Güncelleme Tarihi:
“BİZ BİR TEK KEÇİ İLE BAŞ EDEMİYORDUK” SÖZÜNE DAVA
Atatürkçü Düşünce Derneği Van Şubesi’nin 28 Mart 2010’da düzenlediği panele katılan Kanadoğlu’na, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’a konuşmasında “keçi” dediği iddiasıyla dava açıldı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamaye göre Kanadoğlu, Başkan Kılıç’ı kastederek, şöyle dedi:
“Şimdiki Anayasa Mahkemesi’nde bir tek hukukçu olmayan üye var. O da başkan. Yeni değişiklikle şartlar oluşursa 13 hukukçu olmayan kişi mahkemeye üye olabilir. Biz bir ‘keçi’ ile baş edemiyorduk. Şimdi 13 hukukçu olmayan üye ile karşı karşıya kalacağız.”
1 YILDAN 2 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANDI
İddianamede, Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı’nın bilirkişi raporuna yer verilerek, Kanadoğlu’nun “keçi” kelimesini kullandığı savunuldu.
Kanadoğlu’nun TCK’nın 125/1 maddesindeki “Kamu görevlisine hakaret” suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası istendi. Suçun alenen ve basın yayın yoluyla işlenmesi nedeniyle cezanın artırılması istendi.
KANADOĞLU: SES DALGALANDI KİŞİ, KEÇİ GİBİ ALGILANDI
Kanadoğlu, savcılığa verdiği ifadesinde hakaret suçlamasını reddetti. Konuşmasında “Yeni değişiklikle şartlar oluşursa 13 hukukçu olmayan üye ile karşı karşıya kalacağız” dediğini söyledi. Kanadoğlu, sesin mikrofonda dalgalandığını ve dinleyicilerin kişi kelimesini “keçi” olarak algıladığı şeklinde savunma yaptı.
SEYİRCİLERİN GÜLMESİ KEÇİ DEDİĞİNE DELİL OLMAZ
Mahkeme yaklaşık üç yıldır süren davada 8 Mart’ta karar verdi. Mahkeme Kanadoğlu’nun avukatı Ertuğrul Çabuker, bilirkişi raporuna göre Kanadoğlu’nun 19 kez “kişi” ve 1 kez “keçi” dediğinin belirtildiğini, bu sözün de yanlış algılandığını savundu. Çabuker, “Seyircilerin bu söze gülmesinin delil olarak gösterilmesi mümkün değildir. Müvekkilimin bu suçu işlediği yolunda kesin inandırıcı delil yoktur, işlemediği yönünde delil vardı. Beraatini istiyoruz” diye konuştu.
MAHKEME: KAMU GÖREVLİSİNE HAKARET SUÇUNU İŞLEDİ
Mahkeme, Kanadoğlu’nun TCK 125/1 maddesine “Kamu görevlisine karşı görevi nedeniyle hakaret” suçunu işlediğinin tüm dosya kapsamından anlaşıldığı sonucuna vardı.
425 GÜN ADLİ PARA CEZASINA MAHKUM OLDU
Üç sayfalık karara göre Kanadoğlu önce 90 gün karşılığı adli para cezasına çarptırıldı. Kılıç’ın kamu görevlisi olması ve herkesin duyabileceği bir salonda hakaret suçunun işlendiği için ceza 425 gün karşılığı adli para cezası olarak belirledi. Kanadoğlu’nun “olumlu” davranışlarını dikkate alan mahkeme cezayı 1/6 oranında indirdi ve 354 gün karşılığı adli para cezasına indirdi. Bu ceza da günlüğü 30 liradan 24 eşit taksitte ödenmek üzere 10 bin 620 lira adli para cezasına çevrildi.
KANADOĞLU TEMYİZ EDECEK
Kanadoğlu kararı henüz tebliğ etmediği tebligattan sonra Yargıtay’da temyize başvuracağı öğrenildi. Kararın Yargıtay’ca onanıp kesinleşmesi halinde, Kanadoğlu, 10 bin 620 lira adli para cezasına ek olarak, Kılıç’ın avukatına 660 lira avukatlık ücreti yanında Hazine’ye 264 lira yargılama gideri de ödeyecek.