Güncelleme Tarihi:
Bilimkurgu gerçek oluyor. Çok yakında kanser tedavisi için bilim adamlarınca geliştirilen mikro robotlar, vücuda ilaç gibi enjekte edilecek. Kanser ilacı taşıyan mikroskopik robotlar, kanserli hücreleri bulup kenetlenecek. Sonra da taşıdığı ilacı salgılayarak kötü hücreleri imha edecekler.
GÜZEL yıldız Raquel Welch, 1965 yılında çekilen bir filmde mikroskopik bir denizaltıya binerek bir insanın damarlarında heyecan verici bir maceraya atılıyordu. 35 yıl öncesinin sevimli bilimkurgu fantezisi, bugün gerçek olmak üzere. Bilim adamları, ilaçla kanser tedavisinde yeni bir yöntem geliştirdiler. Uzun çalışmalar sonucu, kanserli hücreleri imha etmek için bir ‘‘mikro-robot’’ geliştirildi. Minik robotlar, kanser ilacını kötü hücrelere taşıyıp hastalığı tedavi edecek.
SAÇ TELİNDEN İNCE
‘‘Nanorobot’’ diye anılan mikro-robotlar, bilgisayar devi IBM'nin Zürih'teki araştırma laboratuvarında 58 yaşındaki Prof. Christopher Gerber, 48 yaşındaki kimyager James Gimzewski ve 32 yaşındaki biyofizikçi Jürgen Fritz tarafından geliştirildi. Nanorobot adı ‘‘cüce’’ anlamına gelen Latince ‘‘nanus’’ sözcüğünden geliyor. Nanorobot, bir saç telinin kalınlığının 50'de 1'i büyüklüğünde. Kansere karşı geliştirilen mikro-robotlar, uzaktan kumanda edilmeden vücuttaki kanserli hücreleri bulacak ve taşıdıkları ilaçla yok edecekler.
ENERJİSİKENDİNDEN
Alman Bild Gazetesi'ne konuşan James Gimzewski, nanorobotun silisyum maddesinin özelliklerinin ortaya çıkmasından sonra mümkün olduğunu söyledi. Gimzewski ‘‘Nanorobot, tıp açısından bir devrim niteliği taşıyor. Nanorobot, herhangi bir enerji takviyesi ya da bilgisayar kumandası olmadan kendi kendine hareket ediyor’’ diye konuştu.
Basel Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen nanorobot projesi sayesinde gelecekte hastalık teşhisin de kolaylaşabileceği belirtildi. Nanorobotların sadece kanser tedavisinde değil, kalp krizi ya da genetik hastalıklarda da kullanılabileceğine dikkat çekildi. Mikro-robotların işleyiş biçimi ise şöyle:
TAŞIYICI MODÜL Silisyumdan yapılma dikdörtgen bir plakadan oluşuyor. Plakanın iki tarafında ise biyo-algılayıcılar yer alıyor. Modül, mikroskobik bir tarağı andırıyor.
BİYO ALGILAYICI: Mikro-robotun kanserli hücreleri tanıyabilmesi için modülün algılayıcılarına kanser hücrelerinin protein yapısıyla ilgili bilgiler yükleniyor. Nanorobot bu bilgiler sayesinde kanserli hücreleri arayıp buluyor.
NANOROBOT SİLAHI: Mikro-robot kanserli oluşumu bulunca hemen hücrelere kenetleniyor. Bir defada vücuda birden fazla nanorobot enjekte edilebiliyor. Nanorobotların tanesi ise yaklaşık 6 milyon lira.
İLAÇ ZERKEDİLİYOR: Nanorobotun hücreye kenetlenmesiyle birlikte taşıyıcı modülde bulunan kanser ilacı, hemen hücreye zerkediliyor.