Güncelleme Tarihi:
Kazada yaralanan Brezilyalı turist Ellem Kohelman (76), tedavi gördüğü Kayseri'deki Özel Tekden Hastanesi'nde müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Kazada, Brezilyalı turistler Maria Luiza Gomes (71) ve Mariua Rosas (65) da hayatını kaybetmişti.
22 yaralıdan 19'unun Nevşehir'deki hastanelerde, 3'ünün ise Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Özel Acıbadem Hastanesinde tedavileri sürüyor.
OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR
Öte yandan, kazada yaralanan turistlerin isimleri şöyle:
"Brezilya vatandaşları Chahetan Bazerra (32), Chahel Biriand Neto (56), Maisa M. Lima (71), Vera Monteur (69), Amcra Jumguusuzu (79), Rosana Farla Santo, Wagmen Fennene Santo. İspanya vatandaşları Lidia Mulla (58), Joje Crriols (65), Francisca Gir (62), Maria Rosario Prado (58), Angel Casad (60), Cr Casodo (60), Veronka Borda (34), İrine Apesreguia (64), Aguebi Oyaga (70), Jose Maria Rodriguez. Arjantin vatandaşları Claudia Guuante (52), Gabriella De Cetuo (52), Monica Berga (52). Porto Riko vatandaşı Michel Torres (49) ve Portekiz vatandaşı pilot Rodrigo Nevez."
Jandarma kaza yerinin olduğu alana, olay yeri inceleme ekibinin çalışmalarını yapması nedeniyle gazeteciler yaklaştırılmazken, soruşturma sürüyor.
Kazayla ilgili açıklama yapan Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, "Yaralıların çoğunluğunda kırıklar var. Durumu ağır olan bir kişi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Kaza, görgü tanıklarının anlatımına göre, yükselmekte olan bir balonun kubbesine başka bir balonun sepetinin çarpması sonucu meydana geliyor. Alttaki balonun kubbesi yırtılıyor ve hızla düşüyor" diye konuştu.
Savaş, yaralıların kentteki 3 hastanede tedavi altına alındığını sözlerine ekledi.
KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?
Bugün saat 06.00 sıralarında Anatolian Şirketi’ne ait balon, içinde çeşitli ülkelerden gelen turistler ve pilotla Göreme Beldesi’nde havalandı. Balon, Ürgüp ilçesi Ortahisar beldesi yakınlarına geldiğinde 300 metrede seyrederken, İstanbul Balonculuk’a ait sıcak hava balonu, diğer firmaya ait balonun kubbesine sepetiyle çarptı. Çarpışma sırasında alttaki balonun kumaşı yırtıldı. Balonda büyük bir delik açılınca, sepetin dengesi bozuldu. Anatolian firmasına ait pilot yırtık balonuna hava tutup, yere ağır ağır inmek istedi. Ancak, 50 metreden sonra balon hızla toprak zemine düştü.
ÇARPILAN BALONUN PİLOTU 50 METREYE KADAR İNMİŞ
Bölgedeki bir balon firması yetkisi bölgede bu sabah havada rüzgar bulunmadığını, oldukça sakin bir hava olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Üstteki balonun alttaki balona doğru sürüklenmesi söz konusu değildi. Üstelik iki balonun pilotlarında da telsiz bulunuyordu. İlk belirlemeye göre, üstteki balonun alttaki balonun kubbesini sepetle çarpıp, kumaşının yırtılmasına ve dolayısıyla düşmesine yol açmış. Alttaki Anatolian firmasına ait balonun pilotu tecrübeli olmasa ve balon 50 metreye kadar yırtık vaziyette inmese, can kaybı daha fazla olurdu. Alttaki pilotun tecrübesi ve çabası daha fazla can kaybını önlemiş."
Jandarma ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne ait kaza kırım ekipleri, düşen balonda bulunanlar ve pilotu ile kazaya yol açan üstteki balonun sepetinde bulunan yolcu ve pilotunun ifadesine başvurdu.
BÖLGEDE 21 FİRMA 190 BALONLA TUR DÜZENLİYOR
Kapadokya Bölgesi’nde turistlerin peribacaları ve diğer oluşumu havadan izlemelerini sağlamak amacıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş izni alan 21 firmaya ait 190 balon, günün erken saatlerinden ortalama saat 08.00’e kadar havada kalıp, yerli ve yabancı turistleri 50-150 euro arasında ücretle gezdiriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü periyodik olarak balon firmalarını denetliyor. Bakımdan geçirilip geçirilmediklerini izliyor.