Kantincilere ‘ağır ayar’

Güncelleme Tarihi:

Kantincilere ‘ağır ayar’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2012 00:00

Okul kantinlerine özel hijyen kuralları geliyor.

Haberin Devamı

Buna göre, kantinde çalışanların tırnakları kısa ve temiz olacak. Oje, cila ve makyaj malzemesi kullanılması yasaklanacak, sakız çiğnemeye de izin verilmeyecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Yönetmeliği” hazırlıyor. Kantinlerde çalışan kişilerin temizlik ve hijyen kurallarını da düzenleyen yönetmelik taslağına göre, gıda hazırlık ve üretim alanında çalışan personel, özel kıyafet-önlük giyecek. Kıyafet uzun kollu olacak ya da tek kullanımlık kolluk takılacak.

GEREKENE BANT VE ELDİVEN

 İş elbiselerinin cepleri ve düğmesi olmayacak. Gıda hazırlık ve üretim alanı içinde saç ve bıyığın kapatılması amacıyla kep, bone, şapka takılacak. Takı kullanılmayacak. Kantinci hazırlık ve üretim alanlarına girmeden önce ellerini uygun dezenfektanla yıkayarak temizleyecek. Ellerinde açık yara, çıban, deri hastalığı olan kişiler gıdaya temas ettirilmeyecek. Bu kişiler koruyucu bant ve eldivenle çalışacak. Çalışanların el kesiklerinde mavi renkli yara bandı kullanılacak. Gıdalarla taşınma ihtimalli veya ishal gibi bir hastalık veya bulaşıcı yara ve deri enfeksiyonları olan kişilerin gıda işletmesinde çalışmalarına izin verilmeyecek.

AKCİĞER FİLMİ ŞART

Haberin Devamı

Personel işe alınmadan önce, bulaşıcı enfeksiyon içermediğini kanıtlayan akciğer filmi ve portör muayenesi yaptırılacak ve sonuçlar uygun ise işe alınacak. Bu kontroller periyodik olarak çalıştığı sürece devam edilecek.  İşletmede kapılar zararlı girişini engelleyecek şekilde planlanacak. Zararlıların gıda depolama, işleme, satış ve tüketim alanlarına girmesi ve yuvalanması engellenecek. Tuvaletler gıdaların hazırlandığı bölüme doğrudan açılmayacak. Tuvalet çıkışlarında hijyen paspas bulunacak. Bu paspasların temizliği, düzenli aralıklar ile yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!