Murat EĞİLMEZ/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2002 01:44
İzmir'in Urla İlçesi'nde tarlada ‘‘Karadul’’ diye bilinen örümceğin ısırdığı 8 yaşındaki Osman Balcı, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. İlk müdahaleyi yapan doktorlar, tedavinin doğru olduğunu savunurken Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Zehir Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yeşim Tunçok, ‘‘Bu örümcek Tarantula cinsinden bile zehirli. Müdahale de yanlış yapılmış’’ dedi.
Geçen cumartesi günü akşam saatlerinde bamya tarlasında çalışan babası ve annesinin yanına giden Şehit Kemal İlköğretim Okulu ikinci sınıf öğrencisi Osman Balcı'yı bir örümcek ısırdı. Baba Mümin Balcı, siyah renkli örünceği ezip öldürdü ve rahatsızlanan oğlunu da hemen Urla Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne götürdü. Baba Balcı'nın anlatımlarına göre ‘‘karadul’’ türü olduğu anlaşılan örümceğin ısırdığı Osman Balcı, iğne yapılıp evine gönderildi. Ancak sabaha karşı tekrar fenalaşan, yüzü gözü şişen küçük Osman, babası tarafından yeniden Urla Devlet Hastanesi'ne götürüldü, ardından İzmir'deki Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne sevkedildi. Baba Balcı'nın kendi imkanlarıyla götürdüğü Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde tedavi altına alınan talihsiz çocuk, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
İHMAL ÖLDÜRDÜ
Oğlunun ihmal sonucu öldüğünü ileri süren Mümin Balcı, Urla Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde ilk müdahaleyi yapan Dr. Figen Yüksel hakkında suç duyurusunda bulundu. Soruşturma başlatan cumhuriyet savcısı, Osman Balcı'ya otopsi yapılmasını istedi. Yapılan otopside gözle görülür bir ölüm nedenine saptanamazken, ayrıntılı otopsi ve patolojik inceleme için Balcı'nın vücudundan parçalar alındı.
ACILI BABA ANLATIYORBasit bir böcek ısırığı dediler
Bu çağda bir örümceğin ısırması sonucu oğlunu yitirmenin acısını yaşayan çiftçi Mümin Balcı, olayı şöyle anlattı:
‘‘Tarladaydık. Oğlum annesine koşup bir yandan ağlarken bir yandan da örümcek ısırdığını söylüyordu. Canı çok yanmıştı. Örümceği bulup öldürdüm. Eve gittiğimizde çocuk fenalaşınca, hemen hastaneye götürdük. Basit bir örümcek ısırığı gibi gördüler. Ben bağırıp çağırınca bir kalçasına, bir de koluna iğne yapıp oğlumun hiçbir şeyinin kalmayacağını söylediler. Çocuk sabaha kadar uyumadı, yüzü gözü şişti. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde ilk bakışta tedavi için çok geç kalındığı ve yanlış iğne yapıldığı söylendi.’’
ZEHİR UZMANI PROF. TUNÇOKYanlış tedaviTürkiye'deki üç zehir merkezinden biri olan Dokuzeylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Zehir Danışma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yeşim Tunçok ise Urla Devlet Hastanesi Başhekimi Mesut Özoğlu'nun açıklamasına rağmen yapılan tedavinin yanlış olduğunu açıkladı. İlk müdahalede herhangi bir antialerjik iğneyi, aşıyı ya da serumu olumlu bulmadıklarını ve bu tarz uygulamanın tüm dünyada kaldırıldığını vurgulayan Prof. Dr. Tunçok, Urla'daki örümcek ısırığı vakasının kendilerine 12 saat sonra bildirildiğini, bu sürenin büyük bir zaman kaybı olduğunu vurguladı.
Prof. Tunçok, Osman Balcı'yı ısıran örümceğin edindikleri bilgiye göre Türkiye'de halk arasında ‘‘karadul’’ (black widowspider) olarak bilinen tür olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Prof. Tunçok, sözkonusu örümceğin çok tehlikeli olduğunu söyleyerek yapılması gereken tedavi yöntemini şöyle anlattı:
‘‘Karadul'un ısırdığı saptanan hastanın vücudundaki sempatik sistem deforme olur. Kalp atımı yükselir, kalp ritmi bozulur, tansiyon yükselir, kol ve bacaklarında aşırı kramplar oluşur. Karın ağrısı va aşırı terleme görülür. Çok fazla sıvı kaybetme eğiliminde olan hastaya derhal fizik muayenesi yapıldıktan sonra, yara bölgesi temizlenmelidir. Tetanoz aşısı yapılmalıdır. Ağrı kesici verilmelidir ve hemen sıvı kaybını engellemek için damar yolu açılmalıdır. Hastada aniden böbrek yetmezliği ve akciğerlerinde ödem oluşma ve asit-baz dengesi bozukluğu riski çok fazla olduğu için sıvı tedavisine hiç vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Ardından tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir. Hasta derhal 'monitörize' edilmelidir. Gözetim altında yoğun bakım koşullarında tedavisine devam edilmelidir.’’
BAŞHEKİME GÖRE TEDAVİ DOĞRUUrla Devlet Hastanesi Başhekimi Mesut Özoğlu, örümcek ısırması sonucu yaşamını yitiren 8 yaşındaki Osman Balcı'ya uygulanan ilk tedavinin doğru olduğunu savundu. Ailenin şikayetçi olmasını doğal karşıladığını ve üzüntülerini derinden paylaştığını belirten Özoğlu, ‘‘Hasta örümcek ısırması şikayetiyle geldiğinde kendisine ‘antistindekort' ve ‘kortizon' iğneleri yapılmış. Bu iğneler de bu tür vakalarda yapılır. Dokuzeylül Üniversitesi Zehir Merkezi ve hastayı sevk ettiğimiz Behçet Uz Çocuk Hastanesi uzmanları da uyguladığımız tedavinin doğruluğu konusunda hemfikir’’ dedi.
Urla Devlet Hastanesi Başhekimi Mesut Özoğlu, bu tür vakalarla sık karşılaşıldığını belirterek yılan ve
akrep sokmalarına karşı serum bulunduğunu, ancak örümcek ısırmasına karşı bir serum geliştirilmediğini kaydetti. Başhekim Özoğlu, ‘‘Çocuğun ölümünden son derece üzgünüm, ancak biz hekim olarak gereken her şeyi yaptık. İğneleri yapıldıktan sonra genel durumu normalmiş. Behçet Uz Hastanesi'ne gittiğinde de genel durumu normalmiş. Gece fenalaşmış, üresi ve şekeri yükselmiş. Hekimlik hayatım boyunca ilk kez geç dönem zehirlenme etkisi gösteren böyle bir vakayla karşılaşıyorum. Bu çok nadir görülen bir durum’’ diye konuştu.
Geceleri çıkıyorKaradulun erkeği zararsız. Dişisi ise zehirli ve Tarantula'dan bile tehlikeli. Yuvası bozulmaz ya da rahatsız edilmezse saldırmıyor. Kendini savunmak için ısırıyor. Geceleri ortaya çıkıyor. 3 ila 3.5 santimetre büyüklüğünde, 1 gram ağırlığında, parlak siyah, tırnak büyüklüğündeki gövdesinde kırmızı kum saati gibi işaret var. Bacakları diğer örümceklere göre kısa. Sıcak bölgelerde yaşıyor. İnsan vücudundaki sinirsel yapıları etkileyen ve protein ile enzimlerden oluşan bir çeşit biyolojik madde olan ve latrotoksin denilen zehir salgılıyor. Zahiri bir çıngıraklı yılanın zehirinden 15 kat daha güçlü.