Güncelleme Tarihi:
Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı BaÅŸkanlığı uzmanlarınca hazırlanan bilgi notunda, kanserden korunmak için yapılması gereken yollar anlatılıyor. Â
Â
Buna göre, kansere karşı atılacak pratik adımların başında, ''bitkisel diyetlerin tercih edilmesi'' geliyor.Â
Özellikle az iÅŸlenmiÅŸ olmak üzere, günlük 600-800 gram niÅŸastalı veya bitkisel proteinli yiyeceklerin tercih edilmesini öneren uzmanlara göre, bu da günlük 7 veya daha fazla öğün, ekmek, pirinç, makarna, bezelye, fasulye gibi baklagiller, patates gibi kök bitkileri, fındık, fıstık gibi tohumsal bitkilerin tüketilmesi anlamına geliyor.  Â
Uzmanlara göre, bitkisel besinler, vücuttaki kanserojenlerin kansere sebep olmadan önce yok edilmelerini sağlayan gerekli vitamin, mineral, diyetsel lifler ve diğer önemli maddeleri içeriyor. Yağdan ve kaloriden fakir olan bitkisel besinler, sadece kanseri önlemekle kalmayıp aynı zamanda fazla kilo alımını da engelliyor.
   Â
ŞALGAM, KABAK, HAVUÇ, DOMATES...
   Â
Uzmanlara göre, kansere karşı atılacak ikinci adım, ol sebze ve meyve tüketmek...'' Yıl boyunca her gün 400-800 gram veya 5 veya daha fazla porsiyon çeÅŸitli sebze ve meyve yenmesi gerekiyor. Bilimsel veriler, sebze ve meyveden zengin diyet seçiminin kanser riskini yüzde20 oranında azalttığını gösteriyor.Â
Özellikle yeÅŸil yapraklı bitkilerin; ÅŸalgam, kabak, havuç, domates ve turunçgillerin kansere karşı koruyucu olduÄŸu düşünülüyor.Â
Uzmanlar, ''gerekli olan tüm maddeleri içeren mucizevi bir bitki''nin henüz bilinmediÄŸini vurgulayarak, bu yüzden çok çeÅŸitli bitkisel besinlerle beslenmenin, iki-üçü üzerinde yoÄŸunlaÅŸmaktan daha faydalı olduÄŸunu belirtiyor.Â
   Â
''KÄ°LONUZU KORUYUN''
   Â
Uzmanların bir baÅŸka önerisi de, ''saÄŸlıklı kilonun korunması ve fiziksel aktif bir yaÅŸam'' sürülmesi...Â
Aşırı veya düşük kilolu olmak, kanser riskini artırıyor. Bu nedenle kalori alımını kontrol altında tutmanın yanı sıra sürekli ve düzenli bir fiziksel hareketlilik gerekiyor. Uzmanlar, sakin bir iÅŸ yaÅŸantısı olanlara ÅŸu önerilerde bulunuyor:Â
''Her gün yapabileceÄŸiniz bir saatlik yürüyüş ve haftada bir yapabileceÄŸiniz daha ağır bir egzersiz, size yeterli olacaktır. Günlük toplam aktivite önem taşıdığından, gün içinde düzenli olarak bir saat ayıramadığınız durumda, kısa zaman dilimlerinde yapacağınız sık egzersizler denenebilir. Ä°ÅŸyerinize yürüyerek veya bisikletle gidip gelin, bahçeyle, ev iÅŸleriyle uÄŸraşın, merdiven çıkın.''Â
   Â
ALKOL VE SÄ°GARADAN UZAK DURUN
  Â
Hem alkol hem de sigara kullananlar için kanser riskinin arttığını vurgulayan uzmanlara göre, alkolün ortalama miktarda içilmesi gerekiyor. Uzmanlar, ''Eğer içki kullanıyorsanız, bu miktar erkekler için günde 2, kadınlar için ise 1 bardaktan az olmalı. Aşırı içkiden her zaman kaçının'' uyarısında bulunuyor.
   Â
6. ADIM: YAÄž VE TUZDAN UZAK DURUN
   Â
''YaÄŸ ve tuz içeriÄŸi düşük besinlerin tercih edilmesini'' bir baÅŸka adım olarak öneren uzmanlara göre, günlük toplam yaÄŸ alımının kısıtlanması, tuz kullanımının bir çay kaşığını geçmemesi gerekiyor.Â
''Birçok kutulanmış veya paketlenmiÅŸ hazır yemeÄŸin içinde yüksek miktarlarda tuz olduÄŸunu unutmayın'' uyarısında bulunan uzmanlar, tuz miktarı fazla olan yiyeceklerde aynı zamanda yaÄŸ miktarının da fazla olduÄŸuna iÅŸaret ediyor.Â
Uzmanlara göre, aşırı yaÄŸ tüketimi, sadece kanser riskini artırmakla kalmıyor, kanser için risk faktörü olan ÅŸiÅŸmanlığa da neden oluyor. Bu yüzden, günlük yaÄŸ alımının, günlük kalori alımının 3'te 1'i oranında tutulması gerekiyor.Â
YaÄŸ alımını azaltmak için, ÅŸu uyarılar yapılıyor:Â
''Kaymaksız sütü tercih edin, kızartmalar yerine haşlama, ızgara yiyin, kırmızı et ve ürünlerini kesin, kırmızı etin yağsız kısımlarını tercih edin, kümes hayvanlarının derisini atın, bisküvi, kek ve pastane ürünlerinden uzak durun.''
   Â
SON ADIM: KÜFLÜ VE YANMIŞ YEMEKLERE DİKKAT
   Â
Uzmanlar, kanserden korunmada son adım olarak ''besinlerin güvenli hazırlanıp saklanmasına dikkat edilmesini'' istiyor.Â
Bazı mantar ve küflerin kansere neden olabilecek toksik maddeler ürettiklerini belirten uzmanlara göre, yiyeceklerin buzdolabında saklanması ve saklama kurallarına uyulması gerekiyor. Yapılması gereken diÄŸer noktalar şöyle:Â
''Son kullanma tarihi geçen besinleri yemeyin, küflü besinleri derhal atın, besinlerin hazırlanma şekli de kanser riskini etkileyeceğinden, et ve balığı fazla pişirmeyin. Yanmış et suyunda kanserojenler mevcuttur. Etlerin mangal, barbekü gibi doğrudan ateş üzerinde pişirilmesi de yiyeceğin üzerinde kanserojenlerin oluşmasına neden olur. Bu yüzden bu tür beslenmeden uzak kalın ve etlerin üzerindeki yanmış kısımları temizleyin.''