Güncelleme Tarihi:
Dershane temsilcileriyle dün Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaptığı toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Avcı özetle şunları söyledi:
ENDİŞE ETMEYİN
“(Taslağın son halinin hazır olup olmadığı sorusuna) Çalışmanın genel çerçevesi hazır. Bundan sonrası bu işin uygulamada nasıl yürütüleceği meselesi. Bunu da aralık ayı içinde, sektör temsilcileriyle birlikte çalışacağız, artık söylenebilecek her şeyin söylendiği bir tasarı sunacağız.
Dershaneler homojen kurumlar değil. Bazı kurumlar dönüşüme daha kolay adapte olabilir, bazılarının zamana ihtiyacı olabilir, bazıları da farklı bir yapılanmayı doğru bulabilir. Biz aralık ayı içinde tekrar bütün dershanelerimizin envanterini, son durumlarını elden geçireceğiz. Hangi tür okul veya eğitim kurumuna dönüşmeleri daha rasyonel olur, bunların da genel değerlendirmesini yaptıktan sonra seçenekler daha da netleşmiş olacak. (‘Öğrenci başına 2500 TL destek verileceği söyleniyordu. Taslakta 4500 TL deniyor’ sorusu üzerine gülümseyerek) Dershaneci arkadaşlar bu ihtimali gülerek karşıladı. Peşin parayı görünce...
Herkes için kimsenin mağdur olmasına yol açmayacak ve öncelikle çocuklar için en uygun ortamları oluşturmanın sağlanacağını düşünüyorum. Gerçekten bizim için yararlı öneri, değerlendirme ve eleştiriler oldu. Elimizden geldiği kadar Bakanlar Kurulu’ndaki sunumumuzda bunu yansıttık. Bu süreçte sivil toplum örgütleri birlikte çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Bu yaklaşım bizi mutlu etmiştir. Veliler, kurucular ve öğretmenler endişe etmesin. Bu süreç, el birliği ile uygun bir şekilde, sektörün hiçbir kesiminin mağdur edilmeyeceği yaklaşımla tamamlanacak. Oluşturulmuş bir çerçevemiz var, bundan sonrası bu işin uygulamasının nasıl bir takvimle yürütüleceği meselesi. Bu da aralık ayında birlikte çalışacağız ve inşallah ocak ayında hepimizin üzerinde söylenebilecek her şeyi söylediği bir tasarıyı Meclis’e sunacağız.
DÜZENLEME BİRLİKTE
Bunların genel değerlendirmesi yapıldıktan sonra seçenekler hazırlanacak. İlgili paydaşlar ve sektör temsilcileri ile görüşmeler yapılacak. Kapatma sözcüğünü hiç kullanmadık, kullanmıyoruz. Geçici kurumsallaşmanın sürecini hep birlikte kararlaştıracağız. 2015-2016 eğitim öğretim yılı başlangıcı itibariyle eğitim sektörünü hep birlikte yeni bir düzleme taşımış olacağız.”
Hükümete teşekkür
MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüşen dershane temsilcileri özetle şunları söyledi:
Faruk Köprülü (ÖZDEBİR Başkanı) Gelişmelerle ilgili bilgi alışverişi yaptık. Bu süreçte 3 bin 600 dershanemiz, 100 bin çalışanımız var. Sayın Bakanımız bu süreci bizimle paylaşarak, bizim düşüncelerimizi de alacaklarını ifade ettiler. Bu yaklaşım bizi mutlu etti. Sektörümüzü rahatlatan bir açıklama yapıldı. Dershanelerimiz ocak ayında kayıt alacak, öğretmenlerimiz, velilerimiz endişe etmesin. Sektörün hiçbir kesiminin mağdur edilmeyeceği bu süreci tamamlayacağız.
Nazım Maviş (Çözüm Dergisi Dershaneleri Yönetim Kurulu Üyesi) Geçen hafta yaptığımız toplantının öncesinde de Bakanlık yetkilileri ve sayın Müsteşarla uzun süren çalışmalar yaptık. O çalışmaların sonucunu da paylaşmıştık. Bugün, yapıtğımız önerilerin önemli bir kısmının Bakanlık nezdinde kabul görmesinden mutluyuz. Umuyorum ki bundan sonraki süreçte de paydaşların tamamının katkısını alarak birlikte tamamlayacağız.
İbrahim Taşel (TÖDER ve Avrupa Dershaneler Birliği İkinci Başkanı) Hükümetimizin attığı bu ilk adım için teşekkür ediyorum. Eminim bundan sonraki süreç içinde de bu görüşmeler devam edecek. Paydaşlarla tartışmaya açık bir Bakanlık teşkilatımız var. Bundan sonra da biz dershaneler olarak katkıda bulunacağız. Çünkü bu adımdan sonra çalışmaların içinin doldurulacağı, ülkemiz için kazançla bitecek bir çalışmaya ihtiyaç var. Dershane patronluğu ya da rızk endişesi taşımıyoruz, tek endişemiz çocuklarımızın mağdur olmaması.