Kapıkule'deki rüşvet sanığı polisler yargılandı

Güncelleme Tarihi:

Kapıkuledeki rüşvet sanığı polisler yargılandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 15:36

KAPIKULE Gümrük Kapısı'nda gizli kamera görüntüleriyle rüşvet alırken görüntülenen sanık 26 polisten 15'i hakkında verilen cezalar Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi tarafından onanırken, ‘görevi kötüye kullanmak’tan verilen cezaları az bulunarak ‘irtikap’ suçundan yargılanmaları istenen 11 polisin, yerel mahkemede yeniden yargılanmasına devam edildi.

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya haklarında verilen ceza az bulanarak bozulan tutuksuz 11 polisten Alev Akbaş, Deniz Koç, Orhan Özuygun ile avukatları katıldı. Mahkemede sanık avukatları, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin, müvekkillerinin ‘irtikap’ suçundan yargılanmaları için verdiği bozma kararına itiraz etti.

Mahkeme heyeti, Babaeski Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanıklar M. Şükrü Öztürk, Fuat Boyalıoğulları ve Ali Turan'ın Yargıtay'ın bozma ilamına ilişkin savunmalarını yapmaları için yargılamayı erteledi.

YARGITAY NE DEMİŞTİ?

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin, sanıklar Komiser Cemil Sürer, polis memurları Özcan Sönmez, Cevat Kösem, Metin Oğuz ve Gürsel Duran hakkında, ‘örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘irtikap’ suçlarından 7'şer yıl 11'er ay, sanık polisler Mesut Can Değer, Ayhan Özcan, Salih Hakan Altın ve Ramazan Yiğit hakkında ‘örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘irtikap’ suçlarından 6'şar yıl 4'er ay 20’şer gün, sanık polisler Ahmet Erhan Açıkel, Sevil Metin, Saadettin Bilici, Mustafa Deniz, Arif Karakaş ve Alaattin Sakallı hakkında ‘örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘irtikap’ suçlarından verdiği 5'er yıl 15’er gün hapis cezalarını onadı.
Yargıtay, yerel mahkemenin, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak’ suçundan 2'şer yıl 10'ar ay ceza verdiği Deniz Koç, Hasan Sül, Orhan Özuygun, Ali Turan, Cihan Aydın, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak’ suçundan 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezası verdiği Alev Akbaş, Mehmet Şükrü Öztürk, Fuat Boyalıoğulları, Hüseyin Aksoy, Mehmet Civaz ile Kadir Öztoprak'a verilen ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan 10 ay hapis cezası yönündeki kararları bozdu. Yargıtay, 11 polis hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ yerine diğer sanıklar gibi ‘irtikap’ suçundan cezalandırılmasını istedi.

Operasyon döneminde kaçan polis memuru Murat Kuz ise aranıyor. Mahkeme bu nedenle Kuz'un yakalandıktan sonra yargılanması için dosyasını ayırmıştı.
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Emniyet Müdürlüğü tarafından Kapıkule’de görevli polislere yönelik rüşvet operasyonu kapsamında 22 Aralık 2005 günü operasyon düzenlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!