Süleyman ARAT/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2003 02:13
Kerbela olayının bu yılki anma törenlerinde dün tüm dünyada yine kan döküldü. Türkiye'de ise Caferiler zincirle dövünmeyi bırakıp, Kızılay'a kan bağışladılar.
Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin'in 71 kişiyle birlikte Kerbela'da şehit edilişinin hicri takvime göre 1363'ncü yıldönümü törenlerinde Caferiler, zincirlerle dövünerek kan akıtmak yerine bu kez Kızılay'a kan bağışlayarak reform yaptılar.
İki yıl önce zincirle dövünme geleneğini tören akışından çıkaran tertip komitesinin bu yılki sloganı ‘‘Kan akıtma, Kızılay'a kan bağışla’’ olurken bir ilke de imza attı. Kızılay'dan gelen görevli hemşireler, çağrıya uyarak kan vermek isteyen yüzlerce kişiden kan aldılar. Erkeklerin kan verdiği bölümde uzun kuyruklar oluşurken kadınlar Kızılay'a ait bir ambulansta kan bağışında bulundular.
Halkalı Aşura Meydanı'nda düzenlenen Kerbela'yı anmalerine binlerce Caferi katıldı. Yas nedeniyle küçük yaştaki kız ve erkek çocukları başta olmak üzere çok sayıda kadın ve erkek siyah giysilerle alana geldi. Kadın ve erkeklerin ellerinin zincirlerle bağlı olduğu görüldü. Törene katılanlar ‘‘Lebbeyk ya Hüseyin’’ sloganları atarak gruplar halinde alana girdi.
Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı törende, çeşitli gruplar tarafından İmam Hüseyin ile ilgili mersiyeler okunurken, önceki yıllarda zincirlerle sırtlarını ve göğüslerini kan içinde kalıncaya kadar döven erkekler bu kez elleriyle göğüs ve kafalarına vurdular.
ARTIK VAHŞET YOK
Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, mikrofondan yaptığı çağrıda ‘‘Bugün hacamat denilen kan akıtmak kutsaldır. Ancak biz Kerbela'da dökülen kanla nice hayatların kurtulduğunu biliyoruz; Kızılay'a vereceğiniz kanlarla da nice hayatlar yeşerteceğinizi biliyorum’’ diyerek kampanyaya katılımın artmasını istedi.
Organizasyonun ilkyardım sorumlusu Erkan Özgündüz ise artık trajik ve vahşet görüntüleri istemediklerini belirterek ‘‘Böyle yardım sahneleriyle hatırlanmak istiyoruz. Hüseyin, İslamiyete kanıyla hayat verdi. Biz de kanlarımızla ihtiyaç sahiplerine hayat vermek onlara yardım etmek istiyoruz’’ dedi.
Selahattin Özgündüz, Irak savaşının bölgeye huzur ve barış getirmeyeceğini belirterek ‘‘ABD bizi de suçuna ortak ederse kardeşlerimizle aramız açılacak. Bunu istemiyoruz. Yazık ki biz bu töreni yaparken Hz. Hüseyin'in mezarı yakınlarında kan akmak üzere’’ dedi. Özgündüz ayrıca Aşura gününde okulların 1 günlük resmi tatil olmasını da istedi.
Kerbela olayı nedir
İslama karşı yapılan tüm savaşların başını çeken Ebu Süfyan ve oğlu Muaviye daha sonra Müslüman olmuştu. Ardından Şam valiliğine kadar yükselen Muaviye yerine oğlu Yezid'i veliaht ilan edince, Hz. Hüseyin buna karşı çıkmıştı. Böylece Kerbela katliamına kadar uzanan bir dizi gelişmelerin kapısı açılmış oldu.
Hazreti Muhammed'in kızı Zeynep ve damadı Hazreti Ali'nin oğlu İmam Hüseyin ile yandaşları, Kufe şehrine giderken Emevi hükümdarı Yezid'in güçleri tarafından Kerbelala'da (Ninova) pusuya düşürülüp öldürüldü. Yezid'in adamları Fırat Nehri önünde set oluşturarak Hüseyin ve yakınlarının suya ulaşmasını engellediği tarihi olayda Hüseyin, ailesi ve yandaşlarının oluşturduğu 71 kişi başları kesilerek katledildi. Olay, hicri takvime göre 61 yılında, miladi takvime göre de 680 yılında yaşandı. Caferiler, hicri takvimi dikkate alarak kutlama yapıyorlar. Bu nedenle olayın bu yıl 1363'üncü yıldönümü anılıyor.