Güncelleme Tarihi:
“Tarihin en büyük insanlık dramı yaşanırken Kızılay ile birlikte orada ol” diyerek “Umut ol”adlı kampanya başlatan Türk Kızılayı, gemiyle 10 bin ton gıda yardımı götürmeye hazırlanırken, ilaç ve bebeklerin ihtiyaçlarının karşılanması için de 6 ton malzeme gönderiliyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) bölgeye ilişkin rakamları ise çoğu çocuk milyonlarca kişinin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.
YEMEN’DE SAVAŞ
Birleşmiş Milletler verilerine göre, 11 Ağustos 2009 tarihinden bu yana çatışmaların devam ettiği Yemen’de, 1400’ü çocuk olmak üzere 4 bin 469 kişi hayatını kaybetti.
Ülkede şu an 10.3 milyonu acil olmak üzere 18.8 milyon insan, yardıma muhtaç. 17 milyon kişi yeterli beslenemiyor, 7 milyon Yemenli ise nereden yiyecek bulacağını bilmiyor.
Yemen’de 14.5 milyon kişi temiz suya, 14.8 milyon kişi temel sağlık olanaklarına erişemiyor.
6.2 milyon çocuk korunmaya, 18 yaş altında yaklaşık 5.6 milyon çocuk daha acil insani yardıma muhtaç.
Yemen’de 12 bin diyaliz hastası var. Bu hastalardan 300’ü Türkiye’ye getirilerek tedavi altına alındı.
Kızılay geçen yıl Yemen’e 5 bin 124 ton insani yardım göndermişti.
GÜNEY SUDAN’DA KITLIK
Güney Sudan’da 2013 yılında başlayan iç çatışmalarda en az 8 bin insan öldürüldü. Her dört kişiden biri yerlerinden edildi.
Ülkede 2017 yılında 302 bin 800 mültecinin barınma, psiko-sosyal, genel insan sağlığı, temiz içme ve kullanım suyuna ihtiyaç duyduğu kaydedildi. Güney Sudan genelinde kıtlık yaşanırken, 2016 yılı temmuz ayından bu yana, her üç kişiden biri güvenli gıdaya erişemiyor.
Ülkedeki 12 milyona yakın nüfusun yaklaşık 7.5 milyonunun acilen insani yardıma ihtiyaç duyduğu, insani yardım malzemelerinin ise ülkeye sadece hava yoluyla yapılabildiği belirtildi.
12.8 MİLYON KİŞİ AÇ
Etiyopya’da 5.6 milyon, Somali’de 2.9 milyon, Kenya’da 2.7 milyon, Orta ve Doğu Uganda’da 1.6 milyon olmak üzere toplamda 12.8 milyon kişi yetersiz beslenme nedeniyle açlıkla mücadele ediyor.
Bu ülkelerde 2.3 milyon kişinin mülteci olduğu, 2.1 milyon kişinin ise yerlerinden edildiği, insani gereksinimler için toplam 1.9 milyar dolar yardıma ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
BM tespitlerinde, açlık ve susuzlukla boğuşan Afrika ülkelerinde15 milyon kişinin temiz suya ulaşamadığı, ek gıda alamayan yaklaşık 600 çocukta zihinsel ve fiziksel olarak geri dönüşü olmayan kalıcı rahatsızlıklar meydana geldiği vurgulandı.