Güncelleme Tarihi:
KANDÄ°LLÄ°'DEN YENÄ° UYARI / WEB TVÂ Â Â Â Â Â Â
Sabah 04.32'de Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde meydana gelen 6.0 şiddetindeki depremle ilgili uzmanlar kameraların karşısına geçti.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Mustafa Erdik, Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü ( UDİM ) Doç. Dr. Doğan Kalafat ve Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Meral Özel Elazığ'da meydana gelen 6.0 şiddetindeki depreme ilişkin basın toplantısı düzenledi.
"3 'ÃœN ÃœZERÄ°NDE 72 SARSINTI KAYDEDÄ°LDÄ°"
Prof.Dr. Erdik, "Bu tip bir deprem, kırsal konut bölgesinin altına geldiği zaman hasar kaçınılmaz oluyor. Depremden sonra artçı şoklar rasathane tarafından takip edilmektedir. Ana sarsıntının ardından meydana gelen ve büyüklüğü 2.0 olan depremler binin üzerine varmıştır. 3'ün üzerinde ise 72 tane sarsıntı kaydedilmiştir. Bu tip bir depremden sonra çok fazla karşılaşmadığımız 5'ten büyük üç deprem var" dedi.
HASARLI EVLERE GİRMEYİN ÇAĞRISI
Prof.Dr. Erdik, bölgedeki halka hasarlı binalara girmemeleri çağrısında da bulundu. Depremin takip edilmesi gereken bir konu olduğunun altını çizen Prof.Dr. Erdik, "Deprem bölgesinde bulunan insanların hasarlı evlere girmemeleri gerekir. Bu binalar en ufak bir şokta tamamen yıkılabilir " diye konuştu.
YENÄ° YIRTILMA UYARISI
Prof.Dr. Mustafa Erdik, bölgede 1900'den sonra 6.0'nın üzerinde deprem olmadığını hatırlatarak, bu depremin yüzyıllık bir aradan sonra bu bölgede yaşandığını belirtti. Doğu Anadolu fayının 1874, 1875, 1905 tarihlerinde ve son olarak da 1971'de bir yırtılma olduğunu kaydeden Erdik harita üzerinde yaptığı anlatımda, " O bakımdan bu 6.0 büyüklüğündeki ve arkasından oluşan 5.0'in üzerindeki üç depremin şu bölgeyi (Doğu Anadolu fay hattı) yırtmaya çalıştığını düşünüyoruz. 6.0 büyüklüğündeki depremlerde yüzey yırtılması çok fazla görülmeyebilir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayındaki yırtılmaları biz 7.0 büyüklüğündeki depremlerde görüyoruz" dedi.
Erdik, " 7.0 civarında şiddet kırsal konutlarda yüzde 20'sinde yıkıma neden olabiliyor. 8.0 şiddetine geldiği zaman buradaki yıkılma yüzde 40'lara kadar varabilir " diye konuştu.
"BUNLARLA HİÇBİR TEKTONİK İLİŞKİ YOK"
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Mustafa Erdik basın mensuplarının soruları üzerine, Haiti ve Şili depremiyle Elazığ depremi arasında bir bağlantı olmadığını da söyleyerek " Bunlarla Türkiye'nin üzerinde yer aldığı Alp - Himalaya kuşağı üzerinde hiçbir tektonik ilişki yok " dedi. Erdik, " Bundan sonra hiçbir deprem de olmayabilir. Bundan sonra 3 yıl sonra, 5 yıl sonra, çok büyük bir deprem de olabilir. Bu işin predüksiyon kısmına giriyor. Spekülatif bir predüksiyon yapamıyoruz. " dedi. Erdik, fayın tek bir karajteristik depremle kırılmasının 7 şiddetindeki bir depremle olacağını, küçük depremle kırılması durumunun ise, 30 ayrı 6 şideetindeki depremle gerçekleşeceğini belirtti. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise, bölgenin Türkiye'de en fazla deprem aktivitesine neden olan bölge olduğunu ve iki fayın kesim noktasının koridoru olan bölgedeki fayın çok kırıklı olduğunu ifade etti.