Güncelleme Tarihi:
KOMUTAN SESİ DUYMASIN
İddianamede, darbe gecesi kritik yerleri bombalamada kullanılacak helikopterlerin Ankara dışından getirildiği anlatıldı. Söz konusu helikopterlerin denetim amacıyla Kara Havacılık Komutanlığı’nda bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’tan gizlenmeye çalışıldığı belirtildi. Bu kapsamda şüpheli Halil Gül’ün Kayseri’den gelen helikopterlerin Temelli’ye geçmesini, helikopter seslerini Orgeneral Çolak’ın duymaması için önlem alınmasını emrettiği anlatıldı.
15 Temmuz günü darbe girişimini araştırmak için Kara Havacılık Komutanlığı’na giden Orgeneral Çolak’ın denetim sırasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la telefonla görüştüğü, durumun sakin olduğu bilgisini paylaştığı, bunun üzerine Akar’ın Çolak’tan alaydaki pilotlarla görüşmesini, 'gerekirse onlarla çay içmesini ve sohbet ederek ağızlarından laf almayı denemesini' istediği, bu talimat üzerine Orgeneral Çolak’ın orada bulunanlara çay içme teklifinde bulunduğu ifade edildi.
FİDAN’I ALMAYA 10505 GİTTİ
İddianameye göre, Orgeneral Çolak kışladan ayrıldıktan hemen sonra darbeciler harekete geçti ve Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç’ın kafasına silah dayayarak, “Ellerinizi masanın üzerine koyun, yolun sonuna geldiniz, buraya kadardı” dediler. Bu sırada şüpheli Fatih Karagöz’ün elinde beyaz bir hapla gelerek Tümgeneral Atınç’a içmesi için baskı yaptığı belirtildi. Atınç’ın ise bunu reddettiği anlatıldı.
İddianamede, 15 Temmuz gecesi hangi helikopterin hangi görevde bulunduğu da tek tek anlatıldı. 13041 kuyruk numaralı Skorsky S-70 tipi helikopterin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve diğer müşteki komutanları 4 ayrı sefer yaparak Akıncı Hava Üssü’ne götürdükleri anlatıldı. 10505 kuyruk numaralı helikopterin de MİT Müsteşarı’nın rehin alınması planını gerçekleştirmek için MİT yerleşkesinin bulunduğu bölgeye gittiği, MİT mensuplarının silahla karşılık vermeleri üzerine planın gerçekleşmediği ifade edildi.
YÜKSELİR DİYE DOLAR ALMIŞLAR
Olay gecesi şüphelilerin 'Transponder' isimli cihazları devre dışı bırakarak, darbe girişiminin başarısız olması halinde, delil bırakmamaya çalıştıkları ifade edildi.
İddianamede darbe girişiminden haberdar olan şüphelilerin, darbeden sonra yükseleceği gerekçesiyle dolar aldıkları da belirtildi. Dönemin Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral Ünal Coşkun’un 15 Temmuz günü aracını sattığı, yine darbeye katılan bazı şüphelilerinden de gayrimenkullerini satarak döviz satın aldıkları kaydedildi.