Kanserle ilgili doğrular-yanlışlar

Güncelleme Tarihi:

Kanserle ilgili doğrular-yanlışlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 00:00

Antalya Belek’te düzenlenen 3.Prevantif Onkoloji Semineri’nde kanserden korunmanın bulguları açıklandı.

Sempozyum Başkanı ve HÜ Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ve HÜ Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Hayran ile kanserden korunmak için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmesi, sigaradan uzak durulması gerektiğini söyledi. Çelik, alkolün özellikle sigarayla  kullanıldığında kanserojen etkisinin daha fazla olduğunu belirtti. Prof. Çelik kamuoyunda kanserle ilgili birçok  “efsanenin” dolaştığını vurgulayarak şu bilgileri verdi.
Soyadaki östrojen hormonu benzer maddelerin fazlası, meme ve rahim kanserine yol açabilir.
Yüksek miktarda domates, brokoli ve lahananın kanserden koruduğu verileri yeterli değil.
Yapay tatlandırıcıların kansere neden olduğu ispatlanmadı.
Kahvenin kansere neden olduğu ve yeşil çayın kanserden koruduğuna dair bilimsel bulgu yok.
GDO’lu gıdaların, kanser riskini artırdığına dair bulgu yok.
Hazır gıdalardaki katkı maddelerinin, uygun oranlarda kanser yapıcı etkisi mevcut değildir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!