Güncelleme Tarihi:
Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi ve Harvard Üniversitesi Massachusetts General Hastanesi Biyomikroelektromekanik Sistemleri Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Toner, geliştirdikleri mikroçip sayesinde kanserli hücrelerin kolaylıkla tespit edilebildiğini açıkladı.
Amaç kanseri kronik hastalığa dönüştürebilmek
Kanser hastaları takip edildiği takdirde hastalığın AIDS gibi kronik hastalığa dönüştürülebileceğini belirten Toner, "Bunu likit biyopsi ile yapıyoruz. Likit biyopsi çünkü kanı inceliyoruz. Kansere pencere açmışız, bakabilme imkanımız var. Öldüren hücreleri bulabilirseniz kanseri takip edebilirsiniz." dedi.
Kanserli hücreler çipte kalıyor
Toner, çipin nasıl çalıştığını da şöyle anlattı: "Kanda 100 milyar hücre içinde kanserli hücreleri tespit ediyor. Çipe kan aktarılıyor. Çipin içinde 10 mikron yani saç kalınlığının 10'da biri büyüklüğünde mikroskopik yapılar var. Sanki çamaşır makinesindeymiş gibi, kan çipin içine bir ucundan giriyor, sürekli dönerek ilerliyor ve diğer ucundan çıkıyor. Çipin içinde zamk var ve sadece kanserli hücreler o zamka yapışıyor. Diğer hücreler çıkıp gidiyor. 100 milyar hücreden sağlam olanları gidiyor, geriye 50-100 tane artık kaç tane varsa kanserli kan hücresi üstünde kalıyor." dedi.
Test sonucu ile doğru hastaya doğru tedavi
Erken teşhis 8-10 yıl sonra
Tabii en önemli hedef erken teşhis. Erken teşhisle ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Toner, "Erken teşhis konuları çok hassas ve daha uzun vadeli uygulamaya sokulabilecek konular. 10-20 bin kişilik çalışmaları alan bir konu. Erken teşhis en erken 8-10 yıl sonra mümkün olabilir" dedi.
10 kanserli hastadan 9'unun kanserin yayılması nedeniyle öldüğünü kaydeden Prof. Dr. Toner, "Hasta, hastalığı erken teşhis edilirse yüzde 90, geç teşhis edilirse yüzde 10 yaşıyor. Pankreas, akciğer kanserleri en zor hastalıklar. Kanser büyüdükten sonra haberimiz oluyor. Erken teşhis edersek sonuç muhteşem oluyor." dedi.
Mikroçip 2 yılda hazır
Araştırmaların akciğer, prostat ve meme kanserleri üzerinde sürdüğünü anlatan Prof. Dr. Toner, mikroçipin araştırmalarının tamamlanıp, bir ürün haline getirilerek tüm dünyada kullanılabilir hale gelebilmesi için 2 yıllık bir sürece ihtiyaç olduğunu söyledi.
Mehmet Toner
Profesör Mehmet Toner 1958'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra ABD'nin saygın üniversitelerinden MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) doktorasını tamamladı. Bugün Harvard ve MIT üniversitelerinde doktora öğrencilerine ders veren Toner'in, kriyobiyoloji ve biyomedikal alanlarında çok sayıda kitap ve makalesi var.