Kar-bora-fırtına

Güncelleme Tarihi:

Kar-bora-fırtına
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2012 00:14

Türkiye’yi yaklaşık 3 haftadır terk etmeyen soğuk, karlı ve fırtınalı hava hayatı felç etti. Doğu bölgelerinde etkili kar nedeniyle yüzlerce kişi mahsur kaldı, birçok bölgede çığ düştü. Antalya’nın ardından dün de fırtına ve dev dalgalara teslim olan Karadeniz’de tekneler battı, evler sular altında kaldı. Deniz, hava ve kara ulaşımı aksadı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin iç, doğu ve güneydoğu bölgeleri etkili soğuk ve kar yağışı nedeniyle zor günler geçirirken, buna son 3 gündür fırtına da eklenince hayat yine felç oldu. Muş, Van, Elazığ, Afyonkarahisar, Gümüşhane’de yoğun kar yağışı nedeniyle onlarca köyle ulaşım yine kesilirken, düşen çığlar ve metreleri bulan kar kalınlığı nedeniyle yüzlerce kişi yollarda kaldı, mahsur kalan kişiler zorlukla kurtarıldı. İç, doğu ve güneydoğu bölgelerini vuran etkili kar yağışına, son üç gündür fırtına da eklendi. Önceki gün Antalya’yı vuran dev dalgalar ve fırtına, dün de kuzeyde etkili oldu.

29 gemi ‘sığındı’

Şiddetini dün artıran poyraz, dünden itibaren tekrar kar yağışının da başladığı Marmara’da, denizi ulaşımı olumsuz etkiledi. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi’nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 15 şilep ve tanker saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan şiddetli poyraz nedeniyle Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine demir attılar. Toplam 29 gemi geceyi Şarköy’de geçirdi. Önceki gün yapılamayan Bandırma-Yenikapı deniz otobüsü seferleri dün de iptal edildi. Samsun’da iki kuru yük gemisi karaya oturdu.

Haberin Devamı

THY’de 70 sefer iptal

Çanakkale’de de akşam saatlerinde başlayan kar yağışı sabaha karşı şiddetli poyraz fırtınasıyla tipiye döndü. Kuzey Ege Denizi’nde saatteki hızı 80 kilometreyi bulan poyraz nedeniyle Gökçeada-Kabatepe ve Bozcaada-Geyikli arasındaki seferler iptal edildi. Türk Hava Yolları (THY), varış noktalarındaki elverişsiz hava şartları nedeniyle iç ve dış hatlarda yapılması gereken 70 seferini iptal etti.

Karadeniz’de 10 metrelik dalgalar

TSUNAMİ GİBİ.. SULAR 50 METRE İÇERİ GİRDİ / WEBTV

Karadeniz’de saatte hızı 110 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle dev dalgalar oluştu. Zonguldak’ta Beşevler mevkisindeki evlerin duvarları dalgaların etkisiyle yıkıldı. Düzce Akçakoca’da poyraz nedeniyle 10 metreyi bulan dalgalar oluştu.

Okullar nerede tatil

KAR yağışı nedeniyle eğitime de ara verildi. Eğitime ara verilen bölgeler şöyle: Kahramanmaraş’ın Ekinözü, Göksun ve Afşin ilçe merkezleri ile köyleri, Isparta merkez, Kırklareli’nin Demirköy, Kofçaz ve Vize ilçeleri, Bitlis merkez ve ilçeleri, Hakkâri’de taşımalı eğitim veren okullar ile Yüksekova ve Şemdinli’deki ilköğretim ve liseler, Şırnak, Çanakkale’nin Lapseki İlçesi, Çorum, Tokat’ın Yeşilyurt, Artova ve Sulusaray ilçeleri, Kırklareli’de Demirköy, Vize ve Kofçaz, Bitlis’in Mutki İlçesi.

Haberin Devamı

Kar temizleyen greyder ezdi

BİTLİS’te Atatürk Mahallesi protokol yolunda dün kar temizleme çalışması yapan Niyazi Meriç yönetimindeki İl Özel İdaresi’ne ait greyder, manevra yaptığı sırada İbrahim Ünal’a (13) çarptı. İş makinesinin altında kalan Ünal, olay yerinde öldü. Operatör gözaltında. DHA

Şırnak’ta ‘kırmızı kar’

Kar-bora-fırtına

KAR yağışının etkisi altındaki Şırnak, dün aynı zamanda toz bulutlarıyla da kaplandı. Suriye üzerinden gelen toz bulutları karla birlikte yağınca kent, kahverengine büründü. Bu eski bir inanışı da gündeme getirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde şubat ve nisan ayında yağacak kırmızı karın bereket getireceğine, doğacak çocukların da önemli kişiler olacağına inanılıyor. Dün toz bulutuyla gelen karın kırmızı olduğuna inananlar, bu yılın bereketli geçeceğinin habercisi olduğunu söylediler. DHA

Haberin Devamı

Hem taştı hem buz tuttu

Kar-bora-fırtına

BULGARİSTAN’daki Ivanova Barajı’nın bazı bölümlerinin çökmesi nedeniyle boşalan suların Edirne’de yarattığı taşkın devam ediyor. Taşkın nedeniyle nehir kenarındaki işletmeler sular altında kalırken, 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’ne bağlanan Meriç ve Tunca nehirleri köprüleri küçük araç trafiğine kapatıldı. Buna ek olarak sıcaklık da gece sıfırın altında 10 dereceye kadar düşünce, Tunca Nehri’nin kıyı kesimleri buz tuttu. Kapıkule sınır kapısı da, taşkın nedeniyle pazartesi gününden bu yana kapalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!