Kanatlı Fransızlar

Güncelleme Tarihi:

Kanatlı Fransızlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2006 12:28

28 Eylül’de önce dünya basınına kapılarını açmaya hazırlanan Uluslararası Paris Otomobil Fuarı’nda birbirinden ilginç konsept otomobiller yine göz dolduracak. Özellikle ev sahibi Fransız üreticilerin gelecekte üretmeleri muhtemel otomobiller hakkında ipucu veren konsept modelleri dikkat çekeceğe benziyor. Renault ve Citroen'in, üst sınıfta üretecekleri modelleri gösteren konseptler değişik şekillerde açılan kapıları sayesinde 'uçan otomobil' gibi görünmeyi başarıyorlar.

Haberin Devamı

Kelebek kapılı Nepta

Renault'un klasik otomobil tasarımının dışına çıkarak yarattığı üst sınıfta yer alan konsept otomobili Nepta, yenilikçi kapı tasarımı ile Paris fuarının yıldızı olmaya aday. Gelecekte üretilmesi muhtemel bir model olan Nepta, Renault'un üst sınıfa nasıl bir bakış açısı ile yaklaştığını da gösteriyor. Aracın en çok dikkat çeken bölümü olan kelebek kapıları kabini ve motor bölümünü eş zamanlı olarak açıp kapatan otomatik bir mekanizmaya sahip. Yukarı doğru açılan kapılar araca inip binmeyi kolaylaştırırken aynı zamanda araca sıra dışı bir hava katıyor. Orta bölümde konumlandırılan kapı menteşeleri, motor kaputunu kuyruklu yıldız görünüşüyle boydan boya kat eden ve aracın dinamik görünüşünü güçlendiren bir alüminyum bant altında gizlenmiş.

MÜCEHVER KUTUSU GİBİ

Haberin Devamı

Bir mücevher kutusu şeklinde tasarlanan iç mekan ise şık bir görünüme sahip. Ayrıca havada asılıymış gibi duran gösterge paneli ilginç bir görüntü oluşturuyor. Analojik ve dijital göstergelerin bir arada kullanılması, klasik ve modern tasarımın birlikteliğini güçlendiriyor. Koltuklar sabit olmakla birlikte, direksiyon simidi ve pedal takımı otomatik bir mekanizma sayesinde sürücünün vücut yapısına göre ayarlanabiliyor.

Nepta, 3.5 litre hacmindeki V6 motoru ile yüksek performans özellikleri sergiliyor. 420 beygir gücündeki motor, aracın 0’dan 100 km/s hıza sadece 4.9 saniyede çıkmasını sağlıyor. Direksiyondan kumandalı 7 kademeli otomatik vites kutusu ile donatılmış motor üst düzey sürüş keyfi sağlıyor.

Kanatlı C-Metisse

Bir diğer Fransız üretici olan Citroen de yeni üst sınıf konsepti C-Metisse'yi Paris'te görücüye çıkaracak. Üst seviyede konfora ve performansa sahip olan araç, sıra dışı kapı tasarımı ile dikkat çekiyor. 4 koltuklu tasarlanan araç, dizel hibrid motoru ile de çevreci bir kişiliğe sahip. Uzun boyu ve basık tasarımı ile farklı bir dizayna sahip olan Metisse, spor bir otomobil gibi dinamik durmasına rağmen geniş ve konforlu bir iç mekan sunuyor.

ARKA KAPILAR DA KANATLI

Aracın iç mekanına geçmek için, kapılar açılmak istendiğinde ise ortaya sıra dışı bir görünüm çıkıyor. İleri doğru açılan ön kapılar artık normal karşılansa da arka kapıların da geriye doğru havalanması aracın farklı görünmesini sağlıyor. Tavana kadar uzayan kapılar açıldığında yere yakın olan araca binmek çok daha kolay bir hal alıyor. Krom ve derinin bolca kullanıldığı iç mekanda dijital göstergeler de aracın fütüristik tasarımına katkıda bulunuyor. C-Metisse'nin en büyük teknolojisi ise motorunda yatıyor. Dizel ve elektrik motorları tek bir araçta kullanan Citroen mühendisleri ortaya güçlü, çevreci ve tutumlu bir otomobil çıkarmayı başarmışlar. Araçta 6 silindirli dizel motor kullanılıyor. Motorun ürettiği 208 beygirlik güç 6 ileri otomatik şanzımanla ön tekerleklere aktarılıyor. Tabii ki araçta görev yapan tek motor bu değil. Ayrıca arka tekerleklerde her biri 400 Nm tork ve 20 beygir güç üreten iki elektrikli motor da görev yapıyor. Bu sayede araç 4 tekerlekten çekişli olarak yolda ilerliyor. Dizel ve elektrik motorun birleşimi ile araç 0-100 km/s hızlanmasını 6.5 saniyede gerçekleştirirken, 100 kilometrede ortalama 6.5 litre yakıt tüketiyor. C-Metisse karbon-fiber gövdesi sayesinde elektrikli motorların ağır pillerine rağmen bin 400 kilogramlık ağırlığa sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!