Kapı kapı kızartma yağı toplayacak 300 milyon Euro’luk pazar doğacak

Güncelleme Tarihi:

Kapı kapı kızartma yağı toplayacak 300 milyon Euro’luk pazar doğacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2007 00:00

Yaklaşık üç yıldır bitkisel atık yağı toplamak için çalışmalar yürüten Ezici Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, sonunda EPDK’dan da bu yağları biyodizele dönüştürmek için üretim lisansı aldı.

Önümüzdeki günlerde evlerden de kızartma yağı toplamaya başlayacak olan Ezici, "300 milyon Euro’luk bir pazar oluşacak" dedi.

ATIK yağı biyodizele çeviren Ezici Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı geri kazanım lisansı ile Türkiye genelinde 300 milyon Euro’luk bir pazar yaratmaya hazırlanıyor. Özellikle fast-food (hızlı-yemek) sektörü ve restoran zincirleriyle atık yağları toplamak için anlaşmalar yapmaya başlayan Ezici, şimdi Türkiye’de kapı kapı dolaşıp evlerdeki atık bitkisel yağları da toplayacak. Türkiye genelinde 17 milyon hane bulunduğuna dikkat çeken Mustafa Ezici, "2008 yılı itibariyle evlerde kullanılan kızartma yağlarının toplatılması da yasal olarak zorunlu hale gelecek. Sadece biyodizele dönüşümde kullanılacak atık yağlar 300 milyon Euro’luk bir pazar oluşturacak" dedi. Ezici, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’dan (EPDK), bu yağları biyodizele dönüştürmek için üretim lisansı aldığını da kaydetti.

350 BİN TON ATIK YAĞ: Ezici, Türkiye genelinde 1.5 milyon ton bitkisel yağ kullanıldığını belirterek, kişi başı tüketimin de 20 kiloya ulaştığını söyledi. Ezici şöyle devam etti: "Bu yağların 350 bin tonu atık olarak kanalizasyona dökülerek; akarsu, gölet ve yer altı su kaynaklarına karışarak denizlere dökülüyor. Bunun sonucunda çevre kirliliği oluşuyor. Tüm bunların önüne geçmek ve Türkiye’de yeni bir pazar yaratmak için Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurdum. Üç yıllık süren mücadele sonucunda Çevre Bakanlığı’ndan geri kazanım, EPDK’dan ise biyordizele dönüşüm amaçlı üretim lisans aldım. EPDK’ya birçok firma başvurdu ancak lisansı ilk Ezici Yağ Sanayi aldı."

EV BAŞINA 10 KİLO: Türkiye’de evlerde kullanılan atık yağların kanalizasyona karıştığını ve her evden ortalama 10 kilogram yağ çıktığına işaret eden Ezici, "Öncelikli hedefimiz restoran ve fast-food sektörünün yağlarını toplamak olacak. Bundan sonra ise okullar, askeriye, hapishaneler, hastaneler, tavukçuluk sektörü. Ve Türkiye’deki tüm evlerden atık yağları toplayacağız" diye konuştu. Ezici, 1 litre atık yağın 1 milyon içme suyunu kirlettiğine de vurgu yaparak, "Gün gelecek su petrolden ve altından daha kıymetli olacak. Bu yağları toplayarak hem yeni bir sektör hem de çevreci bir harekatı başlatmış olacağız" dedi.

AB 30 YILDIR TOPLUYOR: Mustafa Ezici, yıllar önce Avrupa’da toplanan atık yağların tavuk yemi ve sabun olarak kullanıldığını anlatarak, "Bunun da zararları ortaya çıkınca gelişmiş ülkeler atık yağları biyodizel ve elektrik üretiminde kullanmaya başladı. 30 yılı aşkın süredir gelişmiş ülkelerde bu yağlar toplama merkezleri tarafından toplanıp ekonomiye kazandırılıyor" diyee konuştu. Ezici, şöyle devam etti: "Yurtdışında atık yağ toplayan firmalar 100 kilonun altında yağ verenden para alıyor. 100 kilonun üzerinde atık yağ verene ise toplayan firma para ödüyor. Türkiye’de de bu sitemi geliştireceğimize inanıyorum."

Ayda 10 bin ton yağ toplayacağız

MUSTAFA Ezici, ayda 10 bin ton atık yağ toplamayı hedeflediklerini belirterek şöyle dedi: "Önümüzdeki yıllarda bu rakamları 2 katına çıkaracağız. Böylece pazar da büyüyecek. Yurtdışındaki birçok biyodizel üreticisinin gözü zaten Türkiye’deki atık yağlarda. Yabancı yatırımcı bize başvurarak, iş birliği teklif ediyor. Yaptığımız işlerin büyüklüğüne göre bu firmalar ile ortaklık düşünüyoruz. Şu an fabrikamızda 100 bin ton atık yağı temizleyerek biyodizele çevirebilecek teknoloji mevcut. Önümüzdeki dönemde 5 milyon Euro’luk yatırım yaparak bu üretimi 300 bin tona çıkarabiliriz."

TEMA Vakfı da destek verecek

ÖNÜMÜZDEKİ günlerde birçok kuruluşla iş birliği yapmaya hazırlandıklarını anlatan Mustafa Ezici, "Atık yağları toplamada TEMA Vakfı’nın da katkıları olacak. Bunun yanın da TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy’unda atık yağlar konusunda yetkili mercilere başvuruları oldu. Çünkü otellerde kullanılan atık yağlar denize dökülüyor. Bu konuda da girişimlerimiz olacak" dedi. Ezici, 2007-2008 öğretim yılı süresince okullarda atık yağ bidonları dağıtacaklarını ve öğrencileri de bilinçlendirme kampanyası başlatacaklarını anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!