Güncelleme Tarihi:
YÖK Rektörler Komitesi'nin ortak kararıyla, türban bu yıl üniversite kampusu içinde ‘açık’ veya ‘kapalı’ her alanda yasaklandı. Buna göre, kimlik kartındaki fotoğraf ve dersliklerin yanısıra laboratuvar, sosyal tesis ve spor sahalarında da türban yasağı uygulanacak.
YÖK'ün, geçen öğretim yılında başlattığı türban yasağının kapsamı genişletildi. Türban yasağı bu öğretim yılından itibaren yalnız öğrenci kimlik kartındaki fotoğraf ve dersliklerle sınırlı kalmayacak; laboratuvar, sosyal tesis ve spor sahaları da dahil, tüm kampusların içinde uygulanacak.
Üniversite rektörlerinin, Anayasa Mahkemesi'nin ardından Danıştay'ın da ‘siyasi simge’ kabul ettiği türban için ‘Düğüm Operasyonu’ planladıkları ortaya çıktı. Türbanın, üniversite kampusu içinde ‘açık’ veya ‘kapalı’ her alanda yasaklanmasını öngören karar, Rektörler Komitesi'nde ‘ortak’ alındı.
Buna göre, türban yasağı yürürlükteki mevcut yasa, yönetmelik ve Yüksek Yargı Organları kararlarına ek olarak, üniversitelerin yönetmeliklerine de konuldu. Bunun için, üniversitelerin mevcut yönetmeliklerine madde ekleme yerine, yeni yönetmelik çıkarma yoluna gidildi. Başta İstanbul, Malatya-İnönü, Marmara gibi türban sorununun had safhada yaşandığı üniversiteler gelmek üzere, üniversitelerle bunlara bağlı fakülte ve yüksekokullarda, ‘başın açık bulundurulması’nın esas olduğunu hükme bağlayan yeni yönetmelikler Resmi Gazete'ye gönderilmeye başlandı.
Türban sorununa üniversitelerde ‘kökten çözüm’ hedefleyen operasyon, bugün başlayan kayıtlarla start alacak. Eski ve yeni öğrencileri kapsayan yeni yönetmeliklerdeki hükümlere göre operasyon şöyle işleyecek:
Kayıt için ‘resimli nüfus cüzdanı veya nüfus cüzdanının başı açık resimli noter onaylı örneği’, mahalle muhtarlığından onaylı, resimli ve yeni ikametgah belgesi, 15 adet, 4.5x6 cm ebatında, renkli, ‘kılık kıyafet genelgelerine uygun, bayanlar için başı açık, erkekler için başı açık, sakalsız, ceketli ve kravatlı, kolayca tanınmalarını sağlayacak biçimde son 6 ayda çektirilmiş’ fotoğraf istenecek. Bu belgeleri ve fotoğrafları getirmeyenler, yerleştirilmiş olsalar bile kayıt hakkını yitirecekler. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan öğrenci adayları, öğrenci olma hakkından vazgeçmiş sayılacak ve herhangi bir hak iddia edemeyecekler.
Eski öğrencilerden de, kayıt yenileme sırasında ‘Üniversite Öğrenci Kimliği’ ve ‘Öğrenci Pasosu’ için, baş ve boynu açık gösteren, son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf istenecek. Fotoğrafı vermeyen hiçbir öğrencinin kaydı yenilenmeyecek. Tüm üniversitelerde çok sıkı kimlik kontrolü yapılacak. İdarenin istediği biçimdeki fotoğrafın yer aldığı kimliği taşımayan öğrencilerin yanısıra, kimlikteki görüntü içinde olmayanlar da, üniversitelere bağlı binalara alınmayacaklar.
Öğrencilerin diplomaları fotoğraflı olarak hazırlanacak. Diploma fotoğrafının da kılık-kıyafet genelgelerine uygun, bayanlar için başı açık, erkekler için başı açık sakalsız, ceketli ve kravatlı kolayca tanınmalarını sağlayacak biçimde, mezuniyet tarihinden en çok 6 ay önce çektirilmiş olması gerekecek.