Güncelleme Tarihi:
BERAT KANDİLİ ÖNEMİ VE ANLAMI
Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır. bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Bu gece Cenabı Hakkın kendisine yönelip af dileyen müminleri bağışlayarak kurtluş beratı verdiği bir gecedir. Hepimiz için hayırlı olsun. Berat Kandilimiz Mübarek Olsun.
Gün vardır, bin yıldan uzun gelir bize, bir yıl vardır bir günden kısa gelir bize. Bire bin yazılan bu gecede dua edelim Rabbimiz'e. Beraat Kandiliniz Mübarek Olsun...
Kandiller berekettir, umuttur, gözyaşıdır, yakarıştır, özlemdir. Dualarınız kabul, Berat kandiliniz mübarek olsun.
Semanın kapılarının açılıp, rahmetin sağanak sağanak yağdığı bu günde; düşen damlaların sizi ailece sırılsıklam etmesi dileğiyle Berat Kandiliniz mübarek olsun…
Gül bahçesine girenler gül olmasa da gül kokarlar, kâinatın en güzel gülünün kokusu üzerinizde olsun bu gece. Berat Kandiliniz mübarek olsun…
Berat Geceniz mübarek olsun! Kalpleriniz imanla dolsun! Hayırlı İyi Kandiller...
Bu güzel gecelerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretinize, sıcaklığı yuvanıza dolsun. Berat Kandiliniz mübarek olsun…
Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet’i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice gecelere. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun.
Aslı “Berâettir.” Beraat sözlükte “bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak” demektir. Bu geceye bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek Berat kandilinizi kutlarım.
BERAT KANDİLİ HADİSLERİ!
(Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim.” Bu hâl, sabaha kadar devam eder.) [İbni Mace]
(Cebrail aleyhisselam gelip, “Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir” dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, müşahin, içkici, faizci ve zaniyi affetmez.) [Taberani] (Müşahin, bid’at ehli demektir.)
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]
(Allahü teâlâ, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç herkesi affeder.) [İbni Mace]
(Cebrail aleyhisselam gelip, “Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir” dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, müşahin, içkici, faizci ve zaniyi affetmez.) [Taberani] (Müşahin, bid’at ehli demektir.)
BERAT KANDİLİNDE NASIL İBADET EDİLMELİ?
Berat Kandilinde nasıl ibadet edilmeli bu mübarek günde en çok merak edilen konulardan biri.. Berat Kandilinde Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istigfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. Peygamber efendimiz, “sallallahü aleyhi ve sellem” Berat Gecesi'nde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu. Büyük zatlar, Berat gecesinde şöyle de dua ederlerdi:
(Ya Rabbî, Kur’an-ı keriminde, “Allah, dilediğini siler, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i mahfuz Onun katındadır” buyuruyorsun. Eğer benim ismim saidler [cennetlikler] defterinde ise, orada sabit kıl! İsmim şakiler [cehennemlikler] defterinde ise, ismimi oradan silip, saidler defterine yaz! Ey büyük Allah’ım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sabit kıl, dininden döndürme, ayırma!)
2016 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ
21 Mayıs 2016 Cumartesi - Berat Kandili
06 Haziran 2016 Pazartesi - Ramazan’ın Başlangıcı
01 Temmuz 2016 Cuma - Kadir Gecesi
04 Temmuz 2016 Pazartesi - Arefe
05 Temmuz 2016 Salı - Ramazan Bayramı (1.Gün)
06 Temmuz 2016 Çarşamba - Ramazan Bayramı (2.Gün)
07 Temmuz 2016 Perşembe - Ramazan Bayramı (3.Gün)
11 Eylül 2016 Pazar - Arefe
12 Eylül 2016 Pazartesi - Kurban Bayramı (1.Gün)
13 Eylül 2016 Salı Kurban - Bayramı (2.Gün)
14 Eylül 2016 Çarşamba - Kurban Bayramı (3.Gün)
15 Eylül 2016 Perşembe- Kurban Bayramı (4.Gün)
02 Ekim 2016 Pazar - Hicri Yılbaşı
11 Ekim 2016 Salı - Aşure Günü
11 Aralık 2016 Pazar - Mevlid Kandili