Güncelleme Tarihi:
Bilimadamlarının kanserle mücadelesi, insanoğluna yeni ufuklar açıyor. Birçok kanser türünü tedavi etmesi beklenen kanser hapı, eylül ayında denenmeye başlanacak. Kanser hapının 3 yıl içinde piyasaya sürülmesi hedefleniyor.
İNGİLTERE'de dünyanın dört bir yanından toplanan 90 bilimadamı, kanseri hapla tedavi etme aşamasına geldi. Hap sayesinde, kanser hastaları, radyoterapi ya da kemoterapi gibi tedavi yöntemlerinden kurtulacak. Eylül ayında denenecek hap birçok kanser çeşidine de kökünden çözüm getirecek. Bilimadamları, 3 yıl içinde hapı piyasaya çıkarmayı hedefliyor.
Araştırma ekibinin başkanlığını İngiliz Profesör Sir David Lena yürütüyor. İngiliz The Independent Gazetesi'ne açıklama yapan Profesör Sir David Lena'nın ‘kanser hapı’ sayesinde Nobel ödülü almasına kesin gözüyle bakılıyor.
TÜMÖR DÜŞMANI GEN
P-53 geni ürettiği bir protein ile tümörü baskı altında tutuyor ve büyümesini engelliyor. P-53 geni bu görevini yapmayınca kanser hastalığı ilerliyor. Yani tümör büyüyor.
Kanser hastalığının ilerlemesine p-53'ün işlevini yapmaması neden oluyor. Bu gen ciğer, rahim ve bağırsak kanserlerinde % 90, beyin kanserinde ise % 50 oranında etkili. Kanser hapı da bu noktada ortaya çıkıyor.
VÜCUT TEDAVİ EDECEK
David Lane kanser hapıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
‘‘Bu yeni gelişmenin güzel yanı, şu anda mevcut olan kanser tedavi yöntemlerinin neden olduğu zararı ortadan kaldıracak olması. Hap ile p-53'ün daha fazla koruyucu protein salgılamasını sağlayacağız ve böylece bedenimiz kendi ürettiği doğal koruyucu sayesinde kanserle mücadele edecek.’’
Profesör Lane, eylül ayında ölümü bekleyen 10 kanser hastası üzerinde deney yapacaklarını belirterek, ‘‘Eğer bütün çalışmalar yolunda giderse bu hapı 3-5 yıl arasında piyasada görebiliriz'' dedi.
Profesör Lane'in verdiği bilgiye göre, ilk önce hastalara çoğaltılmış p-53 protein molekülü verilecek. Daha sonra verilen miktar artırılarak, tümörün reaksiyonu ve muhtemel oluşacak diğer yan etkiler gözlenecek.
Denemenin ikinci safhasında, 50-100 arasında kanser hastası kullanılacak.
Uzmanlar ikinci aşamada kanser türlerine göre çalışma yapacak.
Üçüncü safhada ise yeni kanser piline patent verilmeden önce dünyanın dört bir yanından gelen bilimadamlarının oluşturduğu ekibe çeşitli sorular sorulacak ve ilaçla ilgili istatiksel verilerin verilmesi gerekecek.
p53 geni, ABD'de kanser aşısı için kullanılıyor
İngiliz The Sunday Times Gazetesi, Amerikalı bilimadamlarının p53 genini kullanarak akciğer kanserine karşı bir aşı geliştirmeye çalıştıklarını duyurmuştu. Amerikan Introgen firmasının hazırlayacağı aşı, insanın DNA yapısını koruyan p53 isimli genin modifiye edilmiş bir virüsle akciğerlere taşınması esasına dayanıyor. Zararlı etkilerinden temizlenmiş bir virüse hücre yapısını koruyan p53 geni şırınga ediliyor. Virüs, tıpkı Truva Atı gibi sprey aracılığıyla geni akciğere taşıyor. Bu gen DNA'yı koruyor, zarar görmüş molekülleri tamir ediyor, aşırı hasar görmüş hücreleri ise yok ediyor. Ancak zehirli maddeler bu genin çalışmasını önlüyor ve bu da hastalıklara neden oluyor. Aşı ise vücuda sağlıklı p53 geni takviyesi yapıyor ve bağışıklığı artırıyor. Introgen'in Yönetim Kurulu Başkanı David Nance, aşının güvenilirliğinin kanıtlanması için deneylerin birkaç yıl daha süreceğini açıklamıştı.
p53 genini keşfeden adam
Dundee Üniversitesi'nde görevli Profesör Sir David Lane, tıp tarihine ismini, ‘Body’s Guardian Angel ya da Gatekeeper' adı verilen p-53 genini keşfiyle yazdırdı. Sir David Lane, şu sıralar bu proteinin çoğalması sağlayacak bir molekül üzerinde çalışıyor.