Güncelleme Tarihi:
Türk Hava Kuvvetleri, havacılık sevgisini halka yaymak ve havacılık meraklıları için yıllar önce hizmetten çıkardığı 1947 model C-47 Dakota nakliye uçağını Büyükçekmece Belediyesi’ne hibe etti. Belediye, ilçenin en fazla ziyaret edilen kesimi olan sahil şeridinin başlangıç noktasına uçağı yerleştirdi.
Kıbrıs Barış Harekatı’nda da kullanılan uçağın kabinine gelişmiş müzik sistemi, LCD ekran televizyon, masalar ve deri koltuklar yerleştirildi. Kokpitinde değişiklik yapılmayan, müze olarak hizmet vermesi hedeflenen uçaktan öncelikle öğrenci ve gençlerin yararlanması içini ekranlarda tarihi anlatan konular yayınlandı ve müzikler çalındı.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün desteği ile faaliyete geçen Büyükçekmece Sportif Havacılık Kulübü Derneği ve Türk Hava Kurumu da çeşitli yaş gruplarına hitap edecek etkinlikler organize etti. Binlerce kişi bu uçağı gezerek bilgi aldı.
SAHİLLER DOLUNCA
Havacılığa ilgi duyanlara müze olarak hizmet veren uçağın kanatları, havaların ısınması ile birlikte genç ve çocukların tehlikeli atlayışları için tramplen olarak kullanılmaya başlandı. Ölüm veya çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek sağ kanat üzerine çıkılarak yapılan bu atlayışların önüne geçebilmek amacıyla merdiven uçaktan birkaç metre uzağa çekildi. Ancak uçağın kanadını tramplen olarak kullanmaktan vazgeçmeyen çocuk ve gençler bu kez uçağın tekerlek bölümünden tırmandı.
Büyükçekmece Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Hakan Durmaz, tehlike oluşturan bu atlayışları önlemek amacıyla uçağın tekerlek bölümünü tel örgü ile kapattıklarını söyledi. Tuzlu olan deniz suyundan çıktıktan sonra yeniden atlayış yapmak için tırmandıkları uçağın kanadını da ıslatarak boyasının dökülerek paslanmasına neden olan çocuk ve gençleri durdurmak mümkün olmayınca Türk Hava Kurumu ilgilileri müze uçağın sahilden daha iç bölgeye çekilmesi için çalışmaya başladı. Uçağın neredeye nakledileceği henüz belli olmadı. Nakil işleminin belediye ile yer tespiti yaptıktan gerçekleştirilebileceği ifade edildi.