Kapadokya'da belgesiz rehberlere göz açtırılmıyor

Güncelleme Tarihi:

Kapadokyada belgesiz rehberlere göz açtırılmıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 14:12

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, yetki belgesi bulunmayan rehber ve acentelere yönelik denetimlerin artırıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Peribacaları, kaya kiliseleri ve yeraltı kentleriyle önemli kültür turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesini yılda ortalama 2,5 milyon turist ziyaret ediyor. Bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerine rağbet gösteren turistlere hizmet veren rehber ve seyahat acentelerinin yetki belgesi olması gerekiyor.

Belgesiz turizm faaliyeti gösteren kişi ve kurumlarla mücadele eden Nevşehir Rehberler Odası (NERO), bu kapsamda denetim faaliyetlerini artırdı.

NERO Başkanı Sami Yılmaz, yaptığı açıklamada, profesyonel turist rehberinin, Türkiye'yi yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde tanıtacak ve en doğru bilgileri aktarabilecek, Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği belgeye sahip kişiler olduğunu söyledi.

Yılmaz, 503 üyesi bulunan odanın geçen yıl temmuz ayında kurulduğunu, odanın yetki alanında Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat ve Niğde'nin yer aldığını bildirdi.

Kapadokya bölgesinde Türkiye Rehberler Birliği onaylı 22 denetim görevlisiyle bir yılda 300 denetim yapıldığını kaydeden Yılmaz, "Belgesiz turizm faaliyeti yapan rehberler ile seyahat acenteleri hakkında 10 ayda 90 tutanak tutularak işlem yapıldı. Belgesiz rehberlik yapan 45 kişi, belgesiz 25 seyahat acentesi, rehbersiz 15 tur faaliyeti ve acente ile rehber arasında yapılması zorunlu olan sözleşmenin bulundurulmamasından dolayı 5 işlem ile ilgili ceza uygulandı. 45 belgesiz rehbere, 530-800 lira para cezası kesildi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kültür turizminde çok önemli bir merkez olan Kapadokya bölgesinde belgesiz ve yetkisiz rehberlerle tur düzenlendiğine dikkati çeken Yılmaz, "Yetkisiz ve bilgisiz rehberler turistlere eşlik ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaçak rehber ve turlara karşı denetleme konusunda yasalarla odaları yetkilendirdi. Biz de bu kapsamda, yetki belgesi olmayan rehberlerin bölgede çalışmalarını istemiyoruz ve bu yönde denetim çalışmaları gerçekleştiriyoruz" dedi.

Belgeli rehberlerin hakkı korunuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği belgelerle çalışan rehberler ile bölgeye gelen turistlerin haklarının korunması için denetimlerin süreceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Rehberlerin görevleri sadece tarihi yerleri gezdirmekten ibaret değildir. Rehber, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin memnuniyetlerini sağlamak zorundadır. Bunun için de aldığı okul eğitimi ve sonrasında kazanacağı belge, rehber için oldukça büyük birikimdir. Kaçak rehberlik yapanlar, bu mesleğin zorluğunu çekerek, emek harcayarak çalışanların hakkını hiçe sayıyor. Aynı zamanda turistlere bölge hakkında kulaktan duyma yanlış bilgiler aktararak turizmi olumsuz etkiliyor. Biz de bu kapsamda belgeli rehberlerin haklarınını korumakla sorumluyuz. Avukat, doktor ve mühendis gibi meslekler nasıl belgesiz yapılamazsa rehberlik mesleğinin de belgeye sahip olmadan yapılması mümkün değildir."

Turist Rehberleri Birliği Yasası kapsamında, faaliyetten men etme, rehberi araçtan indirme, aracın bağlanması ve acenteye rehbersiz çalıştığı için 5 bin liraya kadar ceza uygulama yetkilerinin bulunduğunu belirten Yılmaz, "Bizim tutanaklar bakanlık onaylı tutanaklardır ve bağlayıcılığı vardır" ifadesini kullandı.

Yılmaz, vatandaşlardan yetki belgesi olmayan rehberleri kendilerine bildirmelerini isteyerek, ihbar eden kişinin kimliğinin gizli kalacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!