyor” diye konuştu.
WHO’nun verilerine göre 2010’da örgüte üye 95 ülkede toplam 106 bin 879 organ yasal ve yasadışı yollardan nakledildi. Ancak bu ameliyatlar ihtiyacın sadece yüzde 10’unu karşılayabildi.
Noel bu organların her 10 tanesinden birinin karaborsadan elde edildiğini ifade etti. Bu da organ çetelerinin 2010’da 11 bin kat kâr etmesi anlamına geliyor.