Kanun Hükmünde Kararname nedir? KHK ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Kanun Hükmünde Kararname nedir KHK ne demek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 17:00

Kanun Hükmünde Kararname, birçok vatandaş tarafından merakla araştırılmaya devam ediyor. Yeni kanunların çıkmasına olanak tanıyan ve yasama organının anayasadan yetki alarak çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), TBMM'nin yetkileri arasında yer almaktadır. Peki, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) nedir sorusu, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte, Kanunda Hükmünde Kararname hakkında detaylı bilgiler

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME NEDİR?

Kanun hükmünde kararname ya da KHK genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükümetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir. Türkiye'de 1982 Anayasası'nın 87. maddesi ile, "Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek" TBMM'nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

Anayasa'nın 91. maddesinde de KHK çıkarma yetkisi verme hususu düzenlenmiştir.

Bu madde şöyledir:

Haberin Devamı

"Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Ancak sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar ve ödevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez."

Kanun hükmünde kararnameler, olağan ve olağanüstü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nde, Olağan Kanun Hükmünde Kararnameler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki Bakanlar Kurulu'na Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki kanunu ile verilmektedir. Temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasî hak ve ödevler hakkında düzenleme yapılamaz. Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararnameler ise Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bunun için TBMM'nin yetki kanunu vermesine gerek yoktur. Uluslararası hukuktan doğan yükümlülükleri yerine getirmek şartıyla, her alanda düzenleme yapılabilir. Kanun hükmünde kararnameler hem meclis tarafından siyasi denetime hem de Anayasa Mahkemesi tarafından yargısal denetime tâbidirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!