Kanyonda heyecan

Güncelleme Tarihi:

Kanyonda heyecan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2001 01:30

Türkiye'nin en tehlikeli geçidi olarak bilinen, ‘‘Valla Kanyonu’’na giren 5 dağcıdan, perşembe saat 14.00'ten beri haber yok.

Köy muhtarına kendilerini 1200 metrelik bir tepeden Cumartesi günü görebileceğini söyleyen dağcılar, görünmediler.

Kastamonu'nun Pınarbaşı ve Cide ilçeleri arasında uzanan ve Türkiye'nin en tehlikeli kanyonu olarak bilinen 12 kilometrelik ‘Valla Kanyonu’nda 5 kişilik dağcı ekibi kayboldu. Kanyona perşembe günü giren Bakırköy Doğa ve Dağ Sporları Derneği üyesi dağcıların yaşamından endişe edilirken, kurtarma çalışması başlatıldı. Bugüne kadar çok az dağcı ekibinin geçebildiği ‘Valla Kanyonu’nu geçmek için geçen çarşamba günü İstanbul'dan Pınarbaşı İlçesi'ne gelen ekip gerekli hazırlıklarını yaptı. Bakırköy Doğa ve Dağ Sporları Derneği Başkanı Murat Ceylan başkanlığındaki Egemen Çakır, Murat Yüce, Nevzat Çetin ve Erdinç Yılmaz'dan oluşan ekip, perşembe günü Pınarbaşı Kaymakamı Ahmet Aydın'la görüşüp izin aldıktan sonra, jandarmaya haber verdi ve saat 14.00 sıralarında kanyona Ilıca ve Muratbaşı köyleri arasındaki şelaleden girdi.

KAYIP İHBARI

Dağcı ekibinin, Pınarbaşı Kaymakamı Ahmet Aydın'ı ziyareti sırasında köyünün yol sorununu görüşmek için orada bulunan Muratbaşı Köyü Muhtarı Hikmet Sansar, dağcılara kanyonun tehlikeli olduğunu, bugüne kadar sadece iki kez geçilebildiğini, onlarca dağcı ekibinin kanyonda ilerleyemeden döndüğünü anlattı. ‘‘Biz profesnonel ekibiz, mutlaka geçeceğiz’’ yanıtını alınca da onlara kanyonla ilgili bilgi verdi ve karşılaşabilecekleri tehlikeleri anlattı. Muhtar Hikmet Sansar, dağcılara nerede gölet geçerken bot kullanılacağını, nareye halat takılacağını, kendilerini yüksekten görebileceği yerleri tarif etti, ‘‘Ben de sizi 1200 metre yüseklikteki zirveden izleyeceğim. Cumartesi günü mutlaka sizi göreceğim’’ dedi.

MUHTAR GÖREMEDİ

Cuma günü ‘Valla Kayonu’na hákim tepelerden kanyonu izleyen Muhtar Sansar, sözleştiği yerlerde dağcıları göremedi. Muhtar, cumartesi günü yanına bazı köylüleri alıp, dağcı ekibini çok rahat görebileceği zirveye çıktı. Günboyu kanyonu tepeden gözetleyen muhtar ve köylüler dağcı ekibini göremeyince akşam saatlerinde jadarmayı arayarak, kayıp ihbarında bulundu.

Tişörtle, şortla gittilerse zor

KANYONU birkaç kez geçmeyi başaran dağcı ve gezi rehberi Cemal Gülas, geçişin inceliklerini Hürriyet'e anlattı: ‘‘Orası Türkiye'nin en hareketli kanyonlarından biri. Kanyonun içinde bazı bölümler var. Oraları geçtilerse, geri dönmeleri mümkün değil. Eğer acemilerse, teknik donanımları yetersizse, örneğin tişörtlerle, kısa pantolonlarla kanyona girdilerse, Allah yardımcıları olsun. Çünkü orası anormal derecede soğuk olabiliyor.

5 KİŞİ FAZLA

Bir de geri dönüş için, 5 kişi çok fazla. Çünkü 10 metrelik şelaleler var. Hareket etmenin çok zor olduğu yerler var. Ancak iki ya da üç kişiye hareket imkanı tanıyan yerler var. Su akıntısı, belli bir yerden sonra çok şiddetli. Eğer yolu biliyorlarsa, yarı yolda, Solgun Yaylası'ndan çıkma şansları var. Ama yan duvarlardan geçmek, kanyonun ana çıkışından daha zordur. 5 gündür içerdelerse, oyun oynamıyorlarsa, yatıp uyumuyorlarsa, şu anda telaşlanacak durum yok. Hiç kimse oraya yarışmaya girmiyor. Bir kaç gün daha beklemek lazım. Pazartesi, salı çıkarlar. Ama eğer teknik donanımları yetersizse ve acemilerse, hemen yardıma koşmak lazım. Bunu ben yapardım ama şu anda Trabzon'a gidiyorum ve teknik donanımım İstanbul'da.’’

SIKIŞIR KALIRSINIZ

Geçişe Cemal Gülas'la birlikte katılan Atilla Baltacı da azgın suların oluşturduğu sifonlara dikkat etmek gerektiğini belirterek, ‘‘Su yüzeyden gitmez. Alta doğru girdap yapar. Kayaların altından gider. Sizi de kayanın altından götürür. Delik sizden ufaksa, sıkışır kalırsınız. Kimse kurtaramaz’’ dedi.

En tehlikeli geçit

Valla Kanyonu'na, Pınarbaşı İlçesi'ne bağlı Muratbaşı ve Ilıca köyleri arasındaki bu bölümden giriliyor. Toplam 12 kilometre uzunluğundaki kanyona, dar yarıktan giren dağcılar, zorlu bir yolculuktan sonra Cide İlçesi'nin Hamitli Köyü'nden çıkılıyor. Ancak kaybolan bir çok dağcının kurtarma ekiplerince bulunduğu, bir çoğunun yarı yoldan döndüğü ‘Valla Kanyonu’nu geçen dağcı sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Kurtarıcılar beklemede

Bölgeye giden profesyonel dağcılar, ‘Valla Kanyonu’nun bugüne kadar birkaç kez geçildiğini, bir çok ekibin bir hafta sonra geri döndüğünü belirterek, ‘‘Kanyona perşembe günü giren dağcıların kaybolduğunu söylemek henüz erken’’ dediler. AKUT ekipleri ve uzman dağcılar yarına kadar beklenmesi görüşünde birleşince, arama çalaşmasını sadece jandarma ve çevredeki köylüler yaptı. Kanyona giren 50 kişilik ekip, dağcılara ulaşmaya çalıştı. Kanyonun çıkış noktası olan Kastamonu'nun Cide İlçesi'ne kamp yapmak için gelen Türkiye İzcilik Arama ve Kurtarma ekibi de kanyonun bu yönünden girerek aramalara başladı. Kayıp haberini alan 5 dağcının yakınları da Pınarbaşı İlçesi'ne gelerek, yakınlarından haber beklemeye başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!